Els Cicles Formatius a Terreny arriben a 200 joves de la ciutat. A la imtage, una de les sessions formatives a l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol.

Els Cicles Formatius a Terreny arriben a 200 joves de la ciutat

Els Cicles Formatius a Terreny arriben a 200 joves de la ciutat. El projecte, que desenvolupa la Regidoria de Cooperació amb Sàhara Ponent, potencia la consciència crítica, la defensa dels Drets Humans i el compromís social, alhora que afavoreix que un grup d’alumnes visquin l’experiència d’anar als campaments de persones refugiades sahrauís. Aquest curs, hi participen l’institut Ronda, l’institut Joan Oró, l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol i el col·legi Episcopal.

L’Ajuntament de Lleida ha portat a terme un any més el projecte Cicles Formatius a Terreny que pretén arribar al jovent de la ciutat per sensibilitzar sobre la consciència crítica, el compromís social i la defensa dels Drets Humans. El projecte compta enguany amb la participació de 200 joves de 12 cicles formatius de grau superior de l’institut Ronda, l’institut Joan Oró, l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol i el col·legi Episcopal.

La Regidoria de Cooperació desenvolupa el projecte amb l’associació Sàhara Ponent i té com a objectiu potenciar entre els i les joves la reflexió i la capacitat de trencar els discursos d’odi que es generen al seu voltant, entenent les causes i les conseqüències de la pobresa i trencant tòpics i estereotips. La iniciativa pretén treballar per l’Educació per a la Transformació Social, entesa com la presa de consciència sobre les causes que provoquen els desequilibris sobre la vida de les persones en els països empobrits, com en les situacions més pròximes. Igualment, és una iniciativa que té un esperit transformador perquè el jovent adopti una actitud crítica i responsable davant de les relacions Sud-Nord.

Les formacions dels Cicles Formatius a Terreny s’estructuren en tres fases. La primera té lloc durant el primer trimestre del curs escolar i es fan sessions que s’adrecen a tota la classe, per raonar i dialogar sobre les causes de la pobresa, donar a conèixer el conflicte sahrauí, escoltar de primera mà el testimoni d’una persona refugiada. En aquestes formacions, s’explica l’experiència que han viscut joves que hi han viatjat en anys anteriors, perquè puguin percebre l’experiència i perquè també puguin resoldre dubtes.

La segona fase del projecte, que ja s’ha iniciat, consisteix a seleccionar el grup que viurà l’experiència a terreny d’entre les persones que hagin mostrat el seu interès a viatjar als campaments de persones refugiades sahrauís. El grup que hi anirà serà format de forma més extensa en temàtica de cooperació internacional. Les sessions es fan a càrrec de la Regidoria i de Sàhara Ponent per intentar apropar als i les joves la realitat del conflicte i sobre l’experiència que viuran.

La tercera fase ja és l’experiència sobre terreny, que és un dels aprenentatges més significatius a la vida d’una persona. Una vivència d’aquest estil obre la finestra a l’esperit crític de les persones i, en conseqüència, a una actitud més transformadora.

La Paeria dona suport a projectes que treballen la defensa dels Drets Humans i, en especial, els Drets Humans de les dones, i amb aquest projecte es vol afavorir que els i les joves visquin l’experiència en primera persona per esdevenir agents sensibilitzadors a la ciutat, a més de donar a conèixer a la ciutadania l’existència del conflicte Sahrauí, que ja fa quaranta-vuit anys que dura.