Jornada de treball dels ajuntaments de Lleida i el Prat de Llobregat, amb un centenar de professionals que han compartit experiències i reptes en aquest àmbit..

El model d’atenció a la infància de la Paeria, referent per a altres ajuntaments del territori

Jornada de treball dels ajuntaments de Lleida i el Prat de Llobregat, amb un centenar de professionals que han compartit experiències i reptes en aquest àmbit

280 famílies participen en el nou model a Lleida i, d’acord amb l’estudi sobre una vuitantena d’aquestes, ja s’observa un progrés en les competències parentals, així com en l’enfortiment dels vincles familiars

Jornada de treball dels ajuntaments de Lleida i el Prat de Llobregat, amb un centenar de professionals que han compartit experiències i reptes en aquest àmbit

280 famílies participen en el nou model a Lleida i, d’acord amb l’estudi sobre una vuitantena d’aquestes, ja s’observa un progrés en les competències parentals, així com en l’enfortiment dels vincles familiars

La Paeria ha apostat per un nou model d’atenció a la infància, l’adolescència i les seves famílies, que està servint d’exemple per a altres ajuntaments del territori. La Regidoria d’Acció i Innovació Social ha organitzat aquest matí una jornada de treball amb l’Ajuntament del Prat de Llobregat per compartir els seus models, que ja incorporen una mirada cap a l’atenció integral i l’empoderament de les famílies.

El tinent d’alcalde Carlos Enjuanes ha destacat que la Paeria ha mostrat un compromís ferm en l’àmbit social per poder atendre i intervenir amb les famílies d’una manera pròxima i transformadora, en què la cura dels infants i el jovent se situïn al centre. El regidor ha indicat que es tracta d’un model que permetrà fer un seguiment periòdic de l’impacte, ja que es compta amb uns indicadors objectius per garantir-ne l’efectivitat. Enjuanes ha reconegut i ha agraït el treball que fan els i les educadores en aquest sentit per potenciar les eines i generar noves oportunitats en les famílies.

Igualment, la regidora del Pla Estratègic de Sant Cosme, Maria del Valle Alcaide, ha assegurat que aquest treball va més enllà de la protecció i va en l’empoderament de les famílies i que cal desenvolupar uns recursos eficients per a les famílies en situació de risc.

280 famílies participen en l’aplicació del nou model a Lleida, que es fa amb un treball col·laboratiu amb la Universitat de Lleida. Per veure’n l’evolució, es fa l’estudi sobre una vuitantena d’aquestes i, de moment, dinou han completat el procés de treball individual i familiar del model de parentalitat positiva Triangle P+. L’equip professional implicat ha observat que s’han creat vincles més estrets i que s’han enfortit les relacions entre els membres de la família. Alhora, hi ha un progrés de les competències parentals que afavoreixen una millor intervenció, tant amb els professionals com en les mateixes dinàmiques familiars.

La jornada d’avui significa un pas més en el procés d’aplicació del nou model, donat que ha permès reflexionar amb els professionals homòlegs del Prat de Llobregat sobre els canvis de paradigma i els reptes que es presenten. S’han posat exemples de bones pràctiques i s’han compartit experiències per obrir espais de treball conjunt per donar solucions a situacions que es troben.

Prop d’un centenar de persones han participat en la jornada educativa, que s’ha estructurat en dues parts: una més expositiva, amb els canvis que ambdós ajuntaments estan portant a terme en els seus programes i el model Triangle P+, i una part dinàmica participativa, per detectar vies de millora en l’atenció a les famílies.

Nou model d’atenció a la infància, l’adolescència i les seves famílies

El nou model d’atenció a la infància, l’adolescència i llurs famílies, model de parentalitat positiva P+, posa el focus en les famílies per empoderar-les i que tinguin un paper més protagonista en la cura dels seus fills i filles, especialment en situacions de més dificultat i vulnerabilitat. Fa dos anys que la Regidoria d’Acció i Innovació Social el duu a terme, amb un primer pilotatge al barri de Balàfia. Es desenvolupa amb el treball col·laboratiu de l’equip que integra la càtedra d’Educació i Adolescència “Abel Martínez” de la Universitat de Lleida (UdL), dirigida per Maria Àngels Balsells.

El model també implica una nova mirada cap a l’atenció integral a la infància i l’adolescència de la ciutat. Aquest nou enfocament, alineat amb la recerca del món acadèmic, es contempla al Pla d’Acció Municipal (PAM) i aplica una perspectiva particular del lleure infantil com a eina educativa i transformadora.

El projecte de treball acompanya les famílies des d’una perspectiva de capacitació positiva i obre el lleure de la ciutat a totes les famílies. Per implementar-lo, s’han modificat els serveis municipals d’intervenció socioeducativa (SIS), fet que ha comportat més places d’atenció a la infància, de 531 infants a 840 persones -famílies-; més hores d’atenció, que s’han duplicat passant de 560 h a 1.155 h; l’ampliació de professionals i més perfils, amb educadors/es, integrador/es, psicoterapeutes, etc., i més recursos econòmics, amb un incrementat del pressupost en un 30%, que ara és de gairebé un 1,4 M€.