L'alcalde Larrosa i el tinent d'alcalde Enjuanes durant la presentació del nou Model d'Inclusió als mitjans de comunicació

Es presenta el nou Model d’Inclusió per a la ciutat de Lleida

L’alcalde defineix el model com “holístic, innovador i que acaba amb un model que no funciona”. S’invertiran 11 milions d’euros, en dues fases, en els propers 5 anys. El nou model, basat en drets i obligacions pels usuaris, entoma com a elements essencials la prevenció i les perspectives de gènere o l’edat. Ha de ser capaç d’establir els perfils i criteris per a cada recurs i dimensionar-los en situacions d’emergència. S’emmarca en el conveni establert amb la Generalitat per garantir l’aportació econòmica i mantenir els criteris per seguir cooperant.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat del tinent d’alcalde d’Innovació Social, Carlos Enjuanes, ha presentat avui els detalls del nou Model d’Inclusió per a la ciutat de Lleida que anit va presentar al conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. L’alcalde ha explicat que aquest nou model s’ha d’entendre en “relació i vinculació amb tota la ciutat i que té un caràcter holístic i innovador per acabar amb un model que no funciona”.

El model d’inclusió que proposa el govern de l’Ajuntament de Lleida parteix del diàleg i el consens amb les entitats del Tercer Sector i posa el focus en la importància de l’anàlisi dels diferents perfils i casos per tal d’adaptar els serveis a cada tipologia de necessitat. D’aquesta manera, es podran endegar i garantir els processos socioeducatius adequats per a cada persona, sempre en un context “de dret i obligacions, perquè tu reps, perquè dono, perquè a canvi, tu també em dones”.

L’alcalde, que ha detallat els tres perfils diferents als que cal garantir solucions, ha explicat que “el model té en compte els factors de gènere, l’edat o el territori” i ha de ser capaç d’adaptar-se “a la realitat actual, evitant la rigidesa i buscant solucions per a necessitats emergents”.

El nou model d’inclusió que, tal com a explicat l’alcalde, comença el seu recorregut amb 3’2 milions euros, és un model que “defuig de la concentració o estigmatització dels espais i dels grans equipaments”. Una projecte a 5 anys vista, que es desplegarà en 2 fases i que comporta una inversió d’11 milions d’euros que, en paraules del tinent d’alcalde d’acció i inclusió social, Carlos Enjuanes, esdevé un “salt qualitatiu també en termes de prevenció”.

Enjuanes ha detallat el recursos existents i l’afectació amb el nou pla d’inclusió.

L’Alberg de Jericó passa de 70 a 90 places i augmenta serveis de salut i ocupacionals.

En el nivell del Housing First, pisos pont, d’autonomia o Housing Led es rehabilitaran 31 habitatges.

El projecte Academia 18 - Josefines es concep com a exemple d’integració per ubicar-hi un centre ocupacional, activitat cívica i veïnal i serveis socials. Sempre amb l’objectiu de normalitzar l’espai. S’hi projecten 30 places, 10 de les quals estaran reservades per a dones. Enjuanes ha destacat que és molt rellevant “la invisibilitat i la dificultat que tenen específicament les dones sensellar”.

Pel que fa a persones transeünts en situacions estacionals, es contemplen tres perfils: la campanya agrícola amb les persones que arriben sense papers, les  persones que estan en un impàs de treball ampli que poden tenir incidència de dormir al carrer ampli i, en tercer lloc, les persones transeünts i sense llar en períodes de baixes temperatures.

En aquests casos, en mantenen els 17 pisos de l’EMAU per un total de 99 places  i s’instal·laran construccions modulars en zona agrícola. En un primera fase, la Paeria assumirà la construcció de 2 mòduls per a un total de 48 persones, que es doblaria en una segona fase, si el model s’avala. Es mantindrà el Dispositiu d’Acollida per a persones temporeres que l’any vinent també es farà al Pavelló 3 de Fira de Lleida però ja s’està buscant un equipament que en millori les condicions i el servei, pels anys successius.

Enjuanes ha explicat que el model ideal pel govern de la Paeria són espais d’unes 20 o 25 persones “que permeti, a més, la diferenciació per gènere i per grau d’exigència” i que “la proposta seria l’escola Balàfia”

El nou model també contempla atenció a les persones i famílies sense habitatge que podran accedir als 30 pisos d’urgència o als pisos que s’alliberessin de la campanya de temporers. Tot i així, en el model es preveu format amb característiques hosteleres, tipus aparthotel. Aquest extrem, però encara s’està sotmetent a validació tècnica.

A nivell de finançament, en una primera fase, valorada en 6 milions d’euros, s’arranjaria una part de Josefines, una part d’Escola Balàfia, dues de les construccions modulars agràries i la rehabilitació dels 30 habitatges.

El nou Model d’Inclusió per a la ciutat de Lleida que ha presentat avui l’alcalde Larrosa i el tinent d’alcalde Enjuanes culmina en el Pla Municipal per l’Erradicació del Sensellarisme i l’Atenció a Transeünts i està en línia amb l’Estratègia Nacional per a la lluita contra els sensellarisme 2023-2030 del Govern d’Espanya, el Marc d’acció per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya 2022-2025 de la Generalitat de Catalunya i la Proposició de Llei de lluita contra el sensellarisme del Parlament de Catalunya.