Intanbigle creix i avança per convertir-se en un referent de l’art tecnològic
Un total de 3.543 persones -800 més que l’any 2022- hauran passat per la segona edició d’INTANGIBLE_festival d’art_tecnologia, segons les previsions de l’organització. Les activitats formatives han aplegat 488 alumnes, els espais expositius han acollit 1.028 persones i les activitats artístiques han comptabilitzat 2.027 assistents, destacant especialment l’espectacle audiovisual que va tenir lloc aquest dissabte a la Seu Vella a càrrec de l’artista visual Alba G. Corral i la violoncel·lista Björt Rùnars, amb 280 espectadors.
Un total de 3.543 persones -800 més que l’any 2022- hauran passat per la segona edició d’INTANGIBLE_festival d’art_tecnologia, segons les previsions de l’organització. Les activitats formatives han aplegat 488 alumnes, els espais expositius han acollit 1.028 persones i les activitats artístiques han comptabilitzat 2.027 assistents, destacant especialment l’espectacle audiovisual que va tenir lloc aquest dissabte a la Seu Vella a càrrec de l’artista visual Alba G. Corral i la violoncel·lista Björt Rùnars, amb 280 espectadors. Aquestes són algunes de les dades aportades aquest migdia per Antoni Pinent, director d’Intangible, en el decurs de l’acte de balanç del festival, esdeveniment cultural que tanca avui les portes.
Igualment, 4.781 persones han seguit on line el festival, que ha programat 24 actes celebrats en una dotzena d’espais diferents de la ciutat. Pinent ha incidit en el creixement del festival, amb la presència de visitants d’indrets com Barcelona, Madrid, Astúries o Almeria, i en la implicació d’un gran nombre d’entitats culturals i pedagògiques de la ciutat. El director d’Intangible ha recordat que el festival ha comptat amb més d’una quinzena de convidats d’àmbit nacional i internacional, amb artistes de prestigi i experts en les darreres tendències d’art i tecnologia com són Alba G. Corral, Anna Carreras, Laura Ginès, Antònia Folguera, Miguel Puertas + Zónula, Núria Andorrà, Björt Rùnars, Juan Zamora, Chema Madoz, Roger Pibernat + Frames, Érik Bullot, Pau Subirós i PoleTwo.
Pinent, qui ha remarcat el caràcter “pioner i arriscat” de l’Intangible, “un festival de referència fora de Barcelona”, ha incidit en la tasca feta aquests dies per motivar els estudiants de centres lleidatans a través dels tallers pedagògics i ha mostrat el seu desig que “d’aquí cinc anys, alguns d’aquests alumnes que han participat en les activitats formatives puguin ser caps de cartell d’una edició d’Intangible”
Cal recordar que enguany el festival s’ha dividit en dues parts diferenciades: l’Intangible_Lab, desenvolupat del 5 al 29 d’octubre, que ha aglutinat les instal·lacions artístiques i les activitats formatives esmentades, i l’Intangible_Fest, del 25 al 29 d’octubre, que ha inclòs performances, audiovisuals, concerts, conferències i altres propostes. Aquesta edició s’ha centrat en 5 àmbits relacionats amb l’art tecnològic com són l’art generatiu, l’algorisme, el live coding, la interacció i la intel·ligència artificial.
Pau Subirós explica el documental sobre Joan Oró
Pau Subirós, director de "Joan Oró. La fórmula de la Vida", un documental centrat en la trajectòria vital i professional del científic lleidatà estrenat avui al CaixaForum Lleida, ha asseverat que la pel·lícula “ha estat un repte important , perquè Joan Oró és una figura que ha tocat tants àmbits i amb tanta profunditat que intentar sintetitzar tot això en una hora era complicat” i ha destacat també que l’elaboració del documental, centrat sobretot en les investigacions sobre l’origen de la vida de Joan Oró, “hem intentat fer-lo d’una manera planera i que pogués arribar a tota mena de públics”.
Subirós ha explicat que el seu treball, que repassa els principals assoliments de l’investigador lleidatà, com la síntesi de l’adenina, i alguns dels episodis principals de la seva col·laboració amb la NASA, recull també els testimonis de “veus científiques molts destacades amb una gran capacitat divulgativa” i la participació de familiars directes que han donat la seva visió personal sobre el científic.
De la seva banda Joan Català, astrofísic, divulgador científic i comissari de l'Any Joan Oró, ha afirmat que aquet documental, juntament amb l’exposició “Joan Oró a la cerca de l’origen de la Vida”, actualment a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, “són dos dels gran puntals d’aquest final de l’Any Joan Oró”, i ha dit que la pel·lícula, que ja està disponible a la plataforma CaixaForum, s’exhibirà més endavant en diversos indrets del país.
D’altra banda Català ha anunciat que les activitats l’Any Oró es perllongaran els anys 2024 i 2025 amb conferències divulgatives i amb l’exhibició en itinerància de la pròpia exposició en indrets com Girona, Tarragona, Terrassa, València o Madrid, a més de la difusió dels continguts educatius per a escoles i instituts que ha elaborat la Generalitat i dels “actius permanents” que deixa l’Any Oró com el conte, el còmic juvenil o la biografia sobre la vida del científic. Català també advoca perquè tot el llegat del científic lleidatà recollit en l’exposició quedi exposat en un espai o museu de forma permanent.
Emmarcat en els actes de l’Any Joan Oró i en el festival Intangible, Joan Oró. La fórmula de la Vida és un documental de producció pròpia de la Fundació ”la Caixa”, amb la col·laboració de la Fundació Joan Oró. El documental explica com Oró va descobrir la síntesi de l’adenina –un element fonamental de l’ADN– i el seu treball a la NASA, on va analitzar mostres lunars i va investigar la possible existència de vida al planeta Mart, fets que el van convertir en una figura científica de primer ordre mundial.
Acte de cloenda del festival
La cloenda del festival tindrà lloc avui diumenge amb l’espectacle NI.U, dirigit per Núria Andorrà, compositora contemporània i percussionista, i que tindrà lloc a les 19.00 h a la Sala 1 de l’Auditori Municipal Enric Granados. L’espectacle interdisciplinari combina música, dansa i visuals. El muntatge d’Andorrà continua amb la seva línia d’unir tradició, orígens, identitat i territori des del filtre de la contemporaneïtat i amb l’ajuda de les noves tecnologies, en aquest cas de la intel·ligència artificial.
El festival Intangible està organitzat per l’Ajuntament de Lleida i té el suport de la Fundació La Caixa, la Fundació Sorigué, la Fundació Joan Oró, la Universitat de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.