Front comú de Lleida i les poblacions del Baix Segre per reclamar més recursos per afrontar la campanya agrària
El tinent d’alcalde Carlos Enjuanes ha participat a la reunió d’aquest dimecres a Seròs en què s’ha evidenciat que, davant l’arribada de persones temporeres, calen ajudes per atendre necessitats vinculades a l’habitatge, la sanitat, la neteja i la seguretat. També demanen una Junta de Seguretat per coordinar i dignificar la campanya agrària.
Representants municipals de Lleida i les poblacions del Baix Segre s’han reunit aquest dimecres a Seròs per fer front comú i reclamar més recursos per gestionar l’arribada de persones temporeres en la campanya agrària. Els alcaldes dels diversos municipis han manifestat el seu malestar per una realitat que, reclamen, cal afrontar amb més suport per part de les administracions catalana i estatal. El tinent d’alcalde Carlos Enjuanes ha assistit a aquesta reunió en representació de la Paeria per donar-los suport i per fer palesa la situació de la ciutat de Lleida. La trobada ha estat liderada per l’alcalde de Seròs, Josep Antoni Romia, i, a més de Lleida, hi han pres part l’alcalde d’Alcarràs, Gerard Companys; l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol; la tinenta d’alcalde de Soses, Núria Gil; l’alcalde de la Granja d’Escarp, Manel Solé; l’alcalde de Massalcoreig, Josep Maria Vallès, i l’alcalde de Torres de Segre, Axel Curcó.
El tinent alcalde Carlos Enjuanes ha remarcat la situació de les persones que dormen al carrer i la necessitat que hi ha d’allotjament, i s’ha sumat al reclam de la resta de poblacions per demanar més corresponsabilitat, ja que amb l’arribada de les persones temporeres s’ha de preveure l’atenció d’altres perfils i casuístiques i, per tant, cal cooperar per poder donar-hi resposta. En aquest sentit, ha indicat la conveniència d’un lideratge supramunicipal i que totes les administracions implicades hi destinin més atenció i recursos.
Els representants municipals assistents a la reunió han deixat clar el seu suport al sector de la pagesia i han remarcat que allò que reivindiquen és poder dignificar la campanya agrària i atendre en condicions les persones que hi venen a treballar. En alguns casos, la població es multiplica per dos o per tres i “sense ajuda, no es pot gestionar”, han coincidit. S’han posat sobre la taula diverses necessitats que es generen i que cal atendre. Entre altres, han parlat de més presència de Mossos d’Esquadra, més metges i infermeres i més recursos econòmics per reformar habitatges per a ús d’allotjament i per a la neteja i la recollida de la brossa. També posar mitjans perquè les persones en situació irregular que arriben per a la campanya puguin treballar temporalment.
En aquest marc, s’ha demanat també una Junta de Seguretat per coordinar els diferents cossos de seguretat que actuen al territori i per organitzar amb més temps el que envolta la campanya agrària. Han assegurat que fa dos anys que hi ha pendent una reunió amb la Conselleria d’Interior per tractar aquesta qüestió i que algunes ajudes que s’hi han destinat, com la figura dels dinamitzadors, arriben fora de temps.