Reunió del Patronat de la Fundació Fira de Lleida.

Fira de Lleida inicia el procés per licitar, redactar el projecte i executar el Pavelló 5

La institució assoleix un benefici econòmic de 281.510,91 euros el 2023

Els patrons aposten per incidir en la professionalització de la Fira de Sant Miquel

La institució assoleix un benefici econòmic de 281.510,91 euros el 2023

Els patrons aposten per incidir en la professionalització de la Fira de Sant Miquel

El Patronat de la Fundació Fira de Lleida ha acordat avui iniciar el procés per licitar, redactar el projecte i executar el seu nou pavelló, el número 5, una instal·lació que permetrà assumir el creixement de l’espai firal de la ciutat. Fira de Lleida prepararà els plecs de condicions que establiran les clàusules i requisits per optar a aquest concurs. El nou Pavelló serà una construcció desmuntable que, per tant, permetrà aprofitar-la per a altres espais en cas de ser necessari.

Un altre acord de la reunió d’avui ha estat la reformulació de la Fira de Sant Miquel i Eurofruit i convertir el doble saló en una fira estrictament professional, que se celebrarà entre setmana i amb un nou enfocament centrat en l'agrobiotech i la innovació. La decisió s’ha pres després de valorar positivament l'estudi d’una consultora externa elaborat a partir de la proposta estratègica de desenvolupar una fira agrària íntegrament professional, consensuada i compartida amb tots els actors i institucions del sector.

El nou plantejament contempla la fira com un punt de trobada de les empreses emergents i start ups greentech, agrotech i biotech. La incorporació de congressos i jornades d’alt nivell com el Congrés BIT (Bioeconomia Innovació i Tecnologia) consolidarà la Fira de Sant Miquel i Eurofruit com la principal activitat firal de foment socioeconòmic de Lleida i del seu entorn, alhora que potenciarà Lleida com a referent agroalimentari de primer ordre. Cal considerar que Lleida té un fort teixit empresarial, institucional i social vinculat al sector i compta amb una àmplia àrea d'influència geogràfica, que inclou la Vall de l'Ebre i la Conca Mediterrània.

El Patronat preveu, però, mantenir la possibilitat de fer visites lúdiques i per al públic general, que serien el cap de setmana.

La Fira de Lleida ja és un actiu de primer nivell per fomentar la competitivitat i el desenvolupament socioeconòmic del territori, però el nou model de fira 100% professional representa una oportunitat per posicionar Lleida com la capital de l'agricultura de precisió i innovació al sud d'Europa, a més d’accelerar el desenvolupament de l’ecosistema start up i del sector agrobiotech català.

Altres elements que potencien el rol de Lleida com a punt de referència són la seva vocació de ciutat de serveis, una capital de província mitjana amb una àmplia oferta hotelera i de restauració. D’altra banda, Lleida és una ciutat connectada a la xarxa de ciutats AVE i un nus important de connexions viàries.

Balanç econòmic del 2023

En la vessant econòmica, s’ha aprovat els comptes de l'exercici 2023, amb un benefici de 281.510,91 €. L’any 2023 es van fer una vintena de fires, activitats i esdeveniments diversos, a més de cedir el Pavelló 4 per acollir el Pla Iglú i el dispositiu d'acollida a persones transeünts en campanya agrària. Entre les fires celebrades, destaca el saló Municipàlia, que ha presentat uns resultats excepcionals i ha esdevingut la millor edició dels darrers 44 anys, des de la seva creació. Va requerir l'ampliació de la superfície coberta d’exposició en 5.500 m2 i va créixer un 69,1%. També s’ha acordat presentar el pressupost amb una visió biennal, per al 2024-2025.

El Patronat ha acordat igualment l'adhesió al sistema d'informació interna de l'Ajuntament i al sistema d'adquisició centralitzada de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques.

Finalment, s’ha nomenat com a membre del Patronat a la nova delegada de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Solés Carabasa, en substitució de Montse Bergés.