L’Ajuntament de Lleida finançarà catorze projectes de cooperació d’ONGD

La proposta de resolució de les subvencions, que haurà d’aprovar la Junta de Govern Local, inclou projectes per a Amèrica Central i del Sud i l’Àfrica Subsahariana. A la ciutat de Lleida es faran propostes d’Educació per a la Transformació Social. La Paeria constitueix el Consell Mixt de Cooperació.

L’Ajuntament de Lleida ha constituït el Consell Mixt de Cooperació d’aquest mandat en una sessió encapçalada pel regidor Jackson Quiñónez on també s’ha resolt la convocatòria de les subvencions per a projectes d’Organitzacions no Governamentals per al Desenvolupament (ONGD).

D’acord amb l’avaluació de les ajudes presentada avui, es portarà a aprovació de la Junta de Govern Local finançar catorze iniciatives que es repartiran un pressupost de 132.678 euros. En aquesta partida s’unifiquen les subvencions que abans es desglossaven en tres línies: Cooperació, Educació per la Transformació Social (EpTS) i Emergència i Ajut Humanitari (EAH).

Els projectes seleccionats es duran a terme l’Amèrica de Sud i Central, a l’Àfrica Subsahariana i a la ciutat de Lleida. En aquest darrer cas, es realitzaran activitats d’Educació per a la Transformació Social amb persones dels campaments de població refugiada sahrauí a Tindouf (Algèria). Entre els països que acolliran els projectes acceptats figuren Colòmbia, Senegal, Burkina Fasso i Gàmbia.  

Les avaluacions de les propostes presentades les ha fet la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida, per tal d’aplicar un anàlisi extern, especialitzat i objectiu. Cinc dels dinou projectes presentats no han superat la nota mínima i han quedat exclosos de la subvenció.

D’acord amb la convocatòria de les ajudes, els principals col·lectius destinataris són les dones, persones treballadores, la infància i la comunitat LGTBI. Les línies de treball són el dret a l’educació i a la defensa dels drets humans, la igualtat de gènere i la cultura de pau, entre altres. 

 

Consell Mixt de Cooperació

 

El Consell Mixt de Cooperació és un òrgan de participació sectorial que l’Ajuntament de Lleida va crear el 1995. Té funcions consultives i assessores en totes les matèries relacionades amb la promoció de la solidaritat i la cooperació internacional per als pobles i col·lectius empobrits econòmicament i social.

En la sessió constitutiva d’avui s’ha posat al corrent als nous integrants del grau d’execució del pla de treball de la Regidoria de Cooperació.

El Consell l’integren vint-i-dos representants: el paer en cap Fèlix Larrosa com a president; els edils Quiñónez, Carlos Enjuanes i Cristina Morón (del govern del PSC), Maria Antonia Maller (grup del PP), Neus Caufapé (JxCat), Sandra Castro (ERC) i Gloria Rico (Vox); Josep M Perera (en representació del grup del Comú); Belén Gallego, Carme Campoy i Cristina Cristòfol (de la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris); Francesc Caballero (de la Federació Associació de Veïns); Ramon Moreno (del Comitè d’Agermanament amb Lérida); Isabel Gilès i Cristina Orgaz (tècniques municipals de Cooperació); Assumpció Massana (tècnica municipal d’Intervenció); Pere Enciso (tècnic especialitzat en la matèria i director de la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida); Llibert Reixach (representant de la Comissió del 0,7%); David Minoves (del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament); Àngels Sendra (tècnica especialitzada de la Unitat de Cooperació i Solidaritat de la UdL), i Sandra Espada, secretària de Consell.