El XIII Memorial Hortènsia Alonso, sobre les violències masclistes a l’esport
Tindrà lloc el 20 de novembre al matí al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera Campus de Cappont de la UdL
La quarta tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques Feministes, Carme Valls; la presidenta de Creu Roja-Lleida, Dolors Curià i Torrades; i la directora de la Unitat d'Igualtat i Diversitats de la Universitat de Lleida (UdL), Mariona Lladonosa Latorre, han presentat aquest matí el XIII Memorial Hortènsia Alonso, que es farà el 20 de novembre a la Universitat de Lleida i es dedicarà a les violències masclistes a l’esport. En l’acte de presentació també han participat Elvira Siurana Zaragoza, del Grup Feminista de Ponent - Dones Lleida; Therese Lo Alaman, de Marea Lila; i la Comissionada per a les Polítiques Feministes, Verònica Martínez.
Valls ha recordat que la Paeria i la regidoria de Polítiques Feministes, mitjançant el Pacte Local contra les violències masclistes a Lleida, ha estat treballant durant tot l’any les violències masclistes en l’àmbit esportiu i que per aquest motiu es va decidir continuar tractant aquesta temàtica al Memorial d’aquesta edició. Així, ha afirmat que “la jornada ens obrirà els ulls a un espai desconegut”, posant sobre la taula tant el paper de la dona com la manera amb què estem tractades.
Per la seva banda, Curià ha destacat la llarga trajectòria del Memorial, que aquest any celebra la tretzena edició, i ha assegurat que “avancem”, malgrat que “les violències continuen sent presents”.
D’altra banda, Lladonosa ha refermat “el compromís de la UdL en la igualtat i la diversitat”, i en posar el focus en les violències masclistes a l’esport. En aquest sentit, ha fet una crida a “no silenciar les veus de les dones i ser més conscients en el conjunt de la societat.”
Per últim, Martínez ha valorat la feina de sensibilització i reivindicació que va dur a terme Hortènsia Alonso, una tasca que també es fa des de la xarxa de dones i el Memorial: “Cal preservar la memòria perquè la història tendeix a invisibilitzar-nos”. La Comissionada per a les Polítiques Feministes ha recordat la figura d’Hostènsia Alonso, amb qui va compartir la lluita feminista, i l’ha qualificat de “dona valenta, compromesa i feminista”.
Hortènsia Alonso Veiga va defensar els drets de les dones i va lluitar per erradicar la violència masclista des de diferents àmbits. Va ser activista d’organitzacions d’esquerres i feministes, regidora de l’Ajuntament de Lleida i consellera del Consell Comarcal del Segrià, a més de professora de treball social, tècnica municipal d’infància i responsable de l’Observatori per a les Víctimes de la Violència de Gènere a la Subdelegació del Govern de l’Estat a Lleida.
El Memorial Hortènsia Alonso s’organitza, anualment, en el marc dels actes commemoratius del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Està coorganitzat per la Regidoria de Polítiques Feministes de l’Ajuntament de Lleida, la Unitat d'Igualtat i Diversitats de la Universitat de Lleida (UdL) i la Creu Roja -Lleida, amb el suport del Grup de Dones Lleida i de Marea Lila, i compta amb el finançament del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.
La jornada està adreçada a personal tècnic, professionals d’atenció a dones i els seus fills i filles en situació de violència masclista, així com a estudiantat i professorat que tingui interès en l’abordatge d’aquesta matèria. Les inscripcions per assistir-hi són gratuïtes i s’han de fer en línia.
Programa del XIII Memorial Hortènsia Alonso
El Memorial tindrà lloc de 9.30 a 14 h al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera Campus de Cappont de la Universitat de Lleida. El conduirà la periodista Eva Cortijo Martil i serà retransmès al portal web de la UdL. Inclourà les següents xerrades:
9.30 h- Salutació i benvinguda
9:45 h-Record per a Hortènsia Alonso Veiga, a càrrec d’Aleix Porta Alonso, fill de l’Hortènsia, del Grup Feminista de Ponent - Dones Lleida i Marea Lila
10 h- Ponència marc Les violències masclistes a l’esport, a càrrec de Susanna Soler Prat, professora del centre de Barcelona de l'INEFC i coordinadora del Grup d'Investigació Social i Educativa de l'Activitat Física i l'Esport
10.45 h- Protocols de prevenció de la violència sexual en l'esport, a càrrec de Montse Martín Horcajo, investigadora del grup de recerca en l’Esport i l’Activitat Física (GREAF) de la UVic-UCC
12 h- Respostes institucionals a les violències masclistes en l’àmbit de l’esport, a càrrec de Carlota Torrents Martín, catedràtica d’universitat a l'INEFC Lleida
12.45 h- Pràctica esportiva i violències masclistes, amb la participació d’Estefania Climent Solans (Gogogo Runners Club Esportiu), Txema del Rosal Asensio (Lleida Handbol Club) i Laura Quintana Garcia (Associació Esport Femení Lleida)
13.30 h-Debat
13.45 h- Cloenda