La instal·lació interactiva “Grafia animada per a després del diluvi”, de l’artista Laura Ginès, ubicada a la Sala d’exposicions temporals de la Paeria, s’ha vist enriquida amb les il·lustracions digitals de l’alumnat de l’EAM..

El treball artístic de l’alumnat de l’EAM ja forma part del Festival Intangible

El Cafè del Teatre acull aquest vespre el directe dels Pole Two “Dins la Llum”, un espectacle de música electrònica experimental on música i llum van lligades

El Cafè del Teatre acull aquest vespre el directe dels Pole Two “Dins la Llum”, un espectacle de música electrònica experimental on música i llum van lligades

El treball artístic portat a terme per l'alumnat de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol de Lleida ja forma part de l’INTANGIBLE_Festival d’art_tecnologia i a partir d’avui ja pot ser contemplat pel públic. La instal·lació interactiva Grafia animada per a després del diluvi, de l’artista Laura Ginès, ubicada a la Sala d’exposicions temporals de l’Ajuntament de Lleida, s’ha vist enriquida amb les il·lustracions digitals de l’alumnat de l’EAM, creades precisament durant el taller impartit per l’artista la setmana passada entre els joves estudiants. L’activitat ha tingut un triple objectiu pedagògic (introduir els estudiants en tècniques creatives), participatiu (implicar les entitats de la ciutat, en aquest cas l’EAM, en el festival) i, per suposat, creatiu (elaborar un treball artístic).   

La directora d’art i animació, Laura Ginès, i un grup d’alumnes que van participar en el taller han presentat aquesta tarda a la mateixa Sala d’exposicions temporals el treball conjunt portat a terme en aquest taller, desenvolupat durant 4 dies i en el que van participar estudiants dels cicles d’Animació, Il·lustració, Fotografia i Gràfica Publicitària de l’EAM. L’acte ha servit per explicar la mecànica del treball realitzat, amb una reflexió afegida sobre el procés creatiu.

L’artista ha afirmat que combinar les creacions dels joves estudiants amb les seves va ser “un repte important, perquè era la primera vegada que ho feia, però finalment el resultat ha estat bo”. Els alumnes presents a l’acte han explicat també que el treball va ser complicat però interessant, ja que havien de fer els dibuixos amb un bastó sobre paper mullat, per tal que la tinta agafés un efecte de difuminat. “M’agrada l’experimentació, inventar fórmules noves per portar a terme les meves creacions”, ha dit Ginès. En total, els participants en els tallers van fer uns 600 dibuixos, dels quals se’n van seleccionar una part.

Així doncs Ginès va plantejar el taller, titulat “Sortir de l’arca”, com un treball directament lligat a la seva instal·lació artística, una obra visual interactiva en la qual un piano accionat pel visitant es tradueix en una animació. Partint de la metàfora del diluvi i l’Arca de Noé i del confinament provocat per la pandèmia, Ginès va proposar als estudiants que dibuixessin motius visuals relacionats amb aquest relat amb tècniques com el paper mullat.

Després van processar els dibuixos digitalment i, mitjançant un programa elaborat expressament per a la instal·lació que exposa l’artista a INTANGIBLE (un piano amb un software adaptat que dispara imatges, melodies i sons), associant cada tecla a una seqüencia d’imatges. Finalment s’han seleccionat 12 dibuixos del taller, incloent animals, formes musicals i fins tot una referència al Cavall de Troia.

D’aquesta manera, en el muntatge de Laura Ginès els dibuixos dels alumnes substitueixen parcialment els de l’artista, creant una obra nova, i els visitants de la Sala d’Exposicions Temporals poden interactuar amb el piano i visualitzar l’obra dels alumnes.

Directe experimental dels Pole Two

El Cafè del Teatre ha estat l’escenari escollit pels Pole Two per presentar dins el Festival Intangible, el seu espectacle Dins la Llum, un directe on pretenen que l’espectador deixi anar les seves emocions, tal i com han explicat Jose González ‘Plot’ i Jaime Dyangani, integrants de Pole Two. “El nostre espectacle està ple de contrastos ja que hi ha soroll, fet que et pot generar ansietat, però a la vegada i hi ha molta calma i silenci”, han afirmat.

La premissa per tot aquell que avui s’apropi al Cafè del Teatre a gaudir de Dins la llum és anar amb “una actitud calmada i estar a l’expectativa del que succeeixi”. Pole Two ha explicat que “el públic assistent ha de ser molt receptiu des d’un punt de vista sensorial i que siguin els seus sentits els que percebin el que passa i el seu cos qui ho representi i no a la inversa com seria habitual”.

Dins la llum és un espectacle de música electrònica experimental amb una base fonamentada per impactes i canvis de direcció, on música i llum sempre van lligades, i on la llum i la foscor impacten entre el silenci i el soroll sense deixar res en mans de la improvisació.