El nou programa d’activitats de Memòria Democràtica a Lleida se centra en les exhumacions de les fosses de la Guerra Civil..

El nou programa d’activitats de Memòria Democràtica a Lleida se centra en les exhumacions de les fosses de la Guerra Civil

La Paeria ha coordinat catorze propostes fins al desembre, amb debats de memòria, itineraris, documentals, etc. que giren entorn de l’exposició “On són?” que mostra el treball que s’està fent respecte a les fosses comunes de la Guerra Civil i el franquisme a Catalunya i que s’instal·larà del 30 d’octubre al 10 de gener a la Biblioteca Pública de Lleida

El tinent d’alcalde Carlos Enjuanes ha assegurat que la Paeria manté el compromís polític, ètic i social per preservar la memòria democràtica

La Paeria ha coordinat catorze propostes fins al desembre, amb debats de memòria, itineraris, documentals, etc. que giren entorn de l’exposició “On són?” que mostra el treball que s’està fent respecte a les fosses comunes de la Guerra Civil i el franquisme a Catalunya i que s’instal·larà del 30 d’octubre al 10 de gener a la Biblioteca Pública de Lleida

El tinent d’alcalde Carlos Enjuanes ha assegurat que la Paeria manté el compromís polític, ètic i social per preservar la memòria democràtica

La Paeria ha preparat un programa d’activitats de Memòria Democràtica, amb catorze propostes que tindran lloc fins al desembre, amb debats, itineraris, la projecció de documentals, etc. La Regidoria de Drets Civils, a través de l’àrea de Memòria Democràtica, ha organitzat noves accions que, en aquesta ocasió, tenen com a eix central l’exposició “On són? 85 anys d’exhumacions de les fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya”, que s’inaugurarà el 30 d’octubre a la Biblioteca Pública de Lleida.

El tinent d’alcalde Carlos Enjuanes ha assegurat que les institucions han de treballar per preservar la memòria històrica i per defensar els valors democràtics. Per això, ha subratllat el compromís, tant polític com ètic i social, de la Paeria que vetlla pel coneixement i el manteniment de la memòria democràtica com a patrimoni col·lectiu. L’objectiu de les activitats que s’impulsen des de la Paeria és arribar al conjunt de la ciutadania. En aquest nou cicle, hi ha sortides per conèixer in situ espais de memòria, conferències vinculades a la Guerra Civil, teatre, música, etc., però també es treballa amb l’alumnat i col·lectius joves, perquè prenguin consciència de la importància de no repetir errors del passat i de promoure la cultura de la pau. Tall de veu C.Enjuanes

La imatge del cartell que il·lustra la nova programació és d’una exhumació d’una fossa de la Guerra Civil, de la Direcció General de Memòria Democràtica. És de l’exposició que es podrà veure a partir del 30 d’octubre, que mostra el treball que s’està fent respecte a les fosses comunes de la Guerra Civil i el franquisme a Catalunya, en la qual també es recull la situació i el patiment de les persones desaparegudes i de les seves famílies.

A més de la inauguració dels plafons de Memòria de l’Antic Camp d’Esports de Joventut Republicana i de la plaça del Clot de les Granotes, i del documental que es va projectar ahir dissabte “508 dies”, de l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya (enllaç a la nota), les activitats del programa, que tindran lloc fins al desembre, són:

- Dijous, 10 d’octubre, a les 19 h, Sala Jaume Magre: debats de memòria. “Què n’hem de fer dels monuments franquistes?”, a càrrec de Daniel Rico Camps, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

-Dissabte, 19 d’octubre, a les 19 h, al Parc de la Canalització del Segre (pel Liceu Escolar): obra de teatre “L’enterrador”, de Pepe Zapata.

-Diumenge, 20 d’octubre, a les 10.30 h, a diversos espais de la ciutat: itineraris per a la recuperació de la Memòria Democràtica de Lleida. Ruta de cançons a l’entorn de l’una gerra. Projecte Incordis de Manresa.

-Diumenge, 27 d’octubre, a les 11 h, al Cementiri de Lleida (Departament de Sant Miquel): espais de memòria, amb la inauguració de la nova placa del monument als afusellats de l’Albagés.

-Dimecres, 30 d’octubre, a les 18 h, al claustre de la Biblioteca Pública de Lleida: inauguració de l’exposició “On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya”.

-Del 31 d’octubre al 10 de gener del 2025 es pot visitar l’exposició “On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya”.  i es faran visites guiades. Cal fer reserva prèvia.

-Dijous, 7 de novembre, a les 19 h, a la sala Alfred Perenya (avinguda de Blondel, 64): debats de memòria “Ucraïna, la guerra des de dins”, amb el periodista Lluís Caelles Garreta.

-Diumenge, 17 de novembre, a les 10 h, al Soleràs: itineraris per la recuperació de la Memòria Democràtica de Lleida. Ruta guiada “La Fossa de la Guerra Civil i l’Hospital Republicà d’El Soleràs”, amb Iltirta Arqueologia, SL.

-Dimecres, 20 de novembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Pública de Lleida: debats de memòria ““On són? Desapareguts i fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya”, amb Queralt Solé Barjau, de la Universitat de Barcelona.

-Dilluns, 9 de desembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Pública de Lleida: documental de memòria “La Llibreta del Doctor Gras”, de Produccions Vendedalt.

-Dijous, 12 de desembre, a les 19 h, a la sala Jaume Magre (c/ Bisbe Torres, 2): debats de memòria “Dinàmiques de violència a la rereguarda republicana durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1938)”, amb Assumpta Castillo Cañiz, de la Universitat de Girona.

-Diumenge, 15 de desembre, a les 10 h, a diversos espais de la ciutat: itineraris per a la recuperació de la Memòria Democràtica de Lleida “La Lleida Maçònica”, amb Josep Ramon Casas Iglesias.