El govern arriba a un acord amb el grup de Junts per a aprovar els pressupostos de la Paeria per l’any 2024
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, la tinent d'alcalde, Carme Valls, i la portaveu del grup de Junts per Catalunya Lleida, Violant Cervera, han signat el “Pacte pressupostari 2024 per al progrés econòmic i social de la ciutat de Lleida”, que garanteix l’aprovació del projecte de pressupostos municipals per a l’any vinent, integrant les aportacions del grup de Junts. El pacte incorpora accions com l’impuls al Pla de l’Estació, l’inici de l’expedient per a la creació del Museu d’Història de la Ciutat, un nou model per a la Fira i la posada en marxa del Centre de Dia de Cappont.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, la tinent d'alcalde, Carme Valls, i la portaveu del grup de Junts per Catalunya Lleida, Violant Cervera, han signat avui al Saló del Retaule de la Paeria el “Pacte pressupostari 2024 per al progrés econòmic i social de la ciutat de Lleida”, que garanteix l’aprovació del projecte de pressupostos municipals per a l’any vinent, integrant les aportacions del grup de Junts.
L’acord incorpora accions com l’impuls al Pla de l’Estació, l’inici de l’expedient per a la creació del Museu d’Història de la Ciutat, un nou model per a la Fira i la posada en marxa del Centre de Dia de Cappont. També s’hi inclouen altres mesures com la creació de l’Oficina d’Atracció d’Inversions, un Fons de Comerç, el Pla de Manteniment dels Camins de l’Horta i l’acord per col·laborar en el disseny dels nous models de seguretat, neteja, gestió de residus, transport urbà i mobilitat.
Larrosa ha destacat que “el d’avui és un acte que fa bona la política”. “Hem estat capaços després de deu anys de fer que l'espai que representa el grup de Junts per Catalunya i el PSC es trobin amb l'objectiu d'avançar com a ciutat. Pensant en la ciutadania, pensant en els lleidatans i lleidatanes, que esperen d'aquesta institució un govern decidit, amb un model de ciutat, que treballi cada dia per fer millor la vida dels nostres ciutadans i ciutadanes”, ha afegit l’alcalde.
Cervera ha remarcat que la voluntat de Junts és “ser socis de la ciutat”. “Nosaltres creiem que tenim el deure i l'obligació de vetllar per aquesta ciutat. Els ciutadans ens han situat a l'oposició, però el Govern municipal no té majoria i nosaltres el que volem és continuar posant els ciutadans pel davant, des d'aquesta oposició constructiva, responsable i exigent”, ha afirmat.
El contingut de l’acord
El pacte incideix en les millores socials, el creixement i la dinamització econòmica, la gestió de la quotidianitat i la projecció de la ciutat partint d’un augment de l’autoestima dels lleidatans i lleidatanes.
Així, fruit d’aquest pacte, l’acció del govern i el grup de Junts es concretarà en 26 accions, amb una inversió quantificada en 621.000 euros, pel que fa a les esmenes pactades, a la qual se sumen els 726.000 euros per l’adequació del Centre de dia de Cappont, que es financen amb una transferència de la Generalitat.
Les accions es distribueixen en els següents àmbits:
- Impuls econòmic
Pel que fa al Pla de l’Estació, el govern es compromet a tramitar la seva aprovació provisional al ple durant el primer trimestre de 2024 i a impulsar que hi participin econòmicament l’Administració General de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya. El Pla inclourà un centre comercial i la previsió és aprovar els plecs de condicions que regiran la licitació del Pla durant el quart trimestre de 2024.
El Pacte fa referència a la necessitat de revisar el model firal de la ciutat, facilitant la implantació d’equipaments de caràcter transitori i efímer en l’actual recinte, mentre no es desenvolupa l’Àrea Residencial Estratègica que facilitarà els nous espais per a usos firals. L’aportació prevista per a Fira de Lleida pel nou pavelló és de 220.000 euros.
En l’àmbit empresarial, es fixa el compromís de posar en marxa l’Oficina d’Atracció d’Inversions, amb l’objectiu d’atreure recursos, talent i oportunitats a la ciutat, aprofitant l’oportunitat que representarà el futur nou polígon industrial de Torreblanca Quatre Pilans sumat als existents.
Es crearà el Fons de Comerç i es reservaran recursos per a la promoció de la dinamització, digitalització i modernització de les petites empreses del sector comercial. També es promourà la marca Horta de Lleida.
- Defensa dels serveis públics d’interès general
El govern es compromet a considerar Junts agent polític preferent per al disseny de les licitacions dels nous models de neteja, gestió de residus, transport urbà i mobilitat i s’incorporarà una partida específica al pressupost per al desenvolupament del Pla de Manteniment dels Camins de l’Horta, que permeti la calendarització dels treballs.
- Planificació estratègica
Es treballarà en l’elaboració del Pla Estratègic de Subvencions amb l’objectiu d’impulsar projectes de transformació social en tots els àmbits. En concret, també es desenvoluparà un Pla Estratègic de l’Esport, que inclourà una auditoria exhaustiva dels equipaments municipals i una calendarització de les actuacions de millora, que tindran en compte la perspectiva de gènere.
S’inclou el disseny del nou Model de Seguretat per a la ciutat de Lleida. El pressupost de 2024 ja inclourà una partida per continuar avançant amb la instal·lació de càmeres de seguretat a l’Eix Comercial i l’Horta.
- Cultura, Llengua, Orgull i Identitat de la ciutat
L’inici de l’expedient per a la creació del Museu d’Història de la Ciutat, amb la proposta de reacció de la memòria i l’avantprojecte. Comptarà amb un Centre d’Interpretació de la Guerra Civil. Es considera idoni estudiar l’edifici modernista de l’antiga farinera La Meta per acollir les primeres actuacions del Museu i una oficina de turisme.
Es crearan els Premis Ciutat de Lleida per al reconeixement del talent local en diversos àmbits culturals.
En l’àmbit patrimonial s’acorda incorporar al pressupost una transferència per a la restauració de l’Església de la Sang i encarregar un projecte previ per a la projecció d’un màping 3D de la Seu Vella, com a nou atractiu turístic que reforci la candidatura com a Patrimoni de la Humanitat.
Es treballarà perquè la llengua catalana esdevingui una eina d’integració i per potenciar-ne l’ús social.
- Ciutat que educa i garanteix drets
S’acorda posar en marxa un pla pilot per a la detecció de possibles causes de fracàs escolar a la ciutat; avançar en l’accessibilitat i inclusió en els parcs amb un estudi exhaustiu i la instal·lació d’un parc infantil inclusiu a la Mariola; i la implantació d’un gimnàs social al Centre Històric.
També s’inclourà com a esmena als pressupostos la posada en marxa del Centre de dia de Cappont, amb el suport pressupostari de la Generalitat, tant per la inversió com per a la concertació de places públiques.
- Habitatge
El Govern iniciarà la licitació de dos solars municipals per a la construcció d’habitatge assequible per a joves. A més, es revisarà la normativa urbanística per facilitar els usos de plantes baixes comercials com a habitatges i el trasllat d’activitat econòmica implantada en alçada a les plantes baixes comercials. També es facilitarà la cessió d’habitatges i es promourà la Xarxa de Mediació per a Lloguer Social.
Governança del pacte
S’estableix la creació d’una comissió formada per dos representants del govern i dos representants del grup de Junts, que es reuniran mensualment per fer el seguiment del Pacte.
Altres qüestions tractades a la comissió
D’altra banda, la comissió també ha informat de les propostes d’aprovació inicial del reglament del Consell Escolar Municipal i del catàleg de llocs de treball de la Paeria per a l’any 2024. També s’ha donat compte de l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals de l’any vinent.