Exposició immersiva per conèixer tot el que envolta el món del videojoc
Exposició immersiva per conèixer tot el que envolta el món del videojoc. La regidora Pilar Bosch ha participat aquesta tarda en la visita comentada a “Nova Pantalla. El videojoc a Catalunya”, a càrrec d’un dels comissaris, Albert García.
La Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida proposa submergir-se en una mostra immersiva, amb jocs i contingut interactiu, per conèixer de prop l’escena del videojoc al territori català i els agents que hi intervenen, en tot el seu procés. Fins al 29 de maig es pot visitar l’exposició “Nova Pantalla. El videojoc a Catalunya”, organitzada per la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya i que ha arribat a Lleida a través de la Regidoria de Cultura i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida.
La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha participat aquesta tarda amb la directora general d’Innovació i Cultura Digital, Marisol López, en la visita comentada que s’ha fet, a càrrec d’un dels comissaris de l’exposició, Albert García. Bosch ha destacat el posicionament que està assolint aquesta indústria, el seu paper i desenvolupament en el marc del territori català i les oportunitats que es generen al seu entorn. La regidora ha convidat tothom a visitar-la per descobrir el tot món que gira al voltant del videojoc.
Durant el guiatge, García ha contextualitzat la indústria del videojoc i la seva presència i evolució a Catalunya, ja que és un sector que implica un univers molt ampli, més enllà de l’entreteniment. Entre altres, influeix en la creació artística, l’economia, els estudis universitaris i els cicles formatius, la indústria, la tecnologia i altres aspectes socioculturals.
“Nova Pantalla” pretén acostar al públic el procés de creació que hi ha darrere d’un videojoc i posar en valor les grans produccions d’èxit internacional fetes pels estudis catalans. Alhora, permet endinsar-se en els perfils professionals que hi participen, com els artistes visuals, animadors, enginyers de so i músics, dissenyadors de l’experiència de joc, guionistes, programadors o els qui fan el control de qualitat.
El comissari de l’exposició ha reflexionat sobre la situació actual del videojoc, a través de la radiografia que s’ofereix a la mostra, de la comunitat que genera al seu voltant i de les expectatives de futur a les quals s’afronta.
L’exposició s’ha dissenyat amb unes instal·lacions immersives per reforçar el component divulgatiu i lúdic i per arribar a aficionats i a qui no coneix aquest mitjà interactiu. De fet, és una proposta que introdueix el visitant en el videojoc, amb una posada en escena digital i interactiva, i reivindica el videojoc com a artefacte cultural d’interès artístic.
Cal tenir en compte que el videojoc va més enllà de la seva aplicació lúdica. Entre altres, es pot utilitzar en altres àmbits com l’educació o la salut. Són els jocs seriosos, els serious games, que es diferencien dels videojocs com a producte cultural. És dir, que el llenguatge videolúdic es posa a disposició d’altres finalitats, sense excloure que puguin ser, igualment, propostes entretingudes.
Entrada lliure i gratuïta
"Nova pantalla. El videojoc a Catalunya" es pot visitar fins al 26 de maig a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida, a l’avinguda de Blondel, 40 (edifici Casino Principal – planta 0). L’entrada és lliure i gratuïta.
L’horari és de dimarts a divendres, de 17 a 20 h; els dissabtes, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i els diumenges i festius, d’11 a 14 h.