Els Debats de Memòria aborden la repressió de gènere
El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida organitza per a avui, dijous, a les 19 h, una nova edició dels Debats de Memòria. El títol de la sessió és “Desenterrant la repressió de gener: la violència exercida sobre les dones durant la Guerra Civil i la dictadura Franquista a Espanya” i anirà a càrrec de la historiadora Laura Muñoz-Encinar.
El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida organitza per a avui, dijous, a les 19 h, una nova edició dels Debats de Memòria. El títol de la sessió és “Desenterrant la repressió de gener: la violència exercida sobre les dones durant la Guerra Civil i la dictadura franquista a Espanya” i anirà a càrrec de Laura Muñoz-Encinar, historiadora, arqueòloga i antropòloga forense de la Universitat de Barcelona.
L'estratègia repressiva franquista posada en pràctica a partir del cop d'estat del 18 de juliol del 1936 va desenvolupar mecanismes complexos de càstig físic i psicològic. Dins del sistema punitiu franquista va existir un procediment específic aplicat a les dones republicanes. En aquesta conferència es presentarà una anàlisi de la repressió patida per les dones durant la Guerra Civil i la dictadura franquista a Espanya. Per això, han estat analitzades històries de dones que van patir tortures físiques i psicològiques, juntament amb l'estudi de fosses comunes que contenien cossos de dones represaliades.
Aquesta investigació està basada en un estudi holístic de fonts orals i documentals juntament amb el registre material de les fosses comunes, des d'una perspectiva històrica, arqueològica i forense. Les conclusions indiquen que les diferents estratègies repressives utilitzades pel feixisme espanyol contra la població femenina van estar motivades per la percepció de les dones com a ciutadanes de segona classe i, per tant, inferiors als homes. El càstig va seguir criteris d'exemplaritat.
Laura Muñoz-Encinar és especialista en Arqueologia del Conflicte Contemporani i Antropologia forense. El seu àmbit de recerca se centra en els processos repressius de les guerres del segle XX a Espanya i Europa. Doctora en Història per la Universitat d'Extremadura, premi extraordinari de doctorat 2016, Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana -especialitzada en Antropologia Física i Paleopatologia- per la Universitat Rovira i Virgili. Ha estat investigadora postdoctoral de les universitats d'Amsterdam i Extremadura així com del programa Juan de la Cierva.
Actualment, és professora del Departament d'Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona i codirectora d'un projecte del Pla Estatal de Recerca Científica de Generació de Coneixement finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i l'Agència Estatal de Recerca. A més, participa en el projecte competitiu “Estudi arqueològic del complex de camps de concentració franquistes del Canal del Baix Guadalquivir (Sevilla)” finançat pel Ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts.