Joves de l'Institut Maria Rúbies participen a “Parlem de pressupostos”.

El Plenari dels Infants de Lleida participa en el disseny del pressupost de la Generalitat per l’any vinent

És la primera vegada que es té en compte la veu dels infants i joves dels Consells de participació de Catalunya

És la primera vegada que es té en compte la veu dels infants i joves dels Consells de participació de Catalunya

El Consell de Joves del Plenari dels Infants i Adolescents de Lleida ha participat, durant el mes de febrer, en un procés participatiu organitzat per la Generalitat de Catalunya que, sota el nom “Parlem de pressupostos”, pretén recollir informació rellevant per a la presa de decisions associades a l’elaboració dels seus pressupostos.

En total, hi ha participat una quarantena de joves provinents de 10 centres de secundària de Lleida, com l’Institut FEDAC, Lestonnac, Episcopal, Sant Jaume-Les Heures, INS Ronda, Joan Oró, el Carme, L’Esperança, Torre Queralt i Maria Rubíes.

El regidor de Joventut, Educació i Ocupació de l’Ajuntament de Lleida, Xavi Blanco, s’ha mostrat satisfet per aquesta iniciativa, que promou la introducció de la perspectiva dels drets de la infància en els pressupostos de les administracions públiques.

És la primera vegada que aquesta iniciativa compta amb la participació del Consell d’Infants i Joves del Plenari de la Infància i Adolescència de Lleida per conèixer la seva opinió i les seves preferències a l’hora de decidir prioritats pel que fa a la inversió pressupostària.

Les opinions expressades en aquest debat es recolliran en un informe que s’enviarà al Plenari de la infància i l’adolescència de Lleida i que, posteriorment, també formaran part d’un informe general amb els resultats de totes les sessions que s’han anat fent amb altres grups de ciutadans de Catalunya. Aquest informe es presentarà al Govern, per tal que totes aquestes opinions puguin ser valorades amb motiu de l’elaboració del pressupost 2026.

Aquest exercici, més enllà de servir per a una millor i més informada presa de decisions a l’hora de prioritzar els recursos públics, també contribueix a donar compliment a l’obligació de tenir en compte l’opinió dels infants i joves, així com promoure els seus drets, d’acord amb la Convenció sobre els Drets de l’ infant. Aquesta iniciativa també ha tingut per objectiu una vessant formativa en la que es pretén que els joves tinguin un primer contacte amb un assumpte tant rellevant com són els pressupostos de la Generalitat.

Cal destacar que el procés participatiu ha comptat amb la col·laboració d’UNICEF, qui ha elaborat una metodologia per quantificar quina quantitat s’inverteix en infants i adolescents en els pressupostos de les diverses administracions públiques, una eina que alguns municipis i administracions autonòmiques ja estan aplicant.