L'acte de presentació del projecte ha tingut lloc a l'escola Frederic Godàs.

El carrer Riu Ebre guanyarà un passeig verd de deu metres d’ample amb la seva renaturalització

La primera tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, ha presentat avui al veïnat de Cappont el projecte, que abasta el tram entre Doctora Castells i l’avinguda de València, on s’hi plantaran 48 arbres i tres mil plantes arbustives, per a promoure el pas de vianants i combatre l’efecte d’illa de calor que fa el paviment

La primera tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, ha presentat avui al veïnat de Cappont el projecte, que abasta el tram entre Doctora Castells i l’avinguda de València, on s’hi plantaran 48 arbres i tres mil plantes arbustives, per a promoure el pas de vianants i combatre l’efecte d’illa de calor que fa el paviment

L’Ajuntament de Lleida ha presentat avui a representants del veïnat de Cappont el projecte de renaturalització del carrer Riu Ebre, en un acte que ha tingut lloc a l’escola Frederic Godàs, amb la participació de la primera tinenta d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana, Begoña Iglesias, i tècnics de l’àrea municipal de Sostenibilitat.

Iglesias ha destacat que aquest és un projecte pioner, que busca millorar el carrer fent-lo més verd, amb la plantació d’arbres  especies arbustives i flors, generant nous camins i zones d'estada, pacificant el trànsit i promovent una ciutat més confortable per al veïnat.

El projecte de renaturalització del carrer Riu Ebre permetrà que el tram d’aquest vial situat entre la rambla Doctora Castells i l’avinguda de València passi a ser un gran passeig verd de més de deu metres d’ample i 2.660 metres quadrats de superfície.

L’actuació se centra en l’espai davant de la vorera del números imparells del carrer Riu Ebre i també abasta la placeta del xamfrà entre Riu Ebre i Doctora Castells. Aquest indret es veurà transformat mitjançant la demolició dels paviments existents, fet que permetrà millorar la permeabilitat i la qualitat del sòl, reduint així l’efecte d’illa de calor a la zona urbana, i permetent l’augment de la vegetació i les zones d’estada per al veïnat, amb paviment de sauló, bancs i cadires.

Pel que fa a la jardineria, es preveu la plantació d’un total de 48 arbres de 14 espècies diferents, entre els de port gran, mitjà, petit i de tipus arbustiu. A més, es plantaran 3.028 plantes herbàcies, enfiladisses i subarbustives de 29 espècies diferents.

A més de les dues voreres i el carril bici ja existent a l’altra banda del nou passeig, el carrer mantindrà els dos sentits de circulació per a vehicles i una de les dues fileres d’aparcaments.

Altres actuacions incloses són la recollida i conducció de les aigües pluvials, la previsió d’ampliació de la xarxa d’enllumenat públic, el subministrament del mobiliari urbà i la senyalització viària.

El pressupost de licitació de l’obra és de 690.026 euros i el termini d’execució, d’onze mesos. L’obra està actualment en licitació i la previsió és que les obres puguin començar després de l’estiu.

El carrer Riu Ebre forma part del corredor verd transversal inclòs en el traçat de les Sendes arbrades i ombrejades i de la Connexió de la Xarxa Natura 2000, que travessa el municipi pel centre de la ciutat. S’ha triat per la seva amplada, de prop de 30 metres de secció, i la seva funció de connexió per a vianants del barri de Cappont amb el Centre Històric a través de la passarel·la del Liceu Escolar i la plaça Blas Infante.

La seva renaturalització permetrà millorar la continuïtat del verd urbà i vertebrarà la relació del barri amb el centre, canalitzant per aquest nou passeig el flux de persones que es desplacen entre aquests dos punts. Amb els mateixos objectius, la Paeria també treballa en el projecte de renaturalització de l’avinguda Doctor Fleming, en el tram situat entre el Passeig de Ronda i el carrer Alcalde Pujol.

Totes dues accions s’inclouen en el projecte URBAN- NAT Adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de Lleida, que s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea. Les subvencions estan convocades a través de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), per fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.