L’alcalde Larrosa defensa l’aposta de Lleida com a hub agroalimentari d’excel·lència, en l’estrena de la Fira de Sant Miquel
El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha inaugurat avui la setantena edició de la trobada del món agrari, destacant la importància de promoure la sobirania alimentària de Catalunya
El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha inaugurat avui la setantena edició de la trobada del món agrari, destacant la importància de promoure la sobirania alimentària de Catalunya
La Fira Agrària de Sant Miquel ha obert avui les portes de la seva setantena edició, que tindrà lloc al recinte de Fira de Lleida fins aquest diumenge, 29 de setembre. El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del govern de la Generalitat, Òscar Ordeig, ha estat l’encarregat d’inaugurar el certamen, amb un missatge de defensa de la sobirania alimentària de Catalunya, mentre que l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha destacat l’aposta de la ciutat com a “hub” agroalimentari d’excel·lència per a promoure el desenvolupament econòmic.
Ordeig ha dit que “la producció dels aliments ha de ser la base de la política pública dels propers anys, sense sobirania alimentària i sense producció d’aliments de qualitat i en quantitat” no es pot tirar endavant l’economia. El conseller ha assenyalat que cal posar en valor el sector alimentari com el primer sector de l’economia a Catalunya i cal implementar les infraestructures, la inversió, la regulació i la influència al Govern a l’Estat i a Brussel·les per tal de liderar respostes a nivell europeu”.
El conseller ha remarcat que “l'objectiu de l'administració és el d'ajudar els agricultors i ramaders" i que, per fer-ho, treballarà per "reorganitzar i millorar l'eficiència del Govern", i per "simplificar" la burocràcia, un dels principals reclams del sector. "El sector està creixent, però té unes grans desigualtats a la cadena de valor i no podem perdre agricultors perquè perdem capacitat productiva", ha afirmat.
Des de la Fira, Ordeig ha indicat que Lleida i Catalunya ha de ser "la punta de llança de la nova cultura agroalimentària" i ha afirmat que el territori té el talent necessari per innovar i adaptar-se als reptes per als pròxims deu anys. Sobre l'escassetat creixent de l'aigua, Ordeig ha dit que divendres es reunirà a Lleida amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas, i que el primer tema que abordaran serà la modernització del canal d'Urgell i d'altres regadius del país, entre altres temes pendents de "desencallar".
Per la seva banda, l’alcalde i president de Fira de Lleida, Fèlix Larrosa, ha apostat en la inauguració de la Fira de Sant Miquel per impulsar una agenda estratègica per a Lleida centrada en la consolidació d’un hub agroalimentari que impulsi el desenvolupament econòmic. “Comptem amb centres de recerca, avancem en tecnologia i en bioeconomia. Som capital universitària, líders en formació i capacitació agrària. Tenim en definitiva totes les peces necessàries per ser excel·lents, però no en tenim prou. Per créixer hem d'explicar-nos més i millor, però també reivindicar i treballar per aconseguir tot el que ens fa falta”, ha plantejat l’alcalde.
En aquest sentit, Larrosa ha reclamat millores en mobilitat, com una xarxa de Rodalies i millors connexions ferroviàries amb sectors industrials i l’aeroport. A més, ha anunciat que avui ha rebut la notícia que Renfe reforçarà els serveis que connecten Lleida i Barcelona amb trens Avant, duplicant la capacitat de places del tren que surt de Lleida a les 7.05 hores i el que torna des de Barcelona a les 16.05 hores i ha agraït a ERC la negociació amb el govern de l’Estat per a fer-ho possible.
El paer en cap també ha demanat “una aposta decidida de país pel sector agroalimentari”, que incorpori suport a l’emprenedoria i la innovació. La Paeria i la Cambra de Comerç impulsaran justament una incubadora d’alta tecnologia aplicada al sector de l’agroalimentació, ha dit i també ha recordat altres projectes en marxa, com l’estratègia de diplomàcia econòmica i l’oficina d’atracció d’inversions, que s’ha presentat avui.
Finalment, Larrosa també ha remarcat la importància de disposar d’una governança público-privada efectiva i basada en aliances dels diferents sectors implicats, amb objectius clars i compartits i un lideratge fort i engrescador. Així, ha apuntat també el paper que hi tindrà la pròxima reactivació del Consell Econòmic i Social.
Durant la seva intervenció en l’acte inaugural, Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, ha afirmat que la Fira de Sant Miquel és una “fira de referència al país”, que ha de combinar la seva professionalització amb la vessant popular que sempre ha tingut i amb el potencial com a atractiu turístic. En aquest sentit, ha recordat que un estudi recent de de la Universitat de Lleida indica que cada visitant de les fires agroalimentàries celebrades a la demarcació de Lleida deixa una mitja de 96,4 euros, dels quals 44 euros a la pròpia fira. La quantitat anual que aquests visitants han deixat al conjunt de fires és de 67 milions.
Talarn ha refermat el compromís de la Diputació de Lleida amb la bioeconomia, “el factor que ha de liderar la transformació del sector econòmic lleidatà”. Lleida “és el pal de paller del sector primari, i el que pot fer precisament la bioeconomia és treballar sobre allò que tenim”. En aquest sentit, ha remarcat la importància del 3r Congrés BIT 2024, amb la bioeconomia d’alt valor afegit i la simbiosi industrial com a eixos centrals.
El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, ha advocat per la recerca, la innovació i la transferència com a factors de desenvolupament del territori, i ha defensat projectes com l’estació intermodal de Torreblanca com un element clau en aquest desenvolupament, amb múltiples dimensions que van des de la logística fins a la sostenibilitat ambiental. A nivell general, Saltó ha afirmat que “necessitem inversions de l’Estat en funció del PIB de Catalunya i que s’executi el 100% de les inversions previstes”.
Joves de l’IMO participen en la creació de l’estand de la Paeria
El disseny i la construcció de l’estand que la Paeria té enguany a la Fira de Sant Miquel ha comptat enguany amb la participació dels joves participants al programa d’ocupació Casa d’Oficis de l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) de les especialitats de fusteria, manteniment, pintura i soldadura. D’aquesta manera l’alumnat ha pogut implementar els coneixements adquirits durant la seva formació.
L’equip tècnic del programa ha estat l’encarregat del disseny de l’espai, que està construït principalment amb fusta d’avet i de pi. El terra està fet de lloses de parquet de dos colors col·locat sobre peces de DM, un fet que permet el muntatge i desmuntatge, seguint principis de sostenibilitat. L’element més atractiu de l’estand les lletres LLEIDA, de gran format, així com un espai de taules i tamborets, una pèrgola i espai d’emmagatzematge.
El regidor responsable de l’IMO, Xavi Blanco, ha felicitat els joves pel seu esforç i constància i per haver estat capaços de fer un estand de gran qualitat i bellesa.
La iniciativa s’emmarca en el programa Casa d’Oficis, inclosa dins el projecte Treball als barris. Les cases d’oficis estan adreçades a joves menors de 29 anys que ja disposen d’uns nivells mínims de formació associada a unes competències tècniques bàsiques, així com d’una maduresa personal suficient per emprendre certes garanties d’èxit aquest tipus d’acció. Tenen com a finalitat que les participants puguin assolir un nivell de formació, perfeccionament o especialització més avançat que permet l’obtenció d’un certificat de professionalitat.
El programa Casa d’Oficis està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: projecte Treball als barris.