Estrena absoluta al festival Som Cinema del film 'SinÉl', del director Martínez-Borso
Serà el film inaugural del festival i es projectarà el dimecres, 16 d’octubre, a les 19 h, a l’Auditori Campus de Cappont de la UdL, amb la presència del director
Serà el film inaugural del festival i es projectarà el dimecres, 16 d’octubre, a les 19 h, a l’Auditori Campus de Cappont de la UdL, amb la presència del director
La 15a edició del Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema serà el marc de l’estrena absoluta del film SinÉl, el primer llargmetratge del director barceloní Emilio Martínez-Borso, una singular pel·lícula que planteja la situació “límit i extrema” d’una dona, una infermera, que ha de conviure a casa seva durant la pandèmia amb el cadàver de la seva parella. SinÉl serà el film inaugural del festival i es projectarà el dimecres, 16 d’octubre, a les 19.00 h, a l’Auditori Campus de Cappont de la UdL, amb la presència del director i de l’elenc artístic de la pel·lícula.
La cinta se centra en la història de l'Inma, una infermera d’uns quaranta anys que assisteix en estat de xoc a l'escena en què un dispositiu del Samur diposita el cadàver d'en Jairo, la seva parella, embolcallat en una bossa mortuòria, a l'habitació de convidats de casa seva, i estableix un petit perímetre sanitari precintant l'habitació.
Martínez-Borso explica que la pel·lícula, rodada entre juliol i agost del 2022 a Barcelona i a Malgrat de Mar, “està parcialment inspirada en històries molt dures que em va explicar la meva mare, treballadora social destinada durant la pandèmia a un hotel-hospital, en el qual hi havia cops en que els cadàvers es quedaven allí durant tres dies”.
Segons el director, la paraula que resumeix la pel·lícula SinÉl és “dependència”, la de la protagonista, “una dependència a tots els nivells, físic, emocional, mental i, sobretot, inconscient, de la qual no es pot alliberar i que condiciona la vida amb la seva parella, fins i tot quan ja és morta”. Així, “davant la situació de restar obligatòriament aïllada amb les despulles del teu maltractador durant 48 hores... “com sobrevius?”, és una qüestió que també planteja el film.
El realitzador s’ha mostrat molt il·lusionat amb el fet d’estrenar el seu treball al Festival Som Cinema, “un festival amb prestigi i amb trajectòria que aposta per propostes innovadores i singulars com la que presento enguany”.
Sín él és un llargmetratge interpretat per Aleida Torrent i David Marcé, com a protagonistes principals, i que compta també amb la participació d’Aida Flix, David Ramírez, Carles Velat-Angelat, Víctor Blázquez. El film està produït per Daniel M. Caneiro i Pau Guixà, amb guió d’Emilio Martínez-Borso, música d’Hugo Mora i fotografia de María Muñoz.
Sobre Emilio Martínez-Borso
Emilio Martínez-Borso es va iniciar en la indústria cinematogràfica com a ajudant de direcció, tenint l'oportunitat de treballar per a directors com Paco Plaza, Jaume Balagueró, Alexandre Amenábar, Fernando León de Aranoa, Daniel Monzón, Tom Tykwer, Paul Greengrass, Brad Bird o Ridley Scott, entre d'altres.
El seu primer curt, A.G.N., rep el premi al Millor Guió al XXIV Festival de Cinema de Girona. El 2013 roda Sense collar, un curtmetratge documental sobre les baralles clandestines de gossos, guardonat amb el premi al Millor Curtmetratge Documental al Festival de Cinema i Vídeo de Houston (Texas) i que va participar en una vintena de festivals internacionals.
El 2016 roda el seu claustrofòbic curt La Vuelta. Estrenat al Festival Internacional de Sitges, guanya el premi al Millor Curtmetratge als Rome Film Awards i recorre més de 20 certàmens internacionals. A més, participa a la pel·lícula Jo, Ramon Llull, produïda per Batabat i TV3, com a director d'actors. El 2021 estrena el seu curtmetratge Blau, amb què ha guanyat el premi del jurat al Trame Independenti Film Festival, i el de Millor Curtmetratge al Live Screenings Festival de Geòrgia. El 2024 llança la seva primera pel·lícula, Sin él, escrita per ell mateix, el guió de la qual va ser seleccionat pel G.A.C. per a una mentoria per part de l'empresa Decoding Stories, i produïda per Antumbra Films.
Enguany, el festival exhibirà dins de la Secció Oficial 6 llargmetratges i 12 curtmetratges, pel que fa a l’àmbit de la ficció. En l’àmbit dels documentals, ha programat 7 llargmetratges i 5 curtmetratges. La programació s’arrodoneix amb el film inaugural i el de cloenda, els curtmetratges de la secció Som Secundària (Categoria ESO i Categoria Batxillerat/CFGS), del Cicle Formatiu de Grau Superior de Realització d’Espectacles Audiovisuals d’Ilerna i de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió. També s’ha programat diverses activitats paral·leles de caire professional i per al públic en general.
El Festival Som Cinema està organitzat per Suggeriments, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida i la Fundació Horitzons 2050.