El Centre d’Art La Panera inaugura cicle expositiu
S’estrenen quatre exposicions: De Mart a Venus, d’Ignacio Acosta; Dora García. Books are the best things. Publicacions i edicions 1992 – 2024; Mirada Captiva, d’Elsa Casanova; i Gemma Villegas. 2025: Un viatge tipogràfic
També es prorroga la mostra col·lectiva Només si fa olor de terra
Totes es poden veure fins al 2 de febrer de 2025
S’estrenen quatre exposicions: De Mart a Venus, d’Ignacio Acosta; Dora García. Books are the best things. Publicacions i edicions 1992 – 2024; Mirada Captiva, d’Elsa Casanova; i Gemma Villegas. 2025: Un viatge tipogràfic
També es prorroga la mostra col·lectiva Només si fa olor de terra
Totes es poden veure fins al 2 de febrer de 2025
El Centre d’Art La Panera ha estrenat avui nou cicle expositiu, amb la inauguració de quatre noves mostres, dues d’individuals i dues de projecte, tant de joves creadors com de consolidats. Aquestes són De Mart a Venus, de l’artista internacional Ignacio Acosta; Dora García. Books are the best things. Publicacions i edicions 1992 – 2024; Mirada Captiva, d’Elsa Casanova; i Gemma Villegas. 2025: Un viatge tipogràfic. A més, La Panera continua exposant la mostra col·lectiva Només si fa olor de terra, que es pot veure des de l’estiu. Les exposicions conviden a reflexionar sobre diverses temàtiques, des de l’extracció i l’art, els llibres d’artista i la tipografia o la relació entre l’art contemporani i el pensament i la pràctica feminista.
La regidora de Cultura, Pilar Bosch, ha donat el tret de sortida al nou cicle en un acte que ha comptat amb la presència dels artistes. Totes les exposicions es poden veure fins al 2 de febrer de 2025.
Durant la inauguració, Bosch ha agraït la feina feta a Christian Alonso, que a finals d’any tancarà la seva etapa com a director del centre. “Es tanca una etapa de La Panera caracteritzada per les preocupacions ecosocials i de gènere” que ha permès “explorar noves facetes de l’art contemporani més emergent i compromès amb preocupacions socials de plena actualitat”, ha afirmat Bosch.
A l'acte també hi han assistit els regidors Juanjo Falcó i Anna Costa.
L’entrada a les exposicions és lliure i gratuïta. També es pot reservar una visita comentada per a grups al correu infolapanera@paeria.cat o bé emplenant un formulari en lína.
Exposicions de diverses temàtiques
De Mart a Venus, d’Ignacio Acosta
Exposició individual de l’artista xilè, la primera a l’Estat espanyol. És la primera part de la 13a Biennal d’Art Leandre Cristòfol del Centre d’Art La Panera de Lleida, sobre art i extracció. Els comissaris de la mostra, que es pot veure a l’Espai 1 de La Panera, són María Muñoz i Christian Alonso. La segona part de la Biennal d’Art Leandre Cristòfol es materialitzarà en una exposició col·lectiva que s’inaugurarà el 22 de febrer de 2025.
De Mart a Venus reuneix treballs al voltant de les estratègies de resistència davant de processos d'extracció minera. S'articula al voltant de tres peces fílmiques que estableixen un diàleg geogràfic entre Xile, el país natal de l'artista, i Jokkmokk, un municipi suec i territori de la comunitat indígena Sámi, on l'artista viu i treballa des de l'any 2017. En la mostra, que reflecteix la violència lenta que exerceix la mineria sobre cossos i ecosistemes, Acosta contraposa una resistència sostinguda que té a veure amb la determinació d'alguns pobles per mantenir els seus coneixements, tradicions, formes de vida i mort en un context de fragmentació del territori.
Dora García. Books are the best things. Publicacions i edicions 1992 - 2024
Aquesta exposició individual, a cura de Frederic Montornés, està concebuda i produïda especialment per al Centre de Documentació de La Panera. Agrupa prop d’una setantena de publicacions i edicions de Dora García en diferents materials, formats i presentacions des de 1992 fins a l’actualitat.
Dora García (Valladolid, 1965) és una artista espanyola d'abast internacional que defineix el seu art com "art de situació". Treballa amb l'acció (performance), la instal·lació, la fotografia i el cinema, sempre en relació amb la literatura. Va representar Espanya a la 56a Biennal de Venècia i ha aconseguit, entre altres, elevar el valor conceptual dels llibres d’artista i les publicacions especials.
Mirada Captiva, d’Elsa Casanova
Malgrat l’extensa relació de l’ésser humà amb els animals domesticats, les trobades amb els animals salvatges en la majoria de les societats urbanes són generalment rares o trivials. En aquest context, la figura del caçador no passa desapercebuda: el caçador força la trobada amb l’animal salvatge, és un cercador actiu. L’exposició és una exploració visual que investiga, a través de la cultura visual, la caça, una activitat de lleure i recreativa a través de la qual s’adquireix control sobre allò que socialment s’ha considerat inferior: el que és natural i salvatge.
Aquesta és una de les exposicions de projecte que s’estrenen a La Panera, a l’Espai Transversal. La seva creadora, Elsa Casanova, ha estat guanyadora d’una de les Beques Art i Natura a la creació.
Gemma Villegas. 2025: Un viatge tipogràfic
Exposició de projecte de Gemma Villegas, tipògrafa i dissenyadora que ha estat en residència durant tot aquest any a La Panera. L’exposició tracta sobre tipografia modular, on la creació de números cobra vida mitjançant un sistema reticular basat en formes geomètriques bàsiques.
La mostra, la comissària de la qual és Helena Ayuso, es pot veure a l’espai MiniPanera i està adreçada a criatures grans i petites.
Només si fa olor de terra
La Panera prorroga, a més, aquesta exposició col·lectiva que inclou el treball d’artistes joves que, des dels feminismes, ens conviden a imaginar i, les diferents maneres d’habitar uns cossos que viuen en un context marcat per la violència colonial, cisheteropatriarcal i capitalista.
La comissària de la mostra, que es presenta a l’Espai 0, és Blanca Arias. Les artistes que hi participen són: Alicia Arévalo, Anaïs Florin, Anna Irina Russell, Cande Lázaro, Helena Laguna Bastante, Helena vinent, Mar Reykjavik, Maria Alcaide, Marina González Guerreiro, Marta Galindo, Feña Celedón Pérez (Muerte a la Norma / Monster Lab), Tau Luna Acosta i Yun Ping 昀平.
Activitats paral·leles
Les exposicions van acompanyades de d’algunes activitats paral·leles, que es faran al Centre d’Art La Panera. La primera és una conversa al voltant de la mostra Books are the best things, amb Frederic Montornés, Àlex Gifreu i Dora García. Es farà avui dissabte, a les 6 de la tarda, al Centre de documentació de La Panera.
L’altra programada per a l’11 de novembre a les 17 h, és la conferència Arts i polítiques antiextractives a l’Amèrica llatina, a càrrec de Macarena Gómez-Barris. La ponent rastrejarà les pràctiques d’activistes, intel·lectuals i artistes indígenes que tenen lloc en zones extractives de l’Amèrica del Sud i que resisteixen i rebutgen els termes del capital racial i els llegats continus del colonialisme. La presentació estarà precedida per una visita a l’exposició individual de l’artista Ignacio Acosta, De Mart a Venus, a càrrec del mateix artista.