Instituts de Secundària de Lleida presenten la seva experiència d’un viatge al camp de concentració de Mauthausen
“De Lleida a Mauthausen 2024" forma part del Projecte Buchenwald-Mauthausen, organitzat per Memòria Democràtica
La iniciativa rememora el 80è aniversari de l'alliberament del camp de Mauthausen, on van estar empresonats un nombrós grup de lleidatans
“De Lleida a Mauthausen 2024" forma part del Projecte Buchenwald-Mauthausen, organitzat per Memòria Democràtica
La iniciativa rememora el 80è aniversari de l'alliberament del camp de Mauthausen, on van estar empresonats un nombrós grup de lleidatans
Alumnes de Secundària de La Caparrella, Guindàvols, Josep Lladonosa, Manuel de Montsuar i el Col·legi El Carme han participat a “De Lleida a Mauthausen 2024", un acte organitzat per Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i del Grup de Treball DEMD del departament d’Ensenyament per tal d’explicar la seva experiència d’un viatge que van fer al camp de concentració de Mauthausen.
L’acte, que s’ha celebrat aquesta tarda a la Sala Alfred Perenya, forma part del Projecte Buchenwald-Mauthausen, que rememora el 80è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen, on van estar empresonats un nombrós grup de lleidatans.
El regidor de Drets Civils, Roberto Pino, ha agraït la tasca “imprescindible” dels centres educatius i el seu guiatge i acompanyament en “una experiència tant formativa com vital”, i a l’Amical de Mauthausen per mantenir viva la memòria de les persones que van ser deportades als camps nazis i per treballar per la sensibilització i la justícia històrica.
Pino també ha remarcat l’aposta ferma d’aquesta iniciativa “per recordar la barbàrie que van significar els camps de concentració i tot l'horror del nazisme”, i ha reblat: “Recordar només és el primer pas. També hem de reflexionar i aprendre”. Així mateix, el regidor ha recordat que amb aquest acte es dona veu a una generació i que “és a través d'ells i elles que podem garantir que aquell que té memòria continuarà vivint”.
Durant la xerrada, nois i noies participants en el projecte han explicat les seves vivències del viatge a partir de la presentació d’un vídeo elaborat pel professorat i un altre resultat d’un procés de dinamització prèvia i posterior al viatge. La dinamització, a càrrec de Jaume Belló i la companyia de teatre La Màxima, va permetre a l’alumnat recuperar i treballar per la defensa de la memòria històrica i conèixer casos particulars de republicans i deportats de Lleida al camp de concentració de Mauthausen.
Al viatge també hi van participar tres alumnes de l’Institut d’Almenar i dos de l’IE Oliana que formen part del Grup DEMD.
Diumenge 26 de gener, Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat
L’Ajuntament de Lleida commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat aquest diumenge 26 de gener a les 12.00 h, amb un acte de record i memòria davant de l’escultura d’Àngel Eroles, la FITA.
Diferents entitats de la ciutat faran una encesa d’espelmes en memòria dels col·lectius que van patir la deportació als camps, el cantant Ramon Ramos acompanyat per Pancho Marrodán al teclat interpretaran peces musicals vinculades amb l’Holocaust, i per últim, es farà una ofrena floral davant l’escultura.
Aquest acte està emmarcat en el conveni de col·laboració per realitzar accions de recuperació de la Memòria Democràtica entre l’Ajuntament de Lleida, el Centre Excursionista de Lleida i l’Amical de Mauthausen, dins del projecte Stolpersteine. També compta amb la col·laboració del Grup de Treball DEMD Lleida.