El Premi Ricard Viñes del Concurs Internacional de Piano Maria Canals de Barcelona recau en el pianista xinès Kuan-Wei Chen.

El Premi Ricard Viñes del Concurs Internacional de Piano Maria Canals de Barcelona recau en el pianista xinès Kuan-Wei Chen

El pianista, de 24 anys, ha rebut el guardó, dotat amb 1.500 euros, de mans del comissari de l'Any Ricard Viñes, Màrius Bernadó

El pianista, de 24 anys, ha rebut el guardó, dotat amb 1.500 euros, de mans del comissari de l'Any Ricard Viñes, Màrius Bernadó

El Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona ha acollit l'acte d'entrega del premi Ricard Viñes al pianista de Taipei Kuan-Wei Chen, que és a la vegada cinquè semifinalista del Concurs Internacional de Piano Maria Canals de Barcelona. El pianista, de 24 anys, ha rebut el guardó, dotat amb 1.500 euros, de mans del comissari de l'Any Ricard Viñes, Màrius Bernadó.

Kuan-Wei Chen va començar a estudiar piano als cinc anys i als setze va ser admès a la Hochschule für Musik Hanns Eisler de Berlín, on va estudiar amb el professor Konrad Maria Engel. Després d'acabar la seva llicenciatura, va continuar els seus estudis a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena, on actualment està cursant un màster amb la professora Anna Malikova. Recentment ha estat seleccionat per competir a la final del Busoni International Piano Competition, que tindrà lloc l'agost de 2025. També va guanyar el 1r Premi i el Premi del Públic al Concurs Internacional de Piano Giovanni Colafemmina a Itàlia (2024). El febrer de 2024, va rebre la beca de la Fundació Yamaha a Àustria. El 2023 va guanyar el 1r Premi al Concurs Internacional de Piano Radovljica a Eslovènia. A més, al 4t Concurs Internacional de Piano "Les Étoiles du Piano" a França (2023), va guanyar el 3r Premi juntament amb dos premis especials.  
Degà dels concursos de música que se celebren a Espanya, el Concurs Internacional de Piano Maria Canals de Barcelona celebra la seva 70a edició des del passat 23 de març fins avui, 3 d’abril, amb diverses activitats commemoratives. El concurs atorga un ampli ventall de recompenses als finalistes i semifinalistes, tant en concepte de premis en metàl·lic com recitals. Com a novetat, aquest any s’ha incorporat el Premi Ricard Viñes, dotat amb 1.500 euros, amb el qual el concurs se suma als actes de commemoració del 150 aniversari del naixement del gran pianista lleidatà, de qui Maria Canals va ser deixebla. 

A la competició d’enguany s’hi han presentat un total de 116 aspirants, dels quals han estat seleccionats 61 concursants procedents de 25 països. Espanya encapçala el rànquing amb 9 concursants seleccionats; entre ells dos catalans: el barcelonès Víctor Braojos i Guillem León, de Badalona. A continuació es situen Corea del Sur, amb 8 concursants i Japó, amb 6. La mitjana d’edat dels pianistes és de 25 anys; 47 dels concursants són homes i 14, dones.  

Tots ells s'enfronten a dues rondes eliminatòries, una semifinal i una gran final amb orquestra, amb la col·laboració de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, dirigida per Manel Valdivieso. Aquest concert compta amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. Els guardons als que opten tenen un valor global de 80.000 euros. El primer Premi Fundació Occident està dotat amb 25.000 euros i quatre concerts que el guanyador oferirà a les temporades estables de diferents orquestres simfòniques espanyoles. El Segon Premi Maria Font de Carulla, concedit per la família Carulla, té una dotació de 10.000 euros i el tercer, atorgat per la Fundació Vila Casas, de 6.000 euros. 

Sobre Ricard Viñes 

Estudià amb Joan Baptista Pujol i, a dotze anys, guanyà el primer premi de piano de l’Escola Municipal de Música de Barcelona. El pensionaren per perfeccionar els seus estudis al Conservatori de París, on seguí les classes de Godard, Lavignac i Bériot. Actuà com a concertista de piano i com a solista dels Concerts Lamoureux i dels Concerts Colonne, amb un èxit extraordinari que repetí en un gran nombre de països europeus i americans. Ha estat un dels grans intèrprets de Debussy, E. Satie, Ravel i D. de Severac, així com d’I. Albéniz, E. Granados, M. de Falla, M. Blancafort, etc. Molts d’aquests autors, així com E. Halffter, F. Mompou i J. Rodrigo, li dedicaren obres. 

Viñes escriví algunes obres per a piano, com Minuet spectral (a la memòria de Ravel), Crinoline, Thrénodie: hommage à la mémoire d’Erik Satie i Marche funèbre, peces per a cant, etc. Publicà treballs a les revistes Música, Revista Musical de Madrid i Revista Musical Catalana, i poesies en castellà, català i francès.