Els Premis Mila distingeixen treballs periodístics que visibilitzen i empoderen les dones
Els Premis Mila distingeixen treballs periodístics que visibilitzen i empoderen les dones. Xavi Madrona Rubio, Núria Vilà Coma, Núria Jar Benabarre, Marc Serena Casaldàliga i Montserrat Virgili Treig han estat els i les professionals guardonats. És la 16a edició d’aquests guardons, impulsats per la Paeria i el Col·legi de Periodistes de Lleida, que reconeixen el compromís dels mitjans de comunicació amb la igualtat entre homes i dones.
Els Premis Mila de Periodisme han distingit un any més els treballs periodístics que visibilitzen i empoderen les dones. El saló de Sessions de la Paeria ha acollit l’acte de lliurament dels premis, organitzats per l’Ajuntament de Lleida i el Col·legi de Periodistes a Lleida, que en aquesta XVI edició han reconegut els i les professionals Xavi Madrona Rubio, Núria Vilà Coma, Núria Jar Benabarre, Marc Serena Casaldàliga i Montserrat Virgili Treig, en les diferents categories. La tinent d’alcalde i regidora de Feminismes, Sandra Castro, ha valorat el periodisme compromès, que fa sortir de la foscor realitats invisibilitzades. Castro ha felicitat els i les guardonades i ha destacat la contribució que es fa donant un pas ferm endavant per la igualtat entre homes i dones des del món de la comunicació.
La presidenta del CPC Lleida, Laura Alcalde, ha destacat la voluntat dels mitjans de reflectir realitats que no es veuen, i que aconseguir la igualtat és un camí que implica tothom. També ha agraït el suport de la Paeria en aquests guardons, que han rebut 24 treballs en aquesta convocatòria.
El veredicte del XVI Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de gènere a Lleida ha estat:
-Categoria Premsa escrita: Xavier Madrona Rubio, autor del reportatge Banquetes en desigualtat, publicat al diari Segre, el 20 de novembre de 2022. Resum: és un reportatge que aborda el lent avanç de l’esport femení en l’àmbit de la gestió d’equips i de l’entrenament; això es reflecteix en el fet que només al voltant d’un 15 per cent d’entrenadors/es que hi ha a Catalunya són dones, gairebé totes dirigint equips de base i amb poques excepcions en sèniors. A Lleida, cap banqueta de les primeres plantilles de sis dels principals esports d’equip està ocupada per una dona.
-Categoria Mitjans digitals exaequo: Núria Vilà Coma, autora del reportatge Shakira ya no suena en la radio de Kabul, publicat a Planeta Futuro- El País, el dia 11 d’agost de 2022. Resum: el reportatge dona a conèixer Radio Begum; una ràdio feta per dones, inaugurada un 8M, que segueix funcionant a l'Afganistan malgrat el retorn al poder dels talibans. El reportatge visibilitza les aportacions d’aquestes dones per fer de la ràdio una plataforma educativa i per facilitar informació i ensenyament a altres dones, especialment en zones on no hi ha ni tele ni internet; tot plegat malgrat la situació política al país i totes les limitacions imposades pels talibans, com ara ajustar el to de les converses i canviar l’estil de música.
-Categoria Mitjans digitals exaequo: Núria Jar Benabarre i Marc Serena Casaldàliga, autora i autor del reportatge Mujeres constructoras de paz, publicat a la Revista 5W, el 4 de setembre de 2022. Resum: és un reportatge sobre la participació (minoritària) de les dones en els processos de pau al llarg de la història: destaca la importància d’incloure la perspectiva de gènere en la construcció de la pau i reconèixer la feina de les dones. Aporta dades i veus d’expertes, que posen en relleu la incorporació de la visió política de la maternitat i la seva consciència del valor de la vida com a factor de pes en les negociacions de pau.
-Categoria Audiovisual: Montserrat Virgili Treig, pel seu programa Les dones amb VIH, indetectables pel sistema, emès per Catalunya Ràdio, el 25 de setembre de 2022. Resum: és un programa sobre el VIH amb perspectiva de gènere i el biaix de gènere en els assajos clínics. Posa al descobert la doble invisibilitat que pateixen moltes dones. Analitza la vulnerabilitat de les dones davant el VIH en l'àmbit biològic, epidemiològic, social i cultural amb el testimoni d’una dona i diverses expertes.
-Accèssit Categoria Audiovisual: Apunts en femení, de Maria Gateu Gallego, emès per Ràdio Rosselló, durant el mes de setembre de 2022. En reconeixement al valor periodístic i social d’abordar temes feministes des d’una ràdio d’àmbit local. Apunts en femení és una sèrie de converses amb col·laboradores expertes en temes de salut femenina: menstruació, maternitats, sòl pelvià, etc.
-En aquesta ocasió, la categoria de Fotoperiodisme ha quedat deserta.
L’acte de lliurament, que s’ha fet al Saló de Sessions, ha comptat amb l’assistència de les regidores Begoña Iglesias, Elena Ferre i M. Antònia Maller, així com de diversos membres de la Junta del Col·legi de Periodistes a Lleida i membres del Jurat del Premi Mila.
Premi Mila de Periodisme
Aquest certamen té l’objectiu de fomentar les polítiques de promoció de la dona de forma transversal a través de la difusió dels treballs periodístics premiats en els mitjans de comunicació. El jurat l’han integrat Sandra Castro, regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes i presidenta del jurat; Laura Alcalde, presidenta del Col·legi de Periodistes de Lleida; M. Antònia Roca, consellera del Consell Municipal de les dones; Montse Palau, periodista lleidatana col·legiada; Júlia Ruiz, periodista guardonada en la XV edició del Premi Mila de Periodisme per la Igualtat de Gènere a Lleida; i Isabel Hornos, tècnica de Polítiques d’Igualtat de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de l’Ajuntament de Lleida.
Els premis tenen una dotació econòmica de 1.500 euros per a cada categoria. Els accèssits no tenen dotació econòmica, però són un reconeixement a la tasca dels i les professionals i a la qualitat dels treballs.