L'Ajuntament de Lleida ha celebrat aquest divendres el Ple del mes de desembre..

El Ple de la Paeria aprova l’ordenança de la Zona de Baixes Emissions, que s’aplicarà a partir de l’1 de gener

Unanimitat a l’hora de defensar una educació pública, catalana i de qualitat, amb la petició d’instar la Generalitat a mantenir les dues línies d’I3 de les escoles Alba i Espiga, i declaració institucional per reimpulsar la candidatura pròpia de la Seu Vella com a Patrimoni de la Humanitat

El darrer ple de l’any ha tirat endavant amb l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals, la modificació de les tarifes del servei de taxi per al 2025 i la renovació de Dora Padial com a Síndica de Greuges de la Paeria, entre altres

Unanimitat a l’hora de defensar una educació pública, catalana i de qualitat, amb la petició d’instar la Generalitat a mantenir les dues línies d’I3 de les escoles Alba i Espiga, i declaració institucional per reimpulsar la candidatura pròpia de la Seu Vella com a Patrimoni de la Humanitat

El darrer ple de l’any ha tirat endavant amb l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals, la modificació de les tarifes del servei de taxi per al 2025 i la renovació de Dora Padial com a Síndica de Greuges de la Paeria, entre altres

El Ple de l’Ajuntament de Lleida del mes de desembre ha donat llum verda a l’aprovació definitiva de l’ordenança sobre la creació i gestió de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a Lleida, que entra en vigor a partir de l’1 de gener i que s’aplicarà progressivament. El document, que ha incorporat una esmena de darrera hora presentada pel govern municipal a propòsit d’un informe jurídic que especificava unes qüestions tècniques des del punt de vista de la protecció de dades, ha prosperat amb catorze vots favorables i dotze en contra. La tinent d’alcalde i regidora de Seguretat, Mobilitat, Civisme i Convivència, Cristina Morón, ha assegurat que és un projecte de ciutat que beneficiarà la mobilitat, la sostenibilitat i la salut de la ciutadania.

Morón ha explicat que la mobilitat sostenible és un dret de tothom i que la ciutadania mereix viure en un entorn ordenat i pacífic per desplaçar-s’hi amb garanties, i que l’objectiu és millorar la qualitat de l’aire i el benestar dels i les veïnes de Lleida, fent palès el compromís de la Paeria amb el medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic i models de mobilitat menys contaminants. En definitiva, ha dit, un compromís pel futur de la ciutat. La tinent d’alcalde ha detallat que s’han estimat parcialment al·legacions presentades per ERC-AM i d’associacions i referents de l’automoció, ja que la voluntat ha estat que el procediment comptés amb la participació ciutadana i dels grups municipals.

En aquest apartat, ha intervingut la regidora del grup VOX, Gloria Rico, qui ha manifestat la seva oposició al document i “a les restriccions injustificades”, perquè es podrien haver aconseguit els mateixos objectius sense afectar l’activitat econòmica i ciutadana.

L’ordenança entrarà en vigor a partir de l’1 de gener del 2025 i el calendari d’aplicació serà progressiu. Es contemplen tres fases, amb una moratòria inicial de sis mesos. La ZBE es limita al Centre Històric, garantint excepcions a les persones residents amb els vehicles registrats a la ciutat, que no patiran restriccions de circulació i altres casos com el transport públic, d’emergències, de persones malaltes i amb mobilitat reduïda, entre altres. Els vehicles sense distintiu ambiental no podran accedir a l’àrea delimitada al Centre Històric de dilluns a divendres entre les 07 i les 20 h, tot i que es fixarà una moratòria de sis mesos sense sancions per facilitar l’adaptació a la nova regulació i fer campanyes informatives. Els vehicles registrats a la ciutat no es veuran afectats per aquesta restricció, com tampoc els que tenen distintiu 0, ECO, C i B. Fora de l’horari establert i els caps de setmana l’accés serà lliure. El calendari d’aplicació de la ZBE serà progressiu. Així, a partir de l’1 de gener de 2026, els vehicles amb distintiu B no podran circular per la ZBE en cas d’episodi ambiental. Dos anys després, a partir de l’1 de gener de 2028, ja no podran fer-ho de forma habitual. Més informació ZBE a Lleida

Declaracions institucionals

La moció que inicialment havia promogut les AFES de les Escoles Alba i Espiga s’ha convertit en una declaració institucional en defensa d’una educació pública, catalana i de qualitat. En representació d’ambdues AFES, Romina Masip, ha exposat el text que conclou amb diversos acords, entre els quals hi ha el d’instar al Departament d’Educació de la Generalitat a mantenir les dues línies d’I3 de les escoles Alba i Espiga per al curs 2025-26, a revisar les ràtios de les aules i el mapa de zonificació escolar per garantir les mateixes oportunitats d’accés a les dues escoles respecte a altres centres educatius. A més, s’insta a les administracions responsables a repensar la implantació de nous centres educatius o a la transformació dels actuals aprofitant que el govern de la Paeria està treballant en la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

En el darrer ple de l’any, s’ha consensuat portar també com a declaració institucional la proposta del grup d’ERC-AM el reimpuls de la candidatura de la Seu Vella com a patrimoni de la humanitat. Entre altres, s’ha determinat intensificar les accions de suport a la candidatura i actualitzar-la als nous criteris que marca la UNESCO, alhora que es demanarà a administracions superiors a assumir un paper actiu en el projecte.

Ha prosperat la modificació dels Estatuts del Patronat Catalunya Món – Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (PCM-DIPLOCAT) per constituir-se en Consorci Catalunya Internacional, amb 19 vots a favor i 7 en contra. Tant els representants del PP com VOX han argumentat que les relacions institucionals són competència de l’Estat espanyol i la regidora de Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha sostingut que les eines que poden contribuir a la promoció i la gestió d’iniciatives públiques i privades a l’exterior són benvingudes, per donar a conèixer i projectar Catalunya i el seu territori al món, i atreure inversions.

Altres punts de l’ordre del dia

La Corporació municipal ha acceptat per unanimitat la renovació de la Síndica de Greuges de la Paeria, Dora Padial, per als pròxims cinc anys.
En el marc de la sessió plenària del mes de desembre, s’ha tirant endavant amb la modificació de les tarifes del servei d’auto-taxi per a l’any 2025, que proposen les dues empreses que exerceixen a Lleida el servei (Lo teu taxi i l’Associació Radio Taxi Lleida). La tinent d’alcalde i regidora de Bon Govern, Carme Valls, ha comentat que l’increment proposat està permès dins l’augment de la comissió de preus de Catalunya. L’aprovació s’ha fet amb setze vots positius i deu abstencions.

També s’ha fet l’aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals 2025, amb catorze vots a favor i dotze en contra.

En l’àmbit esportiu, l’encarregada d’explicar el programa personal temporal per a equipaments esportius ha estat la tinent d’alcalde Valls. L’Ajuntament de Lleida té un total de 52 instal·lacions esportives a la ciutat i s’ha fet una primera fase d’auditoria de l’estat de moltes d’elles. L’objectiu és dur a terme el projecte per reformar i adequar aquests equipaments municipals (entre pavellons, piscines, camps de futbol, pistes d’atletisme...) per complir les normatives d’espai, energètiques, accessibilitat, etc., pel qual s’hauran de contractar professionals per avançar en aquestes millores. Per tant, hi hauria una incorporació immediata d’una persona arquitecta, enginyera industrial i delineant, i després, d’una persona arquitecta tècnica o una enginyera en edificacions i una auxiliar administrativa. El programa ha rebut el suport unànime.

També ha obtingut el suport necessari, per vint-i-un vots favorables i cinc abstencions, l’atorgament d’una subvenció excepcional a la congregació de l’Església de la Sang, que està catalogada com a Bé cultural d’interès nacional des del 2016, per 121.000 euros, per afrontar les despeses de substitució de coberta, actuacions d’urgència i reparació i conservació-restauració parcial de l’enteixinat de fusta i el seu suport.

Abans d’iniciar el Ple, s’ha fet la Junta General de l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana de Lleida (EMAU), en què s’ha aprovat l’acta de l’EMAU per unanimitat, així com la cessió de Jordi Carné, aquí s’ha agraït la tasca desenvolupada en aquest òrgan, i la incorporació de Violant Cervera com a nova consellera.

L’alcalde Larrosa ha finalitzat el ple amb el desig d’unes bones festes i entrada d’any i ha convidat la ciutadania a gaudir de les activitats que la Paeria i diverses entitats de la ciutat han preparat per a aquests dies.

Enllaç per tornar a vuere el Ple de l'Ajuntament de Lleida del mes de desembre

Consultar l'odre del dia del Ple de la Paeria del mes de desembre