El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat inicia a Lleida els actes del 25è aniversari
El COCARMI inicia a Lleida els actes del 25è aniversari. L’ens forma part del Comité Estatal de Representantes de Personas con Discapacidad que representa uns 3,8 milions de persones amb discapacitat, d'unes 7.000 associacions. Es va fundar l’any 1998 i ha estat la veu de les mancances i reivindicacions de les persones amb discapacitat davant les administracions, les empreses i la societat.
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha participat al primer acte del 25è aniversari del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat, COCARMI, que s’ha realitzat a Lleida en un acte dirigit per la presidenta de l’entitat, Mercè Batlle, i amb la participació del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, el subdelegat del Govern de l’Estat, Jose Crespín, el president de la Diputació, Joan Talarn i la coordinadora de Campus Social, d’Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida, Núria Camps.
El COCARMI es va fundar l’any 1998 i ha estat la veu de les mancances i reivindicacions de les persones amb discapacitat davant les administracions, les empreses i la societat. La feina conjunta de les entitats ha contribuït a avançar en el reconeixement de drets i prestació de serveis socials, laborals, educatius, culturals i d'oci i en temps de crisi ha estat clau la seva tasca de denúncia de discriminacions i vulneracions, com hem pogut comprovar arran de la recent crisi de la COVID19.
En el decurs de l’acte, l’alcalde, Miquel Pueyo, ha agraït al comitè el fet de poder participar “en aniversari que es concreta en 25 anys de perseverar en un discurs fonamental per a la societat: La necessària inclusió de totes les persones. I gràcies per decidir que fos Lleida la seu de l’inici de l’aniversari perquè volem que se’ns conegui i reconegui com la ciutat de l’equitat, en tots els nivells possibles ”.
L’ens forma part del Comité Estatal de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI), que representa uns 3,8 milions de persones amb discapacitat d'unes 7.000 associacions. També és part activa de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i de la Plataforma d'Infància de Catalunya (PINCAT).
La jornada d’avui ha servit per a divulgar els principals actius del comitè i per això s’han realitzat diferents ponències i 3 taules rodones on s’ha tractat l’accessibilitat universal: barreres físiques i noves tecnologies. l’ acompanyament per una vida autònoma i independent i l’ accessibilitat al món rural i de muntanya.
Entre les fites aconseguides gràcies a l’impuls del COCARMI hi ha el carnet acreditatiu de la discapacitat, les lleis de la Llengua de Signes Catalana i la d'Accessibilitat, la reserva d'un 5 per cent dels llocs de treball del sector públic per a persones amb discapacitat, la constitució del Consell Català de la Discapacitat i l’impuls del Pacte Sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat són algunes de les moltes fites en les quals el COCARMI ha fet una important contribució.
Actualment, el COCARMI, està integrat per tretze federacions i associacions que representen les persones amb discapacitat de Catalunya, ja sigui discapacitat física, orgànica, intel·lectual, sensorial, trastorn mental o pluridiscapacitat. Aquestes entitats són ACAPPS, ASOCIDECAT, COCEMFE Catalunya, DINCAT-Plena Inclusió Catalunya, Down Catalunya, ECOM, Federació Catalana d’Autisme, FECETC, FEDER a Catalunya, Federació Salut Mental Catalunya, FESOCA, FEPCCAT i ONCE Catalunya.