El Centre d’Art La Panera comença la celebració del 20è aniversari repassant dues dècades de llibres d'artista i edicions especials
La programació de l’aniversari inclou exposicions, concerts, tallers i presentacions
La programació de l’aniversari inclou exposicions, concerts, tallers i presentacions
El Centre d'Art La Panera de Lleida ha obert la celebració del seu 20è aniversari aquest dissabte amb la presentació de l'exposició en línia 'Col·leccionar, difondre, produir' que ha anat a càrrec Glòria Picazo, la primera directora d’aquest equipament.
La mostra fa un repàs per vint anys de llibres d'artista i edicions especials, projectes que va iniciar Picazo durant la seva etapa al capdavant del centre d'art, entre 2003 i 2015. El programa de commemoració s'allargarà durant aquest cap de setmana i els dies 29 i 30 de setembre. Preveu concerts, presentacions i tallers amb l’objectiu que siguin un punt de retrobament de tots els agents que han contribuït al funcionament del centre.
L’alcalde, Fèlix Larrosa, ha assenyalat que la Panera és una important contribució per a la segona capitalitat de Catalunya que Lleida reivindica. “Som la segona capital de Catalunya i això s'aconsegueix gràcies a la cultura i a l’activitat que realitzen centres com La Panera i les entitats d’aquesta ciutat”, ha dit.
La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha destacat que el paper d’equipaments com la Panera és “qüestionar-nos, remoure’ns i emocionar-nos” i ha desitjat “vint anys més de pensament, de transgressió, de transformació i de cohesió social”.
Primer dia de celebració
Els actes han seguit dissabte a la tarda, amb un concert electrofotònic de l'artista visual lleidatana Agnès Pe i la presentació del projecte de Roc Domingo 'Fona. Programa de Llançaments Fònics'. Es tracta d'un recull de càpsules sonores dels processos de treball d'artistes relacionats amb la província de Lleida. Per la seva banda, l'artista Albert Bayona i el músic i productor Antonio Torres han dut a terme un concert al vespre.
Diumenge 24 de setembre
10.30H – 12.30H
«CREA EL TEU PROPI BESTIARI!»
Taller de dibuix experimental sobre creació de noves espècies.
A càrrec de Marc Herrero.
Activitat familiar amb inscripció prèvia. A partir de 10 anys
Inscripció https://forms.office.com/e/E34ewL5pvn
En el context de l'exposició «La terribilitat de la carn», l’artista Marc Herrero (Barcelona, 1977) convida a participar del seu procés creatiu a través d’un taller de dibuix experimental sobre creació de noves espècies.
El repte que proposa és imaginar nous essers vius que haguessin pogut existir si la espècie humana no habités en el planeta terra. Com seria el mon? els animals i la natura?
Divendres 29 de setembre
12H - 13H
«ACTIVA LA MINIPANERA EN FAMÍLIA. DE L’ÀNIMA A LA MÀ. FEM CAL·LIGRAFIA»
Activitat familiar amb inscripció prèvia.
13H - 14H
«ACTIVA LA MINIPANERA EN FAMÍLIA. DE L’ÀNIMA A LA MÀ. FEM CAL·LIGRAFIA»
Activitat familiar amb inscripció prèvia.
Inscripcions: https://forms.office.com/e/2VknS0PRrT
Taller de cal·ligrafia per a infants a partir de 4 anys.
Dissabte 30 de setembre
11H - 12H
VISITA INTERACTIVA A L’EXPOSICIÓ
«AFECTES SÒNICS. ART SONOR I EXPANSIÓ DE LA PERCEPCIÓ».
Acompanyada per Matías Rodríguez Mouriño i Christian Alonso.
12H
«Afectes sònics» és una exposició col·lectiva que explora el paper del so com una eina relacional, creativa i transformadora. Basant el seu treball en la recerca transdisciplinària i en la mediació tecnològica, els artistes combinen mètodes com l’enregistrament de camp, la síntesi modular, la composició, la performance, la sonificació d’entorns o la poesia sonora. Adoptant tipologies com la instal·lació immersiva, l’escultura sonora o el vídeo, els projectes conviden els visitants a escoltar, interactuar, experimentar, improvisar i crear.
En aquesta ocasió la visita anirà a càrrec dels dos comissaris del projecte.
Afectes sònics. Art sonor i expansió de la percepció - La Panera
12H
«LA IMAGINACIÓ XENOMÒRFICA».
Taula rodona amb Marta Piñol (historiadora de l’art), Paco Chanivet (escultor) i Marc Herrero (dibuixant). Modera: Christian Alonso, comissari de l’exposició «Marc Herrero. La terribilitat de la carn».
En aquesta taula rodona, tres especialistes parlaran sobre com l’art i el cinema han contribuït a la imaginació d’éssers híbrids, quimèrics, mutants i alienígenes.
SESSIÓ DE DJ INSPIRADA EN ELS PROJECTES SONORS DE L’EXPOSICIÓ «AFECTES SÒNICS. ART SONOR I EXPANSIÓ DE LA PERCEPCIÓ».
A càrrec de Nadie.
18H - 19H
Nadie porta freqüentant les cabines de la nit barcelonina des de fa uns 5 anys. Els seus començaments al mític bar Sidecar estan marcats pels ritmes repetitius, el rock experimental alemany dels '70 i la seva influència en la música actual. Avui és resident de la sala Villarosa (Moog Barcelona), al cor de l'antic barri xino de Barcelona, i al club Ocaña, al Bari Gòtic. Les seves barreges combinen una varietat d'estils sense prejudicis musicals.
PRESENTACIÓ DE LA PUBLICACIÓ
«SIMON CONTRA. MISTICISME TECNOPOP».
A càrrec de Simon Contra i Christian Alonso.
Simon Contra (la Portella, Segrià) s’inscriu dins la genealogia d’artistes que s’interessen pel que és espiritual, esotèric i ocult. Per mitjà de la pintura, el vídeo i la instal·lació, Contra revisa, reelabora i crea icones religioses i paganes, misteris teològics i mundans, devocions personals i socials. I ho fa amb una sensibilitat que és alhora mística, tecnològica i popular. És a dir, la seua espiritualitat és elevada i ordinària; els seus projectes tecnoartesanals visiten el passat i el futur, i els seus temes es nodreixen de la cultura tradicional i de massa.
La publicació es distribuirà gratuïtament entre les assistents.
Simon Contra. Misticisme tecnopop - La Panera