El govern municipal presenta el projecte de ciutat fins a l’any 2030
El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha presentat els eixos principals del Pla d’Actuació Municipal, que contempla 231 actuacions a executar amb l’objectiu de transformar la ciutat des d’ara i fins a l’any 2030.
El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha presentat avui els eixos principals del Pla d’Actuació Municipal, que contempla 231 actuacions a executar amb l’objectiu de transformar la ciutat des d’ara i fins a l’any 2030.
Larrosa, que ha estat acompanyat de tots els membres del govern, ha destacat que la voluntat del govern municipal és fer “una Lleida més internacional, educada, culta, socialment més responsable, verda, amable i plena d’oportunitats, amb una administració moderna i propera a la ciutadania”.
Entre les prioritats d’aquest PAM, Larrosa ha volgut fer èmfasi en el projecte Barris Vius, orientat a promoure la transformació de 4 àmbits de la ciutat que presenten diferents reptes, com són la Mariola, el Centre Històric, Magraners i el Clot. Cadascun d’ells tindrà un tracte diferenciat per afrontar les seves problemàtiques i comptaran amb una nova figura, la dels connectors comunitaris, per impulsar la dinamització social i el treball transversal amb totes les regidories.
En el cas del Centre Històric, a més, es farà una aposta especial com a districte jove de la ciutat. “Hem pensat que el barri més antic de la ciutat ha de ser el més innovador, el barri on hi ha més gent gran de la ciutat ha de ser el barri pensat per la gent jove, un barri on passin coses”, ha apuntat l’alcalde, qui ha indicat que per a fer-ho possible es disposarà d’eines com el Pla Especial del Centre Històric i el projecte d’incubadora de projectes “La Fàbrica”, entre d’altres iniciatives per promoure les oportunitats per als joves i l’emancipació juvenil.
A més a més, Larrosa també ha destacat algunes altres de les claus que impulsaran la política municipal, com són la necessitat d’impulsar el model de proximitat de la Guàrdia Urbana, la millora de l’espai públic, la perspectiva de gènere com a element transversal a totes les polítiques, la cura per les persones vulnerables, la participació efectiva i les oportunitat per a generar, atreure i retenir el talent humà, entre moltes altres.
“Això no és una declaració d’intencions, això és un compromís. Tots els mecanismes municipals, siguin els econòmics o dels recursos humans, totes aquelles actuacions i decisions que faci el govern municipal aniran en direcció de fer del PAM un document real”, ha afirmat.
Per a fer-ho, la Paeria vol comptar, ha afegit l’alcalde, amb “la participació no només de la ciutadania i del món econòmic i social de la ciutat, sinó també d'altres administracions que han de participar activament en el desenvolupament de Lleida com a segona capital de Catalunya”, ja que la inversió induïda prevista en aquest període de 7 anys supera els 1.400 milions d’euros.
El PAM és un document viu, obert a aportacions i per això s’activarà l’opció de fer-hi suggeriments o propostes, ha conclòs l’alcalde, abans de donar pas a la tinenta d’alcalde Begoña Iglesias i la regidora Pilar Bosch, que han desgranat les propostes en els diferents àmbits.
Lleida, la Ciutat del Bon Govern
En l’eix del Bon Govern, que compta amb 36 accions, Iglesias ha destacat que es treballarà per fer de la Paeria una administració més pròxima a la ciutadania, avançant en la digitalització i reduint la burocràcia per facilitar el dia a dia a la ciutadania. També ha citat iniciatives com el projecte d’Alcaldia als barris, els nous Hubs Cívics i una nova Centraleta Tributària amb videoatenció a la ciutadania.
Lleida, la Ciutat Segura i Cívica
Lleida apostarà per un model de seguretat de proximitat, per potenciar la formació específica per als agents i per la consolidació de la divisió de l’Horta i el Medi Ambient, amb contacte permanent amb el veïnat. També es professionalitzarà la feina dels agents cívics, dotant-los d’autoritat, i es desenvoluparà el pacte pel civisme, com una eina de participació, justícia i cohesió social. En total, hi ha 15 propostes.
Lleida, la Ciutat Saludable i Verda
En aquest bloc, amb 75 propostes, s’hi inclou la transformació de la ciutat mitjançant l’urbanisme. Es treballarà tant la quotidianitat com els grans projectes amb ambició, il·lusió i orgull per Lleida, ha afirmat Iglesias, sense oblidar que la sostenibilitat és una política transversal en tots els àmbits.
Entre les propostes principals hi ha és la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) perquè la ciutat pugui avançar de forma organitzada, moderna i sostenible; l’Operació Rambla, per transformar Ferran en una nova àrea d’atracció econòmica; l’ampliació dels Camps Elisis, recuperant el rol de gran parc de la ciutat; el projecte de platges de la ciutat a la llera del riu Segre; i la Ronda Verda de la Mitjana a l’Arborètum amb les noves sendes arbrades. La regidora també ha ressaltat les accions de naturalització i les polítiques vinculades al pla del clima, la gestió dels residus, els canvis del nou Pla de Mobilitat, la gestió de l’aigua i l’estratègia d’energia.
Lleida, la Ciutat de les Oportunitats
La regidora Pilar Bosch ha ressaltat també la importància de “tornar la il·lusió i l’orgull per Lleida”. Per a fer-ho possible, en aquest àmbit de la ciutat de les oportunitats es preveuen 41 propostes encarades a avançar en la internacionalització de la ciutat i en fer-la atractiva per a negocis i inversions. S’augmentarà la presència en fòrums internacionals i es desenvoluparà el nou projecte de Fira de Lleida. També s’avançarà en la reformulació de l’àrea de Promoció Econòmica per reduir la burocràcia i fer un acompanyament als nous projectes empresarials.
També es considera clau consolidar el paper de la recerca i la innovació agroalimèntaria, així com la dotació de sòl industrial amb els nous projectes de Torreblanca i Les Canals. A més, s’impulsaran campanyes de City Marketing i s’apostarà per la cultura com a element dinamitzador, per la candidatura de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial i pel futur Museu d’Història de la Ciutat.
Lleida, la Ciutat amb Nom de Dona
Es preveuen 14 propostes per a impulsar la igualtat efectiva entre homes i dones arreu. Es proposen programes de promoció econòmica i polítiques d’ocupació orientades a les dones. Es potenciarà el Consell Municipal de les Dones, el Casal de la Dona i la nova Casa Lila dins el nou Hub Cívic de Balàfia.
Lleida, la Ciutat de la Innovació Social
“Lleida ha de ser una ciutat inclusiva que reconeix i celebra la diversitat”, ha afirmat Bosch. Per això, entre les 50 propostes d’aquest àmbit s’hi inclou el desplegament del model d’inclusió per a persones en situació de sensellarisme, la promoció d’habitatge social, noves beques per a l’accés al lleure educatiu, la recuperació de la nova escola bressol del Clot i l’impuls al projecte de Patis Oberts. En l’àmbit de Gent Gran es vol promoure una atenció personalitzada, per nous models residencials, la posada en marxa del centre de dia de Cappont i l’empoderament del Consell Municipal de la Gent Gran.