Khadija Amin: “Les dones afganeses han après a lluitar pels seus drets en clandestinitat“
La periodista i activista afganesa, dona testimoni de la vida de les dones a l'Afganistan en una conferència a l’entorn del 25N organitzada per la Paeria
Hi ha assistit la tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques Feministes, Carme Valls, que ha agraït a Amin la seva participació i “l’esforç que fa dia a dia per denunciar la situació de les seves compatriotes”
La periodista i activista afganesa, dona testimoni de la vida de les dones a l'Afganistan en una conferència a l’entorn del 25N organitzada per la Paeria
Hi ha assistit la tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques Feministes, Carme Valls, que ha agraït a Amin la seva participació i “l’esforç que fa dia a dia per denunciar la situació de les seves compatriotes”
La Sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura ha acollit aquesta tarda la conferència-col·loqui “La situació de les dones afganeses sota el govern dels talibans”, a càrrec de la periodista i activista afganesa Khadija Amin, exemple de la lluita per a l’emancipació de les dones al país, que ha explicat les seves vivències, la seva situació actual i els seus reptes de present i de futur.
A la conferència Amin ha explicat la seva història en paral·lel amb la d’Afganistan i com és la vida de les dones i les nenes que hi viuen. "Vaig haver d’abandonar el meu país sense saber quan hi podria tornar [...] Rebia amenaces perquè parlava amb els mitjans internacionals per explicar la nostra situació”, ha explicat.
També ha fet èmfasi en el fet que no han deixat a les dones tenir cap mena de llibertat i que moltes han estat torturades i assassinades per reclamar-la. “Les dones afganeses han après a lluitar pels seus drets en clandestinitat. Preparen vídeos-manifest i ens els envien a les que estem fora perquè els puguem difondre”.
Durant la seva xerrada també ha comparat la situació d’Afganistan avui dia amb la de fa 50 anys, en què hi havia un govern progressista. Per últim, ha agraït l’acollida del govern i la societat espanyola, en especial, la de les dones feministes, que l’han ajudat a viure lliurement. “M’han ensenyat com una dona pot ser lliure i decidir sobre la seva vida”, ha dit.
A l’acte hi ha assistit la tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques Feministes, Carme Valls, que ha agraït la seva participació i “l’esforç que fa dia a dia per denunciar la situació de les seves compatriotes: nenes, noies i dones que pateixen un masclisme esfereïdor, discriminacions en tots els àmbits i molta, molta violència”.
En l’organització de la conferència-col·loqui hi han participat les dones de l’AV de Cappont sota la direcció de la seva presidenta, Veni Ros, i també hi ha assistit la regidora Anna Costa.
L’acte forma part de les activitats organitzades per la Paeria per commemorar el 25N, Dia Internacional per a l’erradicació de les violències masclistes.
Amin és la presidenta de l’associació H.O.F. - HOPE OF FREEDOM, recentment constituïda, dedicada a empoderar les dones i adolescents afganeses amb la mirada posada en l’educació, els drets humans i els serveis socials.
La seva història és un exemple de superació, ja que va aconseguir estudiar Periodisme a la Universitat de Kabul i convertir-se en el rostre i la veu de les dones a la televisió pública afganesa després d’enfrontar-se a un matrimoni forçós en què patia tota mena de violència i sobreviure a diversos intents de suïcidi. Des de l’arribada dels talibans al poder el 15 d'agost de 2021 viu exiliada a Madrid.
Dilluns que ve, 25 de novembre, a les 12 del migdia a la plaça Víctor Siurana tindrà lloc l’acte institucional unitari del Dia Internacional per a l’erradicació de les violències masclistes coorganitzat per l’Ajuntament de Lleida, la delegació del Govern a Lleida, la Diputació de Lleida, la Subdelegació del Govern, la Universitat de Lleida i el Consell Comarcal del Segrià.
El mateix dia a les 17.30 h, al Casal de la Dona acollirà la xerrada El dret de les dones a viure lliures de violència masclista, a càrrec de l’advocada del CIAD Vanessa Fernàndez, dins el cicle “L’advocada respon...“ del programa Activa’t al Casal.
Els actes continuaran dimecres, 27 de novembre, a les 11h, a La Llotja, amb el monòleg Eso no és amor, amb Marina Marroquí, que narra la seva pròpia experiència de violència de gènere i sobre com va poder superar-la a través de l’humor. Per assistir-hi cal inscripció prèvia a imo@paeria.cat (a partir de 14 anys).
Finalment, la programació al voltant del 25N clourà el mateix dimecres, 27 de novembre, amb una taula rodona al voltant de l’exposició Dones Invisibles a les 18 h a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament. La taula estarà moderada per Cristina Sampere – directora de la Fundació Setba -, i comptarà amb la intervenció de amb Sandra Balsells, Laura Gálvez- Rhein, Iolanda Sebé i Lurdes Basolí.
No estàs sola. Si tu o una dona que coneixes patiu una situació de violència masclista, us podem ajudar. Truqueu als telèfons gratuïts i d’atenció 24 hores: 016 i 900 900 120 o contacteu amb la regidoria de Polítiques Feministes a través del Centre Municipal d'Informació i Atenció a les Dones. CIAD. - Polítiques Feministes