L'àrea de Memòria Democràtica de la Paeria organitza diverses activitats durant l'any, com els Debats de Memòria (foto d'arxiu).

Es consoliden els projectes de Memòria Democràtica de la Paeria

Les activitats organitzades el primer semestre del 2024 tanquen amb l’assistència de prop de 2.000 persones. Un dels objectius és sensibilitzar la ciutadania en la recuperació de la Memòria Democràtica i fomentar la Cultura de Pau. Entre les activitats, s’han realitzat 5 conferències dins del format “Debats de Memòria” i 4 Itineraris de Memòria en diversos formats, presencial, virtual o neteja de les llambordes Stolpersteine.

L’àrea de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida està preparant el programa d’activitats per al segon semestre d’aquest 2024, després que les propostes que s’han dut a terme fins ara hagin registrat una molt bona assistència de públic. Les propostes que han ofert els sis primers mesos de l’any han tingut una participació de 1.930 persones, fet que consolida els projectes que l’àrea té en marxa.

Un dels objectius és sensibilitzar la ciutadania en la recuperació de la Memòria Democràtica i fomentar la Cultura de Pau. En aquesta línia, s’han realitzat 5 conferències dins del format “Debats de Memòria”, que han seguit 320 persones. També s’han desenvolupat 4 Itineraris de Memòria en diversos formats, presencial, virtual o neteja de les llambordes Stolpersteine, en què hi han pres part 440 persones. Destaca la gran presència de públic en l’Itinerari que es va fer al Mercat del Pla dedicat a la Batalla de Normandia i les músiques “degenerades”.

Cal destacar la participació de l’alumnat de diversos Instituts de Secundària en el Projecte Buchenwald-Mauthausen que es desenvolupa amb l’Amical de Mauthausen i el professorat del Grup de Treball DEMD-Lleida. En el marc d’aquest projecte, s’han fet conferències sobre els camps de concentració a càrrec de l’Amical de Mauthausen i la representació de l’obra de teatre “Ruhe!” en diversos centres educatius, amb prop de 500 alumnes de 1r de Batxillerat. Cal assenyalar que 17 alumnes van viatjar a Mauthausen per participar en el 79è aniversari de l’alliberament d’aquest camp de concentració. A més, han tingut una gran acollida les projeccions dels Documentals de Memòria i la presentació d’activitats cultuals dins del projecte Stolpersteine, com l’espectacle “Músiques de l’Holocaust” del Quartet Brossa o la producció pròpia de la Paeria “Cartes amagades”, amb 290 persones de públic al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI).

Exposició sobre les exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil, a la nova programació

L’àrea de Memòria Democràtica està treballant en les activitats que es faran a partir del setembre, que tindran com a eix central l’exposició “On són? 85 anys d'exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya”, que s’inaugurarà el 30 d’octubre al Claustre de la Biblioteca Pública i que es podrà visitar fins al 10 de gener de 2025. L’exposició anirà acompanyada de visites guiades, conferències, Itineraris i una actuació teatral, entre altres accions vinculades a la temàtica de l’exposició.