El Festival Enre9 inicia les seves activitats anuals, amb l’Escoleta d’Arts i dos espectacles teatrals
La pròxima setmana comencen els tallers gratuïts de dansa urbana, de percussió africana i d’arts plàstiques, dins l’Escoleta d’Arts
Aquest mes, s’han programat arts en viu amb “Isla” i “Recuerdos de Margaritas”, dues propostes obertes al públic en general i que es faran al carrer, per promoure les arts en viu i fomentar la cohesió social a la Zona 9, formada per La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles
La pròxima setmana comencen els tallers gratuïts de dansa urbana, de percussió africana i d’arts plàstiques, dins l’Escoleta d’Arts
Aquest mes, s’han programat arts en viu amb “Isla” i “Recuerdos de Margaritas”, dues propostes obertes al públic en general i que es faran al carrer, per promoure les arts en viu i fomentar la cohesió social a la Zona 9, formada per La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles
El Festival Enre9 inicia aquest mes d’octubre l’Escoleta d’Arts, que és un dels seus projectes transversals que dona continuïtat durant l’any a l’objectiu de promoure les arts en viu i fomentar la cohesió social a la Zona 9 de Lleida. L’Escoleta ofereix diverses propostes gratuïtes perquè infants i joves de La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles participin en activitats educatives i culturals en el seu temps de lleure. La tardor arriba amb tres propostes: tallers de percussió africana, de dansa urbana i d’arts plàstiques. També es reprèn el taller teatral amb la Fundació Tutelar Alosa, i el resultat es podrà veure al maig, a la pròxima edició del festival. I encara hi ha una novetat, amb la programació de dos espectacles “Isla” i “Recuerdos Margaritas”, que es podran veure els dies 18 i 30 d’octubre, respectivament.
El Festival Enre9 és un projecte integral i continu a la zona 9 que està plenament consolidat i que, amb les activitats que s’organitzen durant l’any més, reforça les accions comunitàries, el foment de la cultura popular i tradicional i la creació d’espais i espectacles inclusius.
Tres tallers de l’Escoleta d’Arts
Els dilluns, del 14 d’octubre fins al maig, tindrà lloc el taller de percussió africana, amb Edouard Gomis, per a nens i nenes a partir de 12 anys, de 17.30 h a 18.30 h.
Els dimarts, del 15 d’octubre fins al maig, es farà el curs de dansa urbana, amb Dancescape, per a joves de 12 a 16 anys, de 17.30 h a 19 h.
Els divendres, del 18 d’octubre fins al maig, hi haurà el taller d’arts plàstiques, amb Trama, per infants de 5 a 10 anys, de 17.30 h a 19 h.
Les tres propostes es fan al Centre Cívic de La Mariola (al c/ Artur Mor, 1). Per a inscripcions i més informació, al mateix centre cívic o a cultura@ladescomunal.cat
Espectacles d’arts al carrer
L’Enre9 fa un pas endavant en la seva oferta cultural amb la programació d’arts en viu per a aquesta tardor, amb dos espectacles a la zona:
-“Isla”, de la Cia. de Clic, s’ha previst per al divendres, 18 d'octubre, a les 110 h, a la Plaça Barcelona. És una història que convida a reflexionar sobre la decisió de refugiar-se al mar o naufragar en una illa. A través del treball corporal i del moviment, l’espectacle integra acrobàcia i pal xinès com a llenguatge escènic, explorant la frontera entre el teatre físic, la dansa, el circ, el risc, la màgia i el somni.
-“Recuerdos de Margaritas”, de Mariana Collado i Lucio A. Baglivo, es podrà gaudir el dimecres, 30 d’octubre, en doble funció: a les 11 h i a les 17.30 h. a la Plaça del Casal Cívic i Comunitari. A través del flamenc, l’acrobàcia, la música en viu i l’humor, s’explica una història plena de vitalitat i energia; un tribut a l’amistat que supera prejudicis i desafia expectatives. En acabar, se celebrarà la castanyada amb les entitats veïnals.
Les funcions són gratuïtes i estaran obertes al públic en general, tot i que les dues sessions matinals són dirigides especialment als centres educatius de la zona. Cada espectacle inclou activitats de mediació amb col·lectius de la zona per estretir vincles entre els artistes i la comunitat, i fomentar la participació activa d’infants i joves. Aquesta programació és fruit de la selecció del festival com a espai participant en el Circuito ASSITEJ 2024.
El Circuito ASSITEJ, organitzat per l'associació cultural ASSITEJ amb el suport del Ministeri de Cultura, selecciona projectes que ofereixin una programació innovadora i de qualitat per a la infància i la joventut. Entre els criteris valorats s'inclouen la capacitat de cada projecte per fomentar la creació de públics joves, impulsar la mediació cultural i promoure l’accessibilitat. La selecció de l'Enre9 com a espai participant en aquest circuit reforça el compromís del festival amb la inclusió social i la transformació cultural de la Zona 9.
El Festival Enre9
L'Enre9 és un festival anual d'arts en viu i de carrer que se celebra a la Zona 9 de Lleida des del 2022. El festival s'ha consolidat com una iniciativa amb un clar propòsit de transformació social en una de les àrees més complexes i estigmatitzades de Lleida. És un projecte cultural i social que neix del treball realitzat per les mateixes xarxes comunitàries de la zona i compta amb la ferma implicació del seu teixit associatiu i veïnal. El seu objectiu és doble: apropar la cultura a la població de la Zona 9, amb especial atenció als col·lectius que habitualment no tenen accés a activitats culturals, i trencar les barreres que han separat històricament aquesta zona de la resta de la ciutat.
L'Enre9 està impulsat per La Nou (associació que treballa per la cultura i la inserció de la Zona 9 de Lleida), juntament amb La Descomunal, la primera comunalitat urbana de la ciutat, l’Ajuntament de Lleida i la Comissió de Cultura del Consell de Barri de la Zona 9, que compta amb la implicació de més de 40 entitats. La Companyia de Comediants La Baldufa, amb seu a la mateixa zona, n’assumeix la coordinació i la direcció artística.
El festival compta amb el suport de diverses entitats com l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, el Pacte d’Estat – Ministerio de Igualdad, Òmnium Cultural Ponent, la Càtedra d’Innovació Social de la UdL i la Fundació La Caixa. A més, en el marc de la ‘Comunalitat Urbana - La Descomunal’, promou el Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
També té amb la col·laboració desinteressada de les més de 50 associacions i institucions, així com de persones a títol individual, que donen suport al festival.