El programa educatiu Èxit clou amb el lliurament de diplomes als catorze alumnes participants
La Paeria i el Departament d’Educació col·laboren des del 2017 en aquest projecte que dona suport a alumnat de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Maria Rúbies amb activitats formatives pràctiques en instal·lacions municipals perquè s’aproximin al món laboral i assumeixen responsabilitats i habilitats socials.
El programa educatiu Èxit ha fet l’acte de cloenda aquest divendres amb el lliurament de diplomes a l’alumnat que hi ha participat aquest curs. Aquest curs escolar, catorze nois i noies han pres part del projecte, fent pràctiques en diversos equipaments municipals. La Paeria i el Departament d’Educació col·laboren des del 2017 en aquest projecte que dona suport a alumnat de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Maria Rúbies. L’objectiu és la integració escolar, social i laboral d’aquest alumnat, que durant el curs realitza activitats teòriques i una part formativa pràctica. D’aquesta manera, s’aproximen al món laboral i assumeixen responsabilitats i habilitats socials, alhora que s’impliquen en una feina descobrint les seves capacitats, habilitats i aptituds. Les pràctiques s’han fet de novembre a febrer i de març a maig.
L’alcalde en funcions, Miquel Pueyo, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora d’Educació en funcions, Sandra Castro, així com del director dels SSTT d’Educació a Lleida, Claudi Vidal, i del director de l’INS Maria Rúbies, Ramon Segura, han fet el lliurament dels diplomes i han felicitat l’alumnat pel seu compromís amb les tasques assignades.
Pueyo ha destacat la dedicació i l’actitud dels tutors i tutores per la seva generositat i intel·ligència perquè l’alumnat pugui tenir el seu espai on desenvolupar la seva individualitat i singularitat i “escriure la seva pròpia història”. I que cadascú, en aquest camí, també pugui estar acompanyat. Igualment, Castro ha remarcat l’experiència que suposa per ambdues parts, tant per l’alumnat per al qual suposa un aprenentatge important, com per als tutors i els centres. I ha afegit que aquest és un projecte reconegut pel Banc de Bones Pràctiques de la Fundació Pi i Sunyer.
En la mateixa línia, el director dels SSTT d’Educació a Lleida, ha assenyalat que cal posar l’atenció en les persones, en el treball conjunt i en el desenvolupament de talents i capacitats que tothom té. I ha conclòs amb la frase “al final, tot acaba bé. Si no, és que encara no és el final” perquè els acompanyi i, en moments determinats, els faci reflexionar. El director del centre ha parlat de la importància de l’actitud i els ha encoratjat a canviar per millorar i a estimar el que és seu i està al seu voltant perquè “és el seu futur”.
En representació dels alumnes, José Manuel Gomes, Alexandre Krasimirov i Hawa Blade, han valorat l’experiència adquirida i els hàbits i valors adquirits, a la vegada que han agraït l’oportunitat de fer les pràctiques en els diversos equipaments municipals.
El projecte Èxit té dues finalitats: en primer lloc, donar resposta a l’alumnat que necessita recursos i estratègies organitzatives diferents a les de l’aula ordinària. I, en segon lloc, donar resposta al creixent absentisme i al risc de fracàs escolar i abandonament dels estudis d’una part de l’alumnat amb forta desmotivació pels estudis més convencionals.
L’Ajuntament de Lleida col·labora cada any en el projecte, oferint diferents llocs de feina, perquè els alumnes puguin fer pràctiques i assolir els objectius del programa. Els departaments de l’Ajuntament on s’han realitzat les pràctiques durant aquest any han estat, amb l’acompanyament de tutors/es, han estat:
-Escoles Bressol municipals: La Mitjana, Bordeta, Cappont, Albarés i Magraners.
-Projecte Lleida Orienta de la Regidoria d’Educació.
-Consergeria de la Regidoria d’Educació.
-Pavellons esportius de La Regidoria d’Esports.
-Museu de l’aigua.
-Ludoteques municipals de La Bordeta i Cappont.