Investigació artística, científica i activisme s’uneixen en el projecte d’investigació “Afectivitat fluvial”
Els artistes Carlos Monleón i Asunción Molinos fan una residència al Centre d'art La Panera i entrevisten pagesos per conèixer la seva relació amb l’aigua
Clou el cicle expositiu de La Panera amb més de 3.500 visites
Els artistes Carlos Monleón i Asunción Molinos fan una residència al Centre d'art La Panera i entrevisten pagesos per conèixer la seva relació amb l’aigua
Clou el cicle expositiu de La Panera amb més de 3.500 visites
El Centre d’Art La Panera participa en un projecte sobre les relacions afectives de les poblacions riberenques amb els seus rius, des d’un enfocament multidisciplinari que inclou investigació artística, científica i activisme. Afectivitat fluvial proposa una nova cultura i afectivitat amb el transvasament de coneixements i experiències entre comunitats científiques, artístiques, tecnològiques i activistes.
Durant el projecte de recerca, els artistes Carlos Monleón i Asunción Molinos visiten i entrevisten comunitats de regants, musicòlegs, científics, geògrafs, agricultors i arxius amb l’objectiu de continuar teixint la xarxa de sabers al voltant de la conca hidrogràfica de l’Ebre i els seus territoris. Així, els dos artistes han fet una residència a La Panera i han conegut, entre d'altres, la biblioteca del centre d'art i pagesos del Segrià, que han aportat a la inciativa la seva experiència i vincle amb el riu.
També participen en el projecte la doctora en informàtica i comunicació digital Rosa Gil Iranzo, coordinats per un equip de treballadors culturals format per Laura Montañés, Danilo Pioli i Roser Sanjuan, de La Panera. El resultat de la recerca artística es podrà veure en format de publicació abans de finalitzar l'any.
Asunción Molinos Gordo és investigadora i artista visual influenciada per mètodes de disciplines com l'antropologia, la sociologia i els estudis culturals. El principal focus de la seva obra és la pagesia contemporània. La seva entesa de la figura de l'agricultor petit o mitjà no se cenyeix només a la de productor alimentari sinó també a la d'agent cultural, responsable tant de perpetuar el saber tradicional com de generar una nova perícia per enfrontar-se als reptes actuals.
Carlos Monleón treballa entre diversos nivells de sensació i percepció corporal, des del (micro)biològic al performatiu i social. La seva línia de treball principal segueix els mecanismes evolutius que s'originen en la digestió i la cognició i resulten en la distribució de processos corporals en xarxes multiespècie i metabolismes cibernètics. Aquesta investigació es materialitza mitjançant un diàleg entre camps i contextos, ciutat/ruralitat, ciència/artesania.
Afectivitat fluvial neix el 2023 de la unió ja consolidada entre Homesession (Barcelona), el Centre d’Art La Panera (Lleida), l’Escola Politècnica de la UdL i la Fundación Conocimiento Zaragoza, amb el suport de la Fundación Daniel y Nina Carasso.
Més de 3.500 persones visiten les exposicions de La Panera
El Centre d’Art La Panera està preparant el nou cicle expositiu, que estrenarà el pròxim 22 de febrer amb la 13a Biennal d'Art Leandre Cristòfol.
A principis de febrer La Panera va cloure les exposicions De Mart a Venus, d’Ignacio Acosta; Dora García. Books are the best things. Publicacions i edicions 1992 – 2024; Mirada Captiva, d’Elsa Casanova; Gemma Villegas. 2025: Un viatge tipogràfic; i la mostra col·lectiva Només si fa olor de terra amb un total de 3.543 visites. Les tres primeres van obrir les portes al públic a l’octubre de 2024, mentre que Només si fa olor de terra ho va fer el mes de juny.