Els centres cívics de Lleida, nous punts de trobada de les parelles lingüístiques per facilitar la pràctica del català
La Paeria s’adhereix al programa “Voluntariat per la Llengua”
L’acció s’emmarca dins la campanya “Al barri, en català!” i del nou Pla d’ús del català impulsat per la Paeria
El regidor de Participació, Roberto Pino, assenyala que la iniciativa és “una aposta per la convivència, la cohesió social i la promoció de la llengua catalana als barris”
La Paeria s’adhereix al programa “Voluntariat per la Llengua”
L’acció s’emmarca dins la campanya “Al barri, en català!” i del nou Pla d’ús del català impulsat per la Paeria
El regidor de Participació, Roberto Pino, assenyala que la iniciativa és “una aposta per la convivència, la cohesió social i la promoció de la llengua catalana als barris”
L’Ajuntament de Lleida s’ha adherit al programa “Voluntariat per la llengua” i, a partir d’ara, la dotzena de centres cívics de la ciutat passaran a convertir-se en punts de trobada de les parelles lingüístiques, de manera que la xarxa d’aquests espais per practicar la llengua catalana s’amplia a tots els barris. El programa “Voluntariat per la llengua” és del departament de Política Lingüística de la Generalitat i està gestionat pel Centre de Normalització Lingüística (CNL). En la presentació de l’adhesió de la Paeria al programa lingüístic, que s’ha fet al Centre Cívic de Balàfia, el regidor de Participació, Drets Civils i Igualtat, Roberto Pino, ha destacat que l’acció forma part del “compromís de la Paeria amb la llengua catalana i l’objectiu de continuar treballant perquè tothom qui vulgui pugui fer-se-la seva”, un compromís que es fa palès amb el Pla d’ús del català que impulsa el consistori. També han participat en l’acte Carme Valls, tinenta d’alcalde i regidora de Balàfia; Balbina Escolà, directora del Centre de Normalització Lingüística de Lleida; Paquita Sanvicén, Comissionada d’Alcaldia per la Llengua; Jos Farreny, presidenta de l’Associació B de Balàfia; i Montse Casadellà, com a representant de la FAVLL.
Pino ha celebrat que els centres cívics passin a ser espais on les parelles lingüístiques puguin trobar-se i conversar perquè són llocs de “proximitat i confiança” i ha remarcat que “el català ha estat sempre una llengua d’acollida i de cohesió social”, “una porta a la inclusió, a la cultura i a les relacions personals.
Així, els centres cívics se sumen a altres punts de trobada a la ciutat com el MORERA, l'Ateneu Popular de Ponent, l'Ateneu Cooperatiu La Baula, alguns bars i pastisseries de la ciutat, l'Orfeó Lleidatà, l'EOI o l'escola Minerva. Amb la incorporació d’aquests equipaments a la xarxa de punts de trobada, s’espera incentivar la creació de noves parelles lingüístiques i facilitar la pràctica del català entre el mig centenar de parelles actives que hi ha actualment a la ciutat, però també que puguin “conèixer el barri i la ciutat”, com ha explicat Escolà.
Les parelles lingüístiques les formen, d’una banda, persones que volen aprendre i practicar el català i, de l’altra, voluntariat. Les dues parts es comprometen a trobar-se una hora a la setmana durant un mínim de deu setmanes per parlar en català. L’activitat ajuda l'aprenent a guanyar fluïdesa en l’ús de la llengua en situacions quotidianes, ja que es desenvolupa en un context real i sense el suport del docent, a tenir més autonomia i a establir vincles i relacions en català. De fet, moltes de les parelles continuen una relació d’amistat després del programa, com ha explicat durant la presentació una parella lingüística formada per la Manuela de la Casa (voluntària) i la Valentina Bogatu (alumna provinent de Romania).
La iniciativa s’emmarca en la campanya “Al barri, en català!”, que ja s’ha dut a terme al Clot i a Balàfia. La campanya consisteix a promoure l'ús del català en diversos àmbits de la vida quotidiana al barri, des del comerç i les escoles fins a les entitats i la restauració.
A més, el Centre Cívic de Balàfia acull fins al 28 de febrer l'exposició "Quan parles fas màgia!". La mostra forma part d’una campanya del Voluntariat per la llengua (VxL) que vol animar les persones a afegir-se a aquest programa.