Aquest matí la Casa dels Gegants ha acollit l'acte simbòlic de col·locació dels fanalets, a càrrec de l'alcalde, Fèlix Larrosa.

Els Gegants de la Ciutat llueixen els fanalets de Sant Jaume

Inici del programa d’actes entorn de la romeria i festa de Sant Jaume, que se celebra els dies 24 i 25 de juliol

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha sigut l'encarregat de col·locar els fanalets, ja que per tradició pertoca al pregoner de Nadal de l'any anterior

"La Festa dels Fanalets forma part d'aquesta personalitat de gran capital que som, també en l'àmbit cultural i de les tradicions", ha afirmat l'alcalde

Inici del programa d’actes entorn de la romeria i festa de Sant Jaume, que se celebra els dies 24 i 25 de juliol

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha sigut l'encarregat de col·locar els fanalets, ja que per tradició pertoca al pregoner de Nadal de l'any anterior

"La Festa dels Fanalets forma part d'aquesta personalitat de gran capital que som, també en l'àmbit cultural i de les tradicions", ha afirmat l'alcalde

L'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes ha iniciat avui els actes entorn de la festa dels Fanalets de Sant Jaume amb la col·locació dels fanalets als Gegants de la Ciutat. Enguany l’encarregat de guarnir als gegants amb aquest element tradicional de la cultura popular lleidatana ha estat paer en cap, Fèlix Larrosa, ja que tal com marca la tradició, li pertoca al pregoner de les festes de Nadal de l'any anterior, juntament amb el president de l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, Jordi Curcó, i els nens i nenes presents a l'acte.

L'alcalde ha col·locat el primer fanalet al Rei Jaume I, que enguany celebra el seu 75è aniversari, Curcó ha col·locat el segon a Elionor, i els nens i nenes el darrer a Violant.

Larrosa ha destacat que la Festa dels Fanalets de Sant Jaume és una celebració identitària i intergeneracional i ha animat a la ciutadania de Lleida a penjar els fanalets el dia 24 de juliol, la romeria. També ha afirmat que aquesta és una festa lligada a una llegenda que ha de perviure i que "forma part d'aquesta personalitat de gran capital que som, també en l'àmbit cultural i de les tradicions". "Som una ciutat que projecta la seva capitalitat molt més enllà de qualsevol límit administratiu. Això ho hem de fer valdre en dies com avui", ha afegit. Per últim, ha agraït a les entitats presents a l'acte per la feina que fan cada dia com a mantenidores de les festes i tradicions.

Curcó, al seu torn, ha recordat que la Festa dels Fanalets és una tradició pròpia amb gairebé 400 anys d'història i que ajuda a mantenir i potenciar la identitat lleidatana. També s'ha referit a la celebració com una de les més originals i simpàtiques de la ciutat, en la qual tothom s'hi pot sumar i que cada any aglutina més gent.

A l'acte també hi ha assistit el tinent d'alcalde, Carlos Enjuanes, la vicepresidenta i diputada de la Diputació, Sandra Castro, i els regidors i regidores: Maria Antònia Maller, Ana Maria Florista, David Melé i Josep Roca.

La benvinguda i presentació ha anat a càrrec de Cosme Garcia, funcionari municipal. També hi ha assistit el creador dels fanalets, José Antonio Ferrer, que ha ajudat a col·locar-los, membres de l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, i ciutadans i ciutadanes que s'han volgut sumar a l'inici del cicle de la Festa dels Fanalets.

L'acte ha finalitzat amb la cantada conjunta de "La cançó dels Fanalets", cançó tradicional que els infants canten en la vigília de la festa del Sant.

Els fanalets romandran a la Casa dels Gegants fins al dia de la romeria, el 24 de juliol.

Presentació i benedicció de la restauració de la talla de Sant Jaume i el nou vitrall de la capella dedicada al Sant

Coincidint amb el 60è aniversari de la talla de Sant Jaume dels Fanalets, la Capella del Peu del Romeu ha acollit aquesta tarda la presentació i benedicció de la restauració de l'escultura, que s'ha fet aquests últims dies, i del nou vitrall de la capella dedicada al Sant.

La talla, a càrrec de l'escultor Jaume Gort l'any 1964, ha estat restaurada per José Antonio Ferrer i Lluís Capdevila, que n'han recuperat la policromia i les parts malmeses. El vitrall de la capella és obra de l’artista Amadeu Bonet.

A l'acte hi ha assistit el tinent d'alcalde, Carlos Enjuanes, la regidora, Maria Antònia Maller, i el regidor, Sergi Grimau. També hi ha comparegut l'expresident del Cercle de Belles Arts de Lleida, Jaume Vilella, membres de l'Agrupació Teatral TOAR i representants de Mans Unides Lleida, que han fet la primera ofrena floral al Sant.

Enjuanes ha agraït a l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes i als artistes la seva tasca de recuperació, i s'ha referit a la talla de Sant Jaume com a "referent pels infants" que cal preservar, conservar i potenciar.

El mossèn en Consiliari Jaume Melcior ha fet la benedicció en acabar l'acte.