El govern proposa rebaixar un 1% l’IBI en les ordenances fiscals de l’any vinent
El govern municipal ha presentat als grups municipals la proposta d’ordenances fiscals per a l’any 2024 i ara iniciarà les negociacions per tal d’aconseguir els suports necessaris per la seva aprovació en el ple extraordinari del pròxim dia 18, ha anunciat avui la tinent d’alcalde de Bon Govern, Carme Valls. La proposta proposa rebaixar un 1% l’IBI en les ordenances fiscals de l’any vinent i planteja la congelació dels altres impostos i de diverses taxes, com les vinculades a l’activitat econòmica, mentre que la resta de taxes s’actualitzaran segons l’IPC, un 5,8%
El govern municipal ha presentat als grups municipals la proposta d’ordenances fiscals per a l’any 2024 i ara iniciarà les negociacions per tal d’aconseguir els suports necessaris per la seva aprovació en el ple extraordinari del pròxim dia 18, ha anunciat avui la tinent d’alcalde de Bon Govern, Carme Valls.
La proposta planteja reduir un 1% el tipus impositiu del principal tribut local, l’Impost de Béns Immobles urbà (IBI). “Creiem que és un pas important. És una reivindicació que feia la ciutadania des de fa temps i que ha estat escoltada”, ha explicat Valls, que ha estat acompanyada en la presentació del document per la regidora de Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch.
També es modificarà el calendari de pagament dels rebuts domiciliats de l’IBI, per evitar que hi hagi un rebut a l’agost, un mes en el qual a les famílies se’ls hi fa feixuc afrontar pagaments, ha dit Valls. A més, s’incorpora la possibilitat de domiciliar els pagaments sense fraccionar.
Els altres tributs tenen un tractament diferenciat. Per una banda, es congelen la resta d’impostos municipals, els de vehicles, plusvàlua, Activitats Econòmiques (IAE) i el de Construccions i Obres (ICIO).
Pel que fa a les taxes, es mantenen sense cap increment aquelles que estan vinculades a l’activitat econòmica, com són les de mercats i control d’activitats. Tampoc s’apugen les de clavegueram, serveis educatius (es plantejarà una proposta per al curs que ve al gener), activitats en l’àmbit dels serveis a les persones i l’ocupació, guals, per la utilització de sales i pels espais en vivers d’empresa, entre d’altres.
En canvi, s’aplica l’actualització de la inflació segons la mitjana de l’IPC de Lleida i Catalunya, que equival a un increment del 5,8%, a les taxes vinculades a la prestació de serveis, després de dos anys sense increment, ha afirmat la regidora. Són les següents:
- Tramitació d’expedients i llicències
- Llicències autotaxi
- Publicitat dinàmica
- Recollida i tractament de residus
- Cementiri
- Retirada de vehicles
- Serveis de Guàrdia Urbana
- Horts
- Serveis de Protecció d’Animals
- Serveis Esportius
- Estacionament de vehicles a la zona blava
- Ocupació de via pública
- Ocupació del subsol
- Preu públic de recollida i gestió de residus comercials
- Preu públic d’anàlisis clíniques
“Hem volgut que les ordenances siguin atrevides i posar en marxa una sèrie de mesures que premiïn qui té complicitat amb la ciutat, qui col·labora amb el medi ambient i tots aquells i aquelles que creuen en la nostra ciutat i, per tant, contribueixen al creixement econòmic. Volem demostrar que creiem en el comerç de proximitat i en aquells barris que han estat oblidats”, ha declarat Valls.
Bonificacions al Centre Històric i barris amb dèficit comercial
La proposta d’ordenances també incorpora una nova bonificació del 50% per les obres per a la implantació de comerços nous en barris amb dèficit comercial, com poden ser els Magraners, el Secà o la Mariola. La regidora de Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha destacat que té com a objectiu incentivar l’activitat comercial en aquestes zones.
A més, s’inclouen canvis en les bonificacions en l’impost de construccions i obres, que a més canvia de règim de declaració a autoliquidació. Així, la bonificació per rehabilitació d’habitatges al Centre Històric passa del 50 al 75% i la bonificació per obres al Centre Històric en locals d’empreses de nova creació, passa del 25 al 50%.
Recollida i tractament de residus
Durant l’any 2024 està previst començar a implantar les bonificacions i els recàrrecs en la taxa de recollida i tractament de residus per als veïns i veïnes de les zones de la ciutat on està implantada la recollida domiciliària porta a porta.
El govern proposa començar a aplicar l’any 2024 la reducció de la tarifa en un 20% per als usuaris que reciclen com toca. Per als que no ho fan, es proposa posar en marxa campanyes informant de quins són els seus registres i de l’increment que això suposaria en el seu rebut (40%), que es començarà a aplicar l’any 2025.
Valls ha assenyalat que és necessari reflexionar sobre els motius que fan que hi hagi gent que no recicla com toca i que caldrà fer un esforç en educació “per dir-los-hi que no ho estan fent bé”. A partir d’ara es farà un nou estudi i a les persones que no arribin a les taxes mínimes de reciclatge se les advertirà l’any vinent que el 2025 hauran de pagar recàrrec.
Taxa per tinença d’animals
S’elimina la taxa per tinença d’animals, que no s’ha arribat a aplicar, i la regulació vinculada.