El Festival de l’Audiovisual Català-Som Cinema presenta els jurats de la 14a edició
El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema presenta els jurats de la 14 edició del certamen, que tindrà lloc a Lleida del 18 al 22 d’octubre. El periodista cultural de TV3, Pere Gaviria, la directora i productora Alexia Muiños i la directora i guionista Lucía Tello s’encarregaran d’avaluar els llargmetratges i curts de ficció.
El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema presenta els jurats de la 14 edició del certamen, que tindrà lloc a Lleida del 18 al 22 d’octubre. El periodista cultural de TV3 Pere Gaviria, la directora i productora Alexia Muiños i la directora i guionista Lucía Tello s’encarregaran d’avaluar els llargmetratges i curts de ficció.
El jurat dels documentals -llargs i curts- l’integraran el cineasta i escriptor britànic Daoud Sarhandi-Williams; la guionista, docent i periodista Marina Rúbies, i Núria Jové, gerent d’Ilerna a Lleida.
La secció que Som Cinema dedica als curtmetratges realitzats per alumnat dels instituts de Lleida, Som Secundària, tindrà com a jurats Agnès Guardiola, docent d’anglès a l’EOI de Tàrrega i a la UdL, i dos antics alumnes de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, Guillem Garcia i Laia Planellas, que actualment segueixen estudis superiors de música i d’educació social, respectivament.
S’incorpora la Fundació Horitzons 2050
El Festival de l’Audiovisual Català el produeix Suggeriments S.C.P. amb el suport de l'Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida-Institut d’Estudis Ilerdencs, el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida i enguany s'hi incorpora la Fundació Privada Horitzons 2050. Les projeccions se celebraran en diferents escenaris de la ciutat, Screenbox Lleida, Ilerna i la Universitat de Lleida.
Som Cinema és el festival de referència dedicat en exclusiva a les produccions cinematogràfiques d’àmbit català. Una part important de la mostra es dedica als creadors joves de Lleida, a través del concurs Som Secundària i, també, de les projeccions de curtmetratges dels centres educatius de Lleida especialitzats en audiovisuals.
La convocatòria de la 14a edició del Festival va rebre 158 treballs procedents de Catalunya, el País Valencià i Balears. Entre aquests, s’han seleccionat els que integraran les seccions de llargs i curts documentals i de ficció així com el Som Secundària.
Els jurats
El jurat dels llargs i curts de ficció estarà integrat per:
- Pere Gaviria, periodista a TV3 des de fa 27 anys, en porta set encarregant-se de temes culturals, en especial, el cinema. Ha cobert festivals com el de Canes, Sant Sebastià o Sitges, entre altres. A Televisió de Catalunya ha estat cap d’edició als Telenotícies, sots cap de la secció de Societat, ha treballat en la secció d’Economia i ha estat, durant onze anys, subdirector del programa Valor Afegit,
- Alexia Muiños: directora i productora, té més de quinze anys d'experiència en el món audiovisual i de les arts escèniques. Compagina el seu treball amb la interpretació, la docència i l’activisme feminista dins de l'associació European Women’s Audiovisual Network i de Dones Visuals, de la qual és una de les sòcies fundadores.
- Lucía Tello: directora, guionista i crítica. És autora del documental Endless Cinema (2019), presentat a DOC España de la Seminci i al Buenos Aires International Film Festival, i de diversos curts presentats a la Fundació Reina Sofia o al Visual Art de Lleida. És doctora en Cinema, directora acadèmica del Màster en Estudis Avançats en Cinematografia (UNIR) i professora del programa Filmmakers de l’ECAM. Escriu al Huffington Post, a TodoEsCine i a l’editorial Notorious.
Pel que fa al jurat dels documentals, els components seran:
- Daoud Sarhandi-Williams: cineasta i escriptor britànic reconegut en l’escena internacional. Ha treballat com a editor de documentals per a Channel 4 TV i la BBC. Cineasta multidisciplinari (productor, realitzador, guionista, muntador, fotògraf, dissenyador sonor) els seus llargmetratges amb Carolina Rivas han guanyat quinze premis internacionals. Arran de la seva experiència en organitzacions humanitàries a la guerra dels Balcans va publicar el llibre Evil Doesn’t Live Here (2001), i, posteriorment, Bosnian War Posters (2022) i Ukraine At War (2023).
- Marina Rúbies: Graduada en Periodisme i Comunicació Audiovisuals per la UdL, treballa en el món de la comunicació en empreses culturals lleidatanes. Ha estudiat al Màster en Escriptura del Guió Audiovisual (GAC, UB i UdL) i l’any 2022 és seleccionada en el laboratori IsLabentura Canarias amb el projecte Aniagua, que va rebre el Premi a Millor Guió de Llargmetratge atorgat per DAMA, l’associació de drets d’autor audiovisuals. Com a docent i periodista, imparteix classes de Narrativa Audiovisual en anglès i de Gèneres Televisius a la Universitat de Lleida.
- Núria Jové: Fa deu anys que forma part d’ILERNA. Ha treballat com a docent especialista en Investigació de Mercats i com a responsable de màrqueting dels centres que aquest grup té per tota Espanya. Ara és la gerent d'Ilerna a Lleida.
El jurat de Som Secundària el formen:
- Agnès Guardiola: Va estudiar Filologia Anglesa a la UdL i va cursar els màsters de Docència a Secundària i de Llengües Aplicades. Fa deu anys que treballa a la UdL com a professora associada de literatures, cinema i entreteniment en parla anglesa. També és docent a l’EOI de Tàrrega on fa classes d’anglès i tallers de llengua i entreteniment.
- Laia Planellas: es va formar en teatre i teatre musical a l’Aula Municipal de Teatre. Està elaborant un treball de recerca sobre el vessant social i terapèutic del teatre. Estudia educació social a la UdL i té l’objectiu de treballar utilitzant l’art com a eina social.
- Guillem Garcia: format en teatre i teatre musical a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. Com a músic, ha participat en l’Orquestra Julià Carbonell i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya Alevins. Actualment, cursa estudis superiors d’interpretació clàssica i contemporània en l’especialitat de viola al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona.