L’Ajuntament de Lleida engega un projecte de promoció de l’envelliment actiu i saludable a través de l’alimentació
Les regidories de Persones grans i de Salut han iniciat el projecte “Arrels gastronòmiques i envelliment saludable”, amb els objectius de promoure l’envelliment saludable a través de l’alimentació sana, tradicional, sostenible i segura i de facilitar a les persones grans eines perquè puguin nodrir-se adequadament sense renunciar als seus costums, preferències i situacions de salut i/o socioeconòmiques, tot fomentant la història de la cuina tradicional lleidatana, els coneixements entorn l’alimentació saludable i les relacions socials.
Les regidories de Persones grans i de Salut han iniciat el projecte “Arrels gastronòmiques i envelliment saludable”, amb els objectius de promoure l’envelliment saludable a través de l’alimentació sana, tradicional, sostenible i segura i de facilitar a les persones grans eines perquè puguin nodrir-se adequadament sense renunciar als seus costums, preferències i situacions de salut i/o socioeconòmiques, tot fomentant la història de la cuina tradicional lleidatana, els coneixements entorn l’alimentació saludable i les relacions socials.
El projecte consisteix en una primera fase de recollida de receptes tradicionals del territori lleidatà, que s’ha dut a terme els dies 10 i 12 de setembre al Centre Sènior de Santa Teresina, i en la qual hi han participat persones majors de 65 anys, i d’un tercer dia en què s’aportarà informació sobre les necessitats d’adaptació de receptes segons preferències, habilitats, problemes de salut i/o malalties, pressupostos...etc.
La Fundació Alicia farà l'adaptació d’algunes de les receptes i es presentaran en format receptari, el qual estarà compost de la recepta original, seguida de les adaptacions per a les diferents situacions establertes.
Posteriorment, els dies 30 d’octubre i 6 de novembre es realitzaran dos tallers pràctics de cuina en què s’exposaran les adaptacions segons les demandes pels participants. Com a resultat, es disposarà d’un receptari format pel recull de receptes tradicionals del territori i de les adaptacions més adequades segons els objectius consensuats.
La iniciativa també té en compte la importància de l’alimentació en aquesta etapa vital, i algunes de les problemàtiques més comunes al seu entorn: la disminució de la sensació de set i de les capacitats motores i cognitives, les dificultats en la masticació i deglució i els problemes socioeconòmics, que poden provocar deficiències nutricionals que disminueixen la qualitat de vida del col·lectiu.
El projecte ha estat presentat a la convocatòria anual de la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables (RECS) d’ajudes a les Entitats Locals per al desenvolupament d’actuacions en matèria de salut al 2024, en el marc del conveni entre el Ministeri de Sanitat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per al desenvolupament d’actuacions en matèria de salut i per a la implementació local de l’Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció al Sistema Nacional de Salut (EPSP), del qual l’Ajuntament hi està adherit des del 2017.