Helena Guasch i Sandra Blanch, guardonades amb els Premis Literaris Lleida 2023
Guasch guanya el 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú amb "(In) Comunicats" i Blanch s’emporta el 28è Premi de poesia Màrius Torres amb “L’onada que ens estimba”
La Seu Vella acull aquest vespre l’acte de lliurament amb una acció literària dedicada a Josep Vallverdú
Guasch guanya el 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú amb "(In) Comunicats" i Blanch s’emporta el 28è Premi de poesia Màrius Torres amb “L’onada que ens estimba”
La Seu Vella acull aquest vespre l’acte de lliurament amb una acció literària dedicada a Josep Vallverdú
Helena Guasch Gibert i Sandra Blanch Vidal són les autores guanyadores dels Premis Literaris d’enguany. Guasch s’ha emportat el 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú amb l’obra "(In) Comunicats", i Blanch ha guanyat el 28è Premi de poesia Màrius Torres amb “L’onada que ens estimba”. En representació dels jurats dels dos guardons, Jaume Barrull i Pere Pena han donat a conèixer els noms de les autores guanyadores, tal com s’ha recollit en les actes emeses pels jurats. Ho han fet en l’acte que s’ha fet aquest migdia a la Paeria, amb la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, i la diputada i vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Estefania Rufach.
Bosch ha felicitat les dues autores guanyadores, agraint l’interès a l’hora de presentar-se a aquests premis, als quals han presentat 55 originals en aquesta edició: 20 al premi d’assaig i 35 al de poesia. Bosch ha remarcat la singularitat de la convocatòria d’enguany, especial per al Premi d’assaig Josep Vallverdú, perquè arriba a la quarantena edició i perquè se celebra l’Any Vallverdú, pel centenari del naixement de l’autor. També ha destacat la complicitat de les dues institucions organitzadores dels Premis, la Paeria i la Diputació de Lleida, a través de l’IEI, per donar suport als autors/es i difondre la seva obra.
Igualment, Rufach ha parlat de la col·laboració de Paeria i IEI en aquests premis i, a més de donar l’enhorabona a les guanyadores, ha agraït l’esforç que fa el jurat en la valoració de les dues categories, així com l’aportació que les obres representen en els àmbits de l’assaig i la poesia.
Pere Pena, com a secretari del jurat de poesia, ha comentat que l’obra guanyadora presenta un univers plàstic coherent. "És un llibre ben construït i amb vocabulari precís. El jurat valora especialment com el ritme i la cadència melòdica de cada peça s’integra harmònicament en el conjunt."
Per a Sandra Blanch, el poemari parla del pas per la vida de les persones i de l’onada que les estimba a la vida i la mort. Des d’una perspectiva còsmica, transcendental o de la humanitat, el que els passa pot semblar insignificant, però, en contraposició a l’àmbit terrenal, és important per a elles. El pas per la vida atrapa les persones en dues polaritats, que tiben al món terrenal, la part més humana, i al món més transcendental, i es van trobant aquestes dues forces pels traumes que pateixen i la seva superació.
Ha dit que és un poemari que està basat en experiència pròpia i de terceres persones. I també que està fet amb metàfores marines, trobant la idea del mar a tot el poemari. Finalment, Blanch ha comentat que la gènesi ve quan va topar, i es va quedar atrapada, amb la paraula “amarar”.
Jaume Barrull, com a secretari del jurat d’assaig, ha comentat que, partint de la biologia i l’evolució del llenguatge, l’obra reflexiona sobre els canvis esdevinguts per l’impacte de la tecnologia en l’era digital. L’assaig destaca que podem trobar-nos davant d’un nou moment d’inflexió en el paradigma de la comunicació lingüística.
Guasch ha començat la seva intervenció destacant la figura de Vallverdú, que representa la passió per la paraula i l’amor per la llengua, i que és un referent. Sobre el seu assaig, ha dit que parla de la llengua i la interacció amb els dispositius digitals actuals, que estan fent que hi hagi “un canvi imperceptible, però real, en la manera de comunicar-nos”. “L’assaig es divideix en tres grans parts: el supòsit que som éssers biològics, que vivim en entorns tecnològics i que pensen en digital”, ha continuat dient, i que la part biològica cada vegada té més interferències digitals. Ha argumentat que la tecnologia creada interfereix en el pensament i que dificulta el llenguatge i la capacitat expressiva, pensant sobretot en la infància. Per això, ha conclòs que s’ha de reflexionar sobre les generacions que es volen si no es té pensament i paraula per a un progrés i futur socials.
Obres guanyadores i autoria dels Premis Literaris 2023
40è Premi d’assaig Josep Vallverdú
Títol: (In) Comunicats
Pseudònim: (In) Comunicats
Autora: Helena Guasch Gibert (Barcelona, 1963). Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, l’any 1986, i màster universitari en Educació i TIC (e-learning) per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l’any 2010. Actualment, és catedràtica d’Ensenyament secundari en l’especialitat de Llengua Catalana i Literatura.
Col·labora en el portal EDU365 (“Llegir i descobrir. Guies de lectura i Leer y descubrir. Guías de lectura”), del Departament d’Educació. Ha col·laborat en el “Directori Literari de Ponent” de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida Creadora del web Camí de Sirga de Jesus Moncada.
Guanyadora del XXXIV Premi Baldiri Reixach per una experiència didàctica d’ensenyament i aprenentatge de la Llengua Catalana, mitjançant les TIC (Fundació Lluís Carulla i UOC, 2012).
Ha publicat la novel·la “Les veus de la sorra” (2013), la novel·la “Helvasaccc Barcelona” (2016) i “Generación 4C” (2017), assaig divulgatiu sobre la importància de la tecnologia digital en la vida dels infants i dels joves actuals. És autora també de la novel·la “Mai no t’he oblidat” (2022) i del conte infantil inèdit “Els llumetes”.
Jurat del 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú: Anna Ballbona, Jaume Barrull (secretari), Anna Berga, Gabriella Gavagnin i Joan Roig.
28è Premi de poesia Màrius Torres
Títol: L’onada que ens estimba
Pseudònim: Candela Turons
Autora: Sandra Blanch Vidal (Barcelona, 1973). Inicia la seva trajectòria literària amb el poemari “Explicar les punxes” (Pagès Editors, 2017), guanyador del Premi Nit de Poesia al carrer.
El 2019 resultà guanyadora del Premi Miquel Bauçà, amb el poemari “Era això” (Adia Edicions, 2019). Ha format el grup de poesia i música que porta per nom “Introbables” i que ha creat un espectacle basat en la seva poesia.
Ha estat vinculada al teatre, entre els anys 1995 i 2010 participa com a actriu i dramaturga en diferents obres de teatre semiprofessionals i performatives, va ser fundadora del grup “Ollas hirviendo y la ropa por tender”, dissolt el 2006. Des del 2005 és part del grup Helena Teatre del Barri de Gràcia i participa en nombrosos muntatges teatrals.
La seva trajectòria professional s’inicia en la docència a secundària i la redacció de ressenyes de llibres, per evolucionar cap a la gestió de projectes i actualment treballa a la Fundació la Caixa.
Jurat del 28è Premi de poesia Màrius Torres: Eva Baltasar, Mireia Calafell, M. Antònia Massanet, Pere Pena (secretari) i Jordi Virallonga.
Obres guanyadores del premi d’assaig Josep Vallverdú 1984-2022
Obre guanyadores del Premi de poesia Màrius Torres 1996-2022
Lliurament dels Premis Literaris 2023 a la Seu Vella
L’acte de lliurament dels Premis Literaris Lleida 2023 es farà aquest vespre a la nau central de la Seu Vella, a les 19 h. A més de lliurar la Libertinella al 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú i el 28è Premi de poesia Màrius Torres, es podrà gaudir de l’acció literària “Josep Vallverdú, el cranc que sempre va endavant”, amb motiu del centenari del naixement de l’autor. La Libertinella és la peça que identifica aquest premi, que va ser creada l’any 2004 per l’artista Tonet Amorós.
La proposta artística compta amb els actors Àngels Bassas i Pep Planas; l’Sporadik Brass, formada per músics de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell (OJC) de les Terres de Lleida, i la LleidArt Ensemble. També pujarà a l’escenari alumnat de l’Aula municipal de Teatre, per complementar aquesta acció, que s’ha preparat per posar en relleu l’Any Vallverdú i la 40a edició del Premi d’Assaig que porta el seu nom.
L’entrada a l’acte de lliurament de premis és lliure i gratuïta. L’acte serà retransmès en directe per Lleida TV.
Els Premis Literaris Lleida 2023
La Paeria i la Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, convoquen els Premis Literaris Lleida, que pretenen impulsar la creació dels autors/es i ser una plataforma útil per donar a conèixer la seva obra. Alhora, es propicia la publicació final perquè arribi als lectors, que va a càrrec del segell editorial lleidatà Pagès editors.
Els dos premis porten els noms de dos autors de prestigi de la literatura catalana generada des de Lleida i compten amb jurats formats per intel·lectuals i professionals de renom del país.
Es convoquen anualment i són atorgats públicament al mes de novembre.
La dotació és de 9.000 € per al 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú i de 9.000 € per al 28è Premi de poesia Màrius Torres.
Aquesta setmana s’han preparat diverses activitats amb motiu dels Premis Literaris Lleida 2023.