Els fets delictius disminueixen a Lleida prop d’un 10% el primer semestre de l’any
Fèlix Larrosa remarca la unitat política com a element clau per millorar la seguretat a la ciutat i anuncia un enduriment del quadre de sancions per als incompliments de les ordenances municipals
El sotsinspector Joan Carles Moreno, nou coordinador del Pla Local de Seguretat
Fèlix Larrosa remarca la unitat política com a element clau per millorar la seguretat a la ciutat i anuncia un enduriment del quadre de sancions per als incompliments de les ordenances municipals
El sotsinspector Joan Carles Moreno, nou coordinador del Pla Local de Seguretat
El Saló de Sessions de la Paeria ha acollit aquest matí la Junta Local de Seguretat corresponent al primer semestre de l’any 2023, que s’ha celebrat amb l’assistència de representants de tots els cossos de forces i seguretat,. També hi han assistit l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, el Conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, la tinent d’alcalde i regidora de Seguretat, Mobilitat i Civisme, Cristina Morón, el sots delegat del Govern de l’Estat a Lleida, Jose Crespin, la delegada territorial del Govern de la Generalitat, Montse Bergés, i el director dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Xavier Garrós
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i el Conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, han presidit la trobada i ambdós han coincidit en destacar que “tant la Paeria com el Govern aposten per oferir més i millor servei policial a Lleida amb proximitat, coordinació i més mitjans i recursos com a eixos principals”.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha destacat el considerable descens dels fets delictius a Lleida el primer semestre de l’any 2023 i l’increment de l’efectivitat policial. El paer en cap ha remarcat també la unitat política “com a element clau per millorar la seguretat i per fer front als reptes que cal treballar en matèria de seguretat”. “Una ciutat més segura és una societat més lliure”, ha recalcat Larrosa.
Durant la seva intervenció, el paer en cap també ha assenyalat que “l’incompliment de les ordenances municipals ha d’anar acompanyat d’un quadre de sancions sever”. En aquest sentit, l’alcalde s’ha compromès a revisar el quadre de sancions vigent. També ha fet referència a revisar el paper que realitzen actualment els agents cívics amb l’objectiu d’aconseguir una major efectivitat en la millora de la percepció de seguretat ciutadana. Finalment, el paer en cap ha fet referència a la necessitat d’incrementar les dotacions policials i ha explicat que s’està treballant en incrementar la plantilla d’efectius de la Guàrdia Urbana de Lleida.
Cal recordar que l’equip de govern està estudiant el desplegament d’una policia de proximitat als diferents barris de Lleida per avançar en la millora de la percepció de seguretat a la ciutat. Incorporar nous agents, potenciar els agents de proximitat, incrementar la presència d’agents o el Pacte pel Civisme són alguns objectius en aquest àmbit de l’actual Paeria.
Per la seva banda, el Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que, des del passat mes de juny, s’ha incrementat la presència dels Mossos d’Esquadra a les principals àrees comercials de la ciutat, especialment en l’horari de tancament dels establiments comercials. El Conseller també s’ha referit a l’increment general dels efectius del cos de Mossos d’Esquadra, que ha augmentat aproximadament un 15% els darrers dos anys, i a la previsió de continuar reforçant el cos de policia autonòmica.
Finalment, Fèlix Larrosa i Joan Ignasi Elena han coincidit en assenyalar la gran coordinació institucional existent a Lleida i la bona cooperació entre els diversos cossos i forces de seguretat presents a la ciutat.
Joan Carles Moreno, nou coordinador del Pla Local de Seguretat
Un dels punts destacats tractats en el decurs de la sessió ha estat la designació del sotsinspector de la Guàrdia Urbana, Joan Carles Moreno, com a nou coordinador del Pla Local de Seguretat a Lleida.
Precisament aquest mes de juliol s’han iniciat les primeres sessions de treball per desenvolupar aquest pla, que parteix de la base i l’objectiu d’aconseguir que els ciutadans se sentin segurs a Lleida, la previsible millora de la seguretat dels lleidatans i lleidatanes, una racionalització de la despesa en seguretat i una gestió eficient dels recursos tant humans com materials.
El Pla Local de Seguretat inclourà la realització d’enquestes entre els lleidatans i lleidatanes per captar la percepció ciutadana en matèria de seguretat, els resultats de les quals serviran per detectar necessitats en temes de seguretat.
Per la seva banda, la tinent d’alcalde i regidora de Seguretat, Mobilitat i Civisme de l’Ajuntament de Lleida, Cristina Morón, ha explicat que “la gestió de la seguretat a la ciutat de Lleida es un repte complex i requereix, cada cop més, d’una visió amplia que englobi els objectius de les polítiques públiques de seguretat, la capacitat de servei dels diferents actors, la sensibilitat de les demanades de la ciutadania i la disponibilitat d’instruments que assegurin la coordinació i garanteixin la resposta”.
La responsable de seguretat de la Paeria també ha destacat, com a novetat, que “incorporarem la perspectiva de gènere al Pla Local de Seguretat de Lleida, un fet que implica tenir en consideració totes les necessitats de la ciutadania i superar la mirada androcèntrica de la societat”. En aquest sentit, cal remarcar que incorporar la perspectiva de gènere esdevé un element imprescindible per detectar les diferents necessitat de les persones, posant especial èmfasi en els elements que poden tenir un impacte diferenciat en la seguretat de les dones i els homes.
Els fets delictius disminueixen a Lleida prop d’un 10% el primer semestre de l’any
Una de les conclusions de la sessió, un cop compartides i analitzades les estadístiques, és que els fets delictius a la ciutat de Lleida s’han reduït prop d’un 10% durant la primera meitat de l’any 2023 en comparació al mateix període de l’any 2022.
Pel que fa als delictes encausats a les persones detingudes per la Guàrdia Urbana de Lleida, cal destacar que els robatoris amb força han disminuït un 43,33%, els robatoris han violència han descendit un 11,29% i els robatoris a l’interior de vehicle s’han reduït un 83,33%. Els delictes relacionats amb la salut pública també han disminuït, en aquest cas un 20,69%. En canvi, els delictes per conduir sense permís s’ha incrementat un 47,83% i els maltractaments en l’àmbit de la llar s’han incrementat un 6,06%.
La Junta Local de Seguretat també ha fet referència a l’esforç que està realitzant la Paeria per millorar la convivència i el civisme a Lleida. Pel que fa a les denúncies relatives a l’incompliment de les ordenances municipals, cal posar de manifest que les denúncies per molèsties al veïnat s’han reduït en un 42,86% si comparem el primer semestre de 2023 amb el primers sis mesos del 2022. També cal destacar el descens del 73,68% per ocupacions de via pública sense autorització, la baixada del 60% per denúncies per miccionar a la via pública i una disminució del 51,11% en actuacions relatives a gossos. Les denúncies per llençar escombraries a la via pública s’han incrementat un 50%.
Les actuacions en matèria d’incendis han caigut un 24,44%, passant de 337 actuacions els sis primers mesos de l’any respecte les 446 del mateix període de l’any passat.
D’altra banda, també cal destacar que la central de comunicacions de la Guàrdia Urbana de Lleida ha rebut, durant el primer semestre de l’any 2023, un total de 24.367 avisos i requeriments, un 6,23% més que el primer semestre de l’any 2022. També cal destacar les gairebé 889 actuacions d’auxili al ciutadà realitzades el primer semestre d’enguany.
Increment del nombre d’accidents de trànsit amb vehicles de mobilitat personal implicats
El nombre total d’accidents de trànsit a Lleida ha augmentat sensiblement, passant de 970 accidents el primer semestre del 2022 a 1.040 accidents el primer semestre d’enguany. Durant els sis primers mesos de l’any s’ha produït una mort a Lleida en accident de trànsit, així com 18 ferits greus i 183 de lleus.
Els accidents amb bicicletes implicades s’han enfilat fins als 25 els primers sis mesos de l’any respecte els 16 accidents el primer semestre del 2022. També han augmentat, seguint la tendència ascendent d’anys anteriors, els accidents amb Vehicles de Mobilitat Personals implicats, que han passat de 52 el primer semestre de 2022 a 67 en el que portem d’any, tot i que cal destacar que la pràctica totalitat dels ferits són lleus.
Les denúncies de trànsit també han disminuït, passant de 14.359 els sis primers mesos de l’any 2022 a les 12.729 en el mateix període d’enguany.