Fèlix Larrosa, nou alcalde de Lleida
El ple municipal l’ha elegit avui en sessió extraordinària, amb el suport del grup del PSC-Units per Avançar
El paer en cap marca com a prioritat del mandat el reforç de la capitalitat de Lleida i aconseguir la declaració de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial
També advoca per la proximitat amb la ciutadania i per treballar plegats amb tota la corporació “per construir la Lleida que volem”
El ple municipal l’ha elegit avui en sessió extraordinària, amb el suport del grup del PSC-Units per Avançar
El paer en cap marca com a prioritat del mandat el reforç de la capitalitat de Lleida i aconseguir la declaració de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial
També advoca per la proximitat amb la ciutadania i per treballar plegats amb tota la corporació “per construir la Lleida que volem”
Fèlix Larrosa ha estat elegit avui nou paer en cap de Lleida en el ple extraordinari de constitució del nou ajuntament celebrat aquest migdia al Saló de Sessions de la Paeria. Larrosa ha rebut el suport dels 9 regidors del seu grup polític, el Partit dels Socialistes de Catalunya-Units per Avançar, i, com que cap candidat ha obtingut la majoria absoluta, ha estat elegit alcalde com a cap de llista de la candidatura amb més vots a les eleccions municipals del passat 28 de maig.
Larrosa ha marcat com a grans prioritats del nou mandat el reforç de la capitalitat i l’autoestima de la ciutat, augmentant la seva àrea d’influència, i la consolidació de Lleida com a capital de l’agroalimentació, la innovació, la logística, el comerç, el turisme, la cultura i el patrimoni. I ha fixat una gran fita com a objectiu, com és la consecució de la distinció com a Patrimoni Mundial de la Unesco per a la Seu Vella.
A més, el nou alcalde ha anunciat que durant els pròxims dies presentarà les 100 primeres mesures de govern, que aniran en la línia de construir una ciutat més pròspera, saludable, justa, endreçada, neta i segura.
El paer en cap ha iniciat el seu discurs mostrant la seva emoció i el seu agraïment a la ciutadania. “Sóc conscient de la importància d’aquest moment, del moment que viu Lleida, del pes de la confiança de la ciutadania i de la dificultat del viatge que ens espera. Gràcies per la confiança que m’heu donat”, ha afirmat Larrosa.
El paer en cap ha remarcat que “seré l’alcalde de totes i tots” i ha agraït la col·laboració “dels ciutadans i ciutadanes que en els darrers anys m’heu fet una persona millor preparada per ser alcalde de Lleida”. També ha volgut agrair “la feina feta pel meu predecessor”, Miquel Pueyo.
“Avui assumeixo, amb determinació i compromís, la responsabilitat de ser alcalde de Lleida. Apel·lo a tots els regidors i regidores, als lleidatans i les lleidatanes, perquè construïm plegats la Lleida que volem”, ha afirmat i ha advocat perquè "estiguem al peu del carrer i escoltem activament la ciutadania".
“Projecto una Lleida en què la societat civil, els agents econòmics i socials, i sobretot vosaltres, els lleidatans i les lleidatanes, digueu la vostra sempre. Assolir la unanimitat és difícil, però crec que és factible arribar a consensos fruit del diàleg, la mà estesa i la generositat”, ha afegit l’alcalde.
Larrosa ha defensat aprofitar el llegat dels governs anteriors de la ciutat “que han contribuït durant molts anys a fer de Lleida més capital”. “Em proposo obrir una nova gran etapa, que és la d’ampliar la nostra àrea d’influència, clau per reforçar la nostra capitalitat i la nostra autoestima. Una Lleida capital, que vol anar de la mà amb el territori i que també mira cap a l’Aragó, l’Ebre, el Cantàbric, el Mediterrani i Europa”.
“Vull compartir amb vosaltres les ganes de projectar la nostra ciutat fins a mig camí de l’infinit, com deia Magí Morera, i implicar-vos en aquest procés. I vull fer-ho animant-vos a participar en la presa de decisions i per afrontar plegats els reptes que també tenim al davant: el repte demogràfic, el repte climàtic, el repte territorial i el repte econòmic”, ha declarat el nou alcalde.
Larrosa s’ha compromès també a trobar-se amb el veïnat al carrer i als barris i a tenir la porta oberta per rebre’l: “L’Ajuntament de Lleida no pot ser percebut com una institució farragosa i com un ens llunyà. Jo vull una Paeria amable i empàtica amb les idees que tenen les persones per emprendre els seus projectes, com també vull una Paeria sensible i amatent a les necessitats dels lleidatans i de les lleidatanes”.
També ha apostat per “avançar en polítiques que afavoreixin l’emprenedoria, l’ocupació i que permetin l’emancipació” dels joves i per aprofitar la saviesa de les persones grans per a “construir el nou Pacte per al Civisme i en un millor model de convivència per a Lleida”.
Intervenció dels grups polítics
La regidora del PSC-Units per Avançar Cristina Morón ha destacat que “encetem un nou mandat, una nova etapa i ho fem amb molta responsabilitat i màxima humilitat”. “Aquestes eleccions han donat un suport clar al programa electoral presentat pel PSC-Units i aquest programa representa un compromís: el contracte que signem amb la ciutadania de Lleida. Un compromís per tal que Lleida recuperi el seu paper de lideratge i d’influència al territori, desenvolupant polítiques reals que impulsin l’economia, els drets, la igualtat, la justícia social i la bona governança. Aquest contracte s’haurà de visualitzar amb una nova manera de governar i un nou disseny de la nova Paeria”, ha afirmat.
Per part del PP, Xavi Palau ha ofert “mà estesa per arribar a acords de ciutat, perquè el 28 de maig si alguna cosa es va votar a Lleida va ser canvi”. “I aquest canvi que es va produir en forma de vots, s’ha de produir també en forma de polítiques. Brindo els cinc regidors i regidores del grup municipal Popular per tirar endavant aquells projectes que siguin essencials de ciutat, perquè aquí venim a fer política local i municipal i ja l’insto a aïllar-se del soroll de les eleccions nacionals, venim a servir a Lleida i a les persones”, ha assenyalat.
La regidora d’ERC Jordina Freixanet s’ha adreçat al nou alcalde, per a dir-li que “en el grup d’Esquerra Republicana hi trobarà cinc regidors, la prioritat dels quals és i serà la seva ciutat, Lleida i els drets i llibertats de la seva ciutadania”. “En aquest sentit, anunciem avui que el grup que represento entoma el repte de liderar l’oposició republicana i d’esquerres a la Paeria. Per això anunciem que el grup republicà donarà el seu suport a tots aquells projectes de ciutat que vagin en defensa dels drets de les persones, en favor de l’impuls econòmic i que prioritzin la transparència i bon govern”, ha afegit.
Violant Cervera (CM-Junts per Catalunya) ha defensat que “des de Junts per Catalunya volem contribuir a construir una millor ciutat on totes les persones puguin desenvolupar en llibertat seu projecte vital. Volem fer de Lleida la millor ciutat on viure, per això la nostra oposició serà constructiva i responsable però ferma. Defensarem la Lleida de les oportunitats i, com que estem convençuts del nostre projecte de ciutat, defensarem el que hem estat treballant aquests quatre anys: el pla de l’estació, l’estació d’autobusos, el polígon de Torreblanca-Quatre Pilans, la modernització de la Fira... i també estem convençuts que si algun d’ells s’atura, suposarà una gran pèrdua d’inversió econòmica i un fre per la transformació econòmica de la ciutat”, ha declarat.
Gloria Rico (Vox) ha assegurat, dirigint-se a tota la ciutadania, que “som aquí per representar-vos, per solucionar els vostres problemes quotidians i reals. No caurem en el sectarisme d'aquells que fa molts anys que només es preocupen per qui els vota. Des d'avui mateix estem a la vostra disposició per escoltar-vos”.
La regidora del Comú de Lleida, Laura Bergés, per la seva banda, ha afirmat que “entomem aquest mandat amb humilitat, però també amb determinació per revertir el desencís i per ser tan útils com puguem per fer una Lleida millor, amb una Paeria que entomi els greus problemes socials i ambientals de la ciutat" i ha ofert una “oposició constructiva i col·laborativa però no dòcil”.
Desenvolupament de la sessió
La sessió de constitució del nou ajuntament sorgit de les eleccions del 28 de maig, s’ha desenvolupat segons el que preveu la normativa de la llei orgànica del règim electoral general. Així, s’ha constituït la mesa d’edat, formada per la regidora de més edat, Neus Caufapé, i el de menys edat, Roger Melero, amb el suport del vicesecretari general. A continuació, els regidors i regidores han fet el jurament o promesa de complir amb les obligacions del càrrec i s’ha declarat constituïda la nova corporació.
A continuació, ha tingut lloc la votació per a l’elecció d’alcalde, en la qual cada grup ha votat al seu cap de llista. D’aquesta manera, Fèlix Larrosa ha obtingut 9 vots; Xavi Palau, Jordina Freixanet i Violant Cervera, 5 cadascun; Glòria Rico, 2 vots; i Laura Bergés, 1 vot. Tenint en compte que cap candidatura ha obtingut majoria absoluta, s’ha proclamat alcalde Fèlix Larrosa, com a cap de la llista amb més vots populars, de conformitat amb el previst a la llei.
Aleshores Larrosa ha promès el càrrec i ha rebut de mans de la regidora Neus Caufapé els símbols del càrrec, l’escut, la venera i la vara. Després, ha lliurat els distintius a cadascun dels regidors, abans d’iniciar els parlaments.
Mesures provisionals
Un cop acabat el ple de constitució de la nova corporació i elecció del nou alcalde, el paer en cap ha signat la convocatòria d’una altra sessió plenària, extraordinària i urgent, per aprovar mesures provisionals fins a l’aprovació del cartipàs municipal per aquest mandat, 2023-27. D’aquesta manera, s’ha acordat mantenir, amb caràcter transitori segons preveu la llei, el lloc de treball eventual de la Coordinadora tècnica d’Organització i Polítiques Digitals i el de personal directiu del Coordinador General i Econòmic.
Per tornar a veure el ple de constitució de la nova corporació.