Un Austin Victòria de 1973, peça destacada dins del cicle “La peça del trimestre” del Museu Roda Roda.

Exposició de les noves peces incorporades a la col·lecció del Roda Roda

Un Austin Victòria de 1973, un comprovador de motors i un conjunt d’eines de taller

Un Austin Victòria de 1973, un comprovador de motors i un conjunt d’eines de taller

La col·lecció municipal de vehicles històrics, custodiada i exposada al Roda Roda Museu de l’Automoció, ha incorporat el darrer any tres noves peces: un cotxe Austin Victòria de 1973, un comprovador de motors i un conjunt d’eines de taller.

Es presenten destacades dins del cicle “La peça del trimestre” fins al 9 de febrer de 2025. Posteriorment, s’integraran a l’exposició permanent del museu.

Les peces les han cedit particulars que confien en el projecte del museu i contribueixen a l’enriquiment dels fons. Actualment, la col·lecció municipal de vehicles històrics està formada per 97 objectes, entre cotxes antics, motocicletes i altres peces relacionades amb l’automoció. A més a més, el museu acull una quarantena de cotxes i motocicletes antics dipositats per particulars.

El Roda Roda Museu de l’Automoció és un museu municipal que es troba al carrer Santa Cecília 22, al costat dels Camps Elisis, i es pot visitar de dimarts a dissabte d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i els diumenges i festius d’11 a 14 h, amb entrada gratuïta.

 

L’Austin Victòria Deluxe, de la família Solé Pla

El vehicle Austin Victòria té una història familiar entranyable:

Cap als voltants de les Festes de Nadal de 1972 Felip Solé i Carme Pla van passar per una botiga on venien cotxes i veieren l'Austin Victòria. Com que els va agradar molt, va ser el regal de Nadal i Reis d'aquell final d'any de 1972 i començament de 1973. El cotxe va estar en actiu fins al 1995 aproximadament. Primer el va conduir el pare fins al 1986 i després ja va passar a ser conduït pels fills. Al llarg d'aquests anys va ser el cotxe de la família. Sortia els caps de setmana per anar de Terrassa a Agramunt i Montclar”, explica la família.

Després d’anys sense utilitzar-lo, la família ha volgut donar-li una nova “vida” compartint amb les persones amants del motor un vehicle referent d’una època.

El cotxe de la família Solé Pla s’exposarà en l’àmbit dels vehicles clàssics, juntament amb altres models de l’època com un Seat 1500 o el Citroën dos cavalls.

 

Les peces de Tallers Bellí

Màrius Bellí i Fransi va iniciar la seva carrera com a aprenent de mecànic als 13 anys. Després de molts anys d’aprenentatge i dedicació, el 1962, amb 28 anys, va decidir obrir el seu propi taller a peu de carretera al seu poble, Torrefarrera. Amb el pas del temps, el taller va créixer i el 1970 es va traslladar als afores de Lleida, concretament al carrer de la Doctora Castells. En aquest nou espai, l’equip va arribar a comptar amb fins a 27 treballadors. En aquella època, els camions que dominaven les carreteres eren marques mítiques com Pegaso, Barreiros, Dodge i Ebro. Aquests vehicles, representatius d’una era, eren coneguts per ser completament desmuntables, cosa que permetia reparar-los amb facilitat i eficàcia, quan la immediatesa no era encara una prioritat. Les eines donades al Roda Roda Museu de l’Automoció  pertanyen a aquella època.

Amb els anys, el taller va continuar evolucionant i va tornar a traslladar-se, aquesta vegada a la Carretera Nacional II, a la sortida de Lleida en direcció a Barcelona, establint-se en dues ubicacions diferents. Tanmateix, el creixement constant va fer que el taller es quedés petit de nou i, finalment, el 2001 va retornar als seus orígens traslladant-se una vegada més a Torrefarrera.

La donació de Tallers Bellí consta de 12 caixes d’eines de diferents tipus, que conserven les eines i l’estoig, usades per a reparacions i recanvis dels camions, i un cartell amb el logotip de Pegaso. Les eines s’incorporaran a l’àmbit del taller mecànic del museu, juntament amb altres eines i plafons publicitaris relacionats amb l’automoció.

 

El comprovador de motors de Manel Lloret

La peça de Manel Lloret consta de tres parts: el comprovador en si, un dipòsit i uns dipòsits de control. Procedeix d’un antic taller mecànic. El conjunt s’exposarà a l’àmbit dels motors del museu, juntament amb altres motors i peces auxiliars. Aquesta donació ha comptat amb la col·laboració del Club de Vehicles Històrics de Lleida.