El Ple de la Paeria aprova el reglament del Nomenclàtor per a la denominació dels carrers de la ciutat
El document detalla el procediment a seguir, contemplant el màxim consens i participació, i incorpora esmenes que han fet el PSC, el Comú de Lleida i l’AV de Balàfia. Ha tirat endavant amb 21 vots favorables i 6 abstencions
El document detalla el procediment a seguir, contemplant el màxim consens i participació, i incorpora esmenes que han fet el PSC, el Comú de Lleida i l’AV de Balàfia. Ha tirat endavant amb 21 vots favorables i 6 abstencions
El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat inicialment el reglament del Nomenclàtor, que regularà el procediment per fer canvis de denominacions de carrers i l’assignació de nous noms de vies i espais públics de la ciutat. La proposta presentada recull les esmenes que han fet els grups municipals del PSC i Comú de Lleida i l’Associació de Veïns de Balàfia i ha obtingut 21 vots favorables i 6 abstencions. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha subratllat que s’ha fet un reglament que respon a un model de convivència i de respecte a les llibertats, que pretén integrar perfils diferents i que es treballarà a través del Consell de Ciutat. El tinent d’alcalde i regidora de Presidència, Jordina Freixanet, ha exposat l’evolució d’aquest reglament, des que es va constituir la comissió d’estudis el 1980 amb l’historiador Josep Lladonosa fins que s’ha constituït una comissió específica del nomenclàtor dins el Consell de Ciutat, fent que aquest àmbit inclogui el màxim consens i participació ciutadana. En última instància, s’ha de tenir en compte que el canvi es fa efectiu a través de decret d’alcaldia, com recull la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local.
La tinent d’alcalde ha afirmat que el nou reglament endreça els procediments i s’ha elaborat amb la voluntat de donar unes eines clares i participatives, amb l’especificació d’alguns criteris com el de tenir a una igualtat de gènere, ja que ha dit que només un 6% de carrers de la ciutat tenen nom de dona.
El cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, del Partit Socialista, ha agraït que l’aprovació del document s’hagi endarrerit perquè es volia arribar a un consens i que s’hagi tingut en compte les aportacions del seu grup. Ha valorat que s’hagi obert el procediment a experts i a la ciutadania interessada en el tema i que l’eina perduri en el temps. La regidora del Comú de Lleida, Elena Ferre, ha assegurat que nom de les vies “defineix el que som com a comunitat” i diu molt quan hi ha noms d’escriptores o artistes o herències bèl·liques, per posar exemples. Ha apuntat la part participativa i social, i que sigui el conjunt de la ciutadania que pugui proposar-ho.
Per part del Partit Popular, el regidor Xavi Palau, ha qüestionat alguns elements que considera partidistes o ideològics i que el document tiri endavant a quatre mesos de les eleccions. La regidora de Ciutadans, Maria Burrel, ha posat sobre la taula que calia fer un reglament més entenedor, amb un llenguatge més fàcil i ha reiterat que l’alcalde és qui té l’última paraula, afegint que es té “la partitura adequada, veure la música”. La regidora no adscrita, Ángeles Ribes, ha subratllat que el reglament serà orientat, no vinculant; que s’haurien de decidir els nous noms en funció de la rellevància del personatge, no atenent exclusivament a quotes; i que caldria veure què passa amb alguns noms que fa temps que reposen en un calaix.
Altres punts de l’ordre del dia
El ple ha donat llum verda, amb 23 vots favorables i 4 abstencions, al plec de clàusules per contractar la concessió del servei d’instal·lació, manteniment i explotació publicitària de diferents elements de mobiliari urbà a la ciutat. Freixanet ha remarcat la necessitat de millorar el contracte i no prorrogar el que hi havia, perquè calia incorporar i actualitzar alguns aspectes. La tinent d’alcalde ha recordat que el 2006 es va fer el procés per licitar i servei i que s’han fet pròrrogues i modificacions del contracte fins al 2021, en què es va tornar a demanar una pròrroga i es va desestimar. Ara, en el nou concurs, es pretén aplicar un nou model que inclou la renovació de “mupis” (suports publicitaris en el mobiliari urbà) perquè ofereixin wifi i altres serveis digitals. Així, hi haurà 10 mupis digitals i 3 monosuports que també passaran a ser digitals. D’aquesta manera s’aconsegueix que la publicitat pugui ser més atractiva i tingui més rotació. El termini del contracte seria de 6 anys, perquè en aquest temps les qüestions digitals poden evolucionar i perquè econòmicament sigui un contracte viable -el consum energètic anirà a càrrec de Paeria. La tinent d’alcalde ha indicat que amb el nou contracte s’incorpora claredat, agilitat en la gestió i es donen eines per determinar temes, com el tipus de publicitat que es pot fer (d’acord amb la normativa municipal).
De l’àrea de les polítiques de la gestió Econòmica, Presidència, Participació i Promoció Econòmica, han passat diversos punts que han tirat endavant, com l’aprovació definitiva de la modificació de crèdits al pressupost de l’Ajuntament 2022 (V). També:
-la modificació de tarifes del servei d’auto-taxi, amb 17 vots a favor i 10 abstencions.
-les bonificacions IBI immobles adscrits a lloguer social, aprovat amb unanimitat.
-la modificació del Pla Estratègic de Subvencions 2021-2023, amb 21 vots favorables i 6 abstencions.
-l’aprovació de l’esmena de la relació de preus unitaris d’alguns articles del lot 2 de Vestuari i calçat institucional i de treball, d’estiu i d’hivern, per al personal municipal, per unanimitat.
-la rectificació d’errada material i d’aprovació d’esmenes a la Plantilla orgànica de Turisme de Lleida, de l’exercici 2023, amb 22 vots a favor i 5 abstencions. I també l’aprovació de la RLT/Catàleg de Llocs de treball de Turisme de Lleida, també de l’exercici 2023, amb 15 vots a favor i 12 abstencions.
No ha prosperat l’aprovació de l’adhesió de la ciutat de Lleida a l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU). Ha obtingut 12 vots a favor, 6 en contra i 9 abstencions i cal majoria absoluta perquè es faci efectiva l’adhesió.
Mocions dels grups municipals
En la sessió d’aquest divendres només s’ha debatut una moció, que ha estat presentada pel Comú de Lleida, per al foment de la transició energètica al municipi de Lleida. El document, que ha defensat el regidor Sergi Talamonte, detalla accions per sumar en la lluita global contra el canvi climàtic i concreta alguns treballs que ja s’han fet a la ciutat, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques en cobertes de titularitat municipal o l’impuls a les comunitats energètiques. La moció ha estat votada amb 21 vots a favor i 6 abstencions.
L’alcalde ha saludat l’alumnat de l’INS Joan Oró que avui ha seguit el ple al Saló de Sessions. Són alumnes que cursen l’assignatura “Ciutadania, política i dret”, de 1r de Batxillerat. I també ha volgut remarcar que avui es commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat, i ha recordat les 44 persones lleidatanes que estan identificades, que van ser deportades als camps de concentració nazis. Avui s’han fet itinerari pedagògic de les llambordes Stolpersteine amb l’alumnat de l’INS Manuel de Montsuar, hi ha una conferència a la tarda sobre el genocidi gitano i diumenge es commemorarà el Dia Internacional, davant l’escultura FITA.
Ordre del dia i documentació del Ple Paeria - gener 2023
Tornar a visionar el Ple municipal de la Paeria del mes de gener.