El paer en cap, que ha estat acompanyat per una gran representació d’agents implicats en les Festes (patrocinadors, artistes, entitats, empreses, etc.) ha posat de relleu “el protagonisme que torna adquirir el CH en relació a les festes de la ciutat"

El Centre Històric, punt neuràlgic de les Festes de la Tardor

L’eix festiu girarà al voltant de les places Paeria i Sant Joan, carrer Major, així com la Seu Vella però també s’hi suma la celebració del 20è aniversari del Centre d’Art la Panera i la recuperació de la Festa del Vi que es durà a terme al Mercat del Pla. Larrosa: “Les Festes de la Tardor són un extraordinari aparador del nostre talent i fortalesa i avui donem el tret de sortida des del cor de la nostra ciutat mil·lenària, des del seu origen i retornem el protagonisme al Centre Històric”. Les Festes de la Tardor se celebren del 28 de setembre a l’1 d’octubre.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha presidit aquest divendres la presentació de les Festes de la Tardor 2023 juntament amb el regidor de Festes, Xavi Blanco; la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, així com l’autora del cartell, Júlia Lafuerza.

El paer en cap, que ha estat acompanyat per una gran representació d’agents implicats en les Festes (patrocinadors, artistes, entitats, empreses, etc.) ha posat de relleu “el protagonisme que torna adquirir el CH en relació a les festes de la ciutat. Les ciutats orgulloses, històriques, mil·lenàries sempre hi ha un centre històric, l’espai que va significar l’origen de la ciutat. És per això que el primer missatge és que les Festes de la Tardor tornen al cor de la ciutat”.

“Volem que aquestes Festes de la Tardor siguin un aparador del que sap fer la nostra gent. Volem que les Festes de la Tardor siguin les nostres festes, per explicar i donar a conèixer tot allò que som capaços de fer i, alhora, ensenyar-ho al món”, ha destacat Larrosa.

“Les Festes de la Tardor són un extraordinari aparador del nostre talent, de la nostra capacitat de creació i de demostrar la nostra fortalesa”, ha conclòs l’alcalde.

Del 28 de setembre a l’1 d’octubre

Les Festes de la Tardor son el referent festiu de la ciutat en aquestes dates entorn la festivitat de Sant Miquel i es complementen amb l’altre gran esdeveniment de la ciutat com és la Fira Sant Miquel. En aquesta edició, tenen diferents trets singulars, com son la nova ubicació i l’eix de la  programació, segona ha explicat el regidor de Festes, Xavi Blanco.

Nova ubicació de les Festes

L’eix festiu girarà al voltant de les places Paeria, Sant Joan, Carrer Major, on s’hi desenvolupen activitats com el pregó, el concert de la Banda Municipal, el Seguici Festiu, la diada castellera, el ball de festa major, la Cantada d’havaneres i, en general, aquelles més vinculades a la cultura popular i tradicional. Igualment l’avinguda Blondel que acull la Nit de Foc, o a la canalització del riu el Castell de Focs.

Com a novetat en aquestes Festes de la Tardor, bona part de l’activitat de la programació es desenvoluparà per diferents espais repartits del Centre Històric, amb l’objectiu de dinamitzar-lo i donar-li vida. Es traça un eix que capitanegen dos punts neuràlgics de la zona que acolliran majoritàriament la programació pròpia municipal: Plaça del Dipòsit i la pista de la Panera, com a escenaris centrals de la festa acollint concerts i actuacions d’allò més variades.

També activitats itinerants familiars que roden per places com l’Ereta i Cervantes, i que culminen al pati del Convent de Santa Clara, etc.

La Seu Vella, òbviament, amb la seva programació pròpia i acollint altra programació de la festa amb propostes d’entitats i les Noces Reials de Ramon Berenguer IV i Peronel·la d’Aragó, organitzades per la Festa de Moros i Cristians.

Se suma la coincidència amb els 20 anys de celebració de la inauguració del Centre d’Art la Panera, com a ens actiu de barri, que a part de la seva programació habitual, ha preparat un programa especial per aquesta ocasió.

Com a novetat, es recupera la Festa del Vi al Mercat del Pla, que acollirà al voltant d’una vintena d’estands entre vinaters i cellers, restauració i música en directe.

Programació

La programació té com a objectiu ser un aparador d’allò més significatiu que s’esdevé a la ciutat en l’àmbit cultural durant l’any, a la vegada que donar la visibilitat del talent DO Lleida en tots els sentits, sense deixar passar l’oportunitat de conèixer també altres propostes de territori i de ciutadania.

Una programació variada, i sobretot, transversal entre entitats, col·lectius, diferents regidories, promotors privats, restauració, etc. que implica i posa en primer pla Lleida i el seu Centre Històric.

Així, la pista de la Panera i la pl. del Dipòsit acolliran música de diferents estils i trajectòries, des dels grups emergents dels Bucs d’Assaig a Itaca Band, grups de versions com 7dRock, orquestres com Acuario i Voramar i grups locals com Eira, Atzavara, Litle Folk, Segon Passeig, Ponent Dixie, Folk a Miges, el jazz de BigMama i la cobla Vents de Riella, amb un repertori de sardanes balladores i connectades amb la contemporaneïtat.

Al Fossat de la Seu Vella i la zona arbrat, hi haurà la programació generada per la Sirollada i Am+ i Grup Cultural Garrigues.

Evidentment, el programa també recull totes aquelles propostes i activitats que es realitzen per tota la ciutat amb motiu d’aquesta festivitat i que sumen i son igualment protagonistes: les firetes, esports, concursos, portes obertes, visites guiades, etc.

En l’àmbit de cultura popular:

- Seguici de Festes de la Tardor, amb la participació dels elements del Seguici i amb la participació dels elements dels diferents barris i col·lectius de Lleida.

- Nit de foc, dissabte

- Diada Castellera

- Recreació de les noces de Ramon Berenguer IV i Peronel·la d’Aragó (Festa de Moros i Cristians)

A més, aquests dies hi ha propostes  diverses de diferents col·lectius de cultura popular de la ciutat, com són l’Aplec Casteller i l’Animalada, una proposta nova generada pel col·lectiu Cultural Cappont.

Pl. Sant Joan acull:

Concert de la Banda Municipal de Lleida (amb una trajectòria de 25 anys i amb més de 50 músics de diferents edats a l’escenari).

Cantada d’havaneres amb el grup amfitrió Arrels de la Terraferma i els precursos de la cançó de Taverna, Pescadors de l’Escala.

Dissabte al matí, actuació de diferents grups folklòrics de la ciutat pertanyents a les cases regionals d’Andalucia, Aragó i Centro Extremeño. 

I a la tarda, un recorregut per les danses catalanes, d’arrel més tradicional i amb tints de contemporaneïtat, amb l’Esbart Arrels de la Terraferma i el grups convidats Esbart Albada (de Tàrrega que enguany ha celebrat el seu 70è aniversari) i l’esbart de Sort.

Diumenge, tarda de ball fins a l’hora del Castell de Focs amb l’Orquestra New Malibú.

Les Festes de la Tardor clouran amb la visita nocturna a la Seu Vella i el Castell de Focs, des del marge esquerre del Riu Segre amb la pirotècnia Zaragozana.

Se segueix amb la idea de festa conciliadora, combinant activitat i esdeveniments amb horaris limitats i respecte pel veïnat; així com el desplegament de Punts Lila que vetllen per la informació i atenció a les agressions sexistes i LGTBIfòbiques.

Sobre el cartell:

El cartell de les festes l’ha dissenyat l’artista Julia Lafuerza. Aquest any les Festes de la Tardor se celebren al casc antic, el cor de la ciutat, per aquest motiu el cartell es crea a partir del concepte “Lleida batega per les festes” i busca representar una part de la nostra identitat a través de la il·lustració digital.

¿Com s’aconsegueix? Doncs a través de la unió de diversos elements que ens caracteritzen, com son el Marraco, la Seu Vella, el riu Segre, les gralles, els castellers, la nòria de les firetes o els caragols, tots aquests elements s’uneixen formant un cor.

Un cor que batega amb més força que mai, ja que en aquestes dates Lleida és plena de color, retro­baments, de nous inicis, de música, de joves i de no tan joves, d’alegria, de festa i sobretot de tradició.

Sobre l'autora:

Júlia Lafuerza, inquieta i apassionada pel mon de les arts gràfiques des de ben petita.

El seu camí va començar a agafar forma en el batxillerat Artístic al Col·legi l’Episcopal de Lleida, va continuar ampliant coneixements i endinsant-se en el mon de la comunicació amb la carrera de Periodisme i Comunicació Audiovisual a la UdL.

S’ha format en una agència publicitària, mentre iniciava un màster de Disseny i identitat visual de forma online. Sempre en aprenentatge constant va adquirir més independència treballant sota el nom de @ona.studio_ , el seu petit estudi creatiu. Actualment treballa de Creadora de contingut per una start up de cosmètica natural, anomenada Freshly Cosmetics. Molt il·lusionada amb poder crear la imatge d’aquest any, ja que actualment viu en una altra ciutat i tornar a Lleida sempre és casa.

Pregonera

La pregonera de les festes serà l’actriu i presentadora lleidatana, Ares Teixidó i Domínguez (Lleida, 1987). Actriu, col·laboradora i presentadora de TV, i avui, una lleidatana molt orgullosa de ser la pregonera de la seva ciutat! Estudià interpre­tació a Lleida i ha treballat i col·laborat un gran nombre de programes tant de ràdio com de televisió. Actualment, la podeu veure a “Zapeando” de la Sexta i “Vamos a Llevarnos Bien” de TVE1.

El pregó de les Festes de la Tardor tindrà lloc a el dijous 28 de setembre a les 20 h a Pl. Paeria, a les 19 h la Cobla Tàrrega iniciarà la ballada de Festes de la Tardor, amb un repertori sardanístic que no ens deixarà indiferents.

Festa del Vi

La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha explicat que les Festes de Tardor 2023 inspiren una edició especial de la Festa del Vi, al Mercat del Pla en què participaran 12 cellers i 7 restaurants.

Per tant, es recupera aquest any una edició especial de la Festa del Vi de Lleida, que Turisme de Lleida organitza, pels dies 30 de setembre i 1 d’octubre, en un espai nou: el Mercat del Pla.

Aquesta edició especial de la Festa del Vi que innova espai al Centre Històric, compta amb el suport de la DO Costers del Segre i esdevé una nova cita enogastronòmica de promoció i dinamització de la riquesa de productes del territori de Lleida.

Hi haurà tiquets de degustació a cadascuna de les casetes habilitades. La festa comptarà amb música ambiental, dissabte, amb B-sides, i diumenge, Naltros Sols.

Els horaris de la Festa del Vi al Mercat del Pla es podrà visitar: dissabte dia 30 de setembre des de les 12 del migdia fins a les 12 de la nit, i diumenge des de les 11 del matí, fins a les 3 de la tarda.