L’alcalde Larrosa demana al president de la Generalitat l’impuls de la capitalitat de Lleida
El paer en cap ha mantingut avui una trobada amb Pere Aragonès a Barcelona en la qual ha ofert la lleialtat i la cooperació institucional de la Paeria amb la Generalitat i el Parlament per a promoure “l’agenda Lleida” de desenvolupament de la ciutat en tots els àmbits
Fèlix Larrosa ha demanat un tracte diferenciat per a Lleida, com a capital d’un territori de 500.000 habitants que vol ser referent europeu en l’àmbit agroalimentari, i ha reclamat posar en marxa el Pla de Rodalies, el polígon de Torreblanca i la construcció d’habitatge social, entre altres mesures
El paer en cap ha mantingut avui una trobada amb Pere Aragonès a Barcelona en la qual ha ofert la lleialtat i la cooperació institucional de la Paeria amb la Generalitat i el Parlament per a promoure “l’agenda Lleida” de desenvolupament de la ciutat en tots els àmbits
Fèlix Larrosa ha demanat un tracte diferenciat per a Lleida, com a capital d’un territori de 500.000 habitants que vol ser referent europeu en l’àmbit agroalimentari, i ha reclamat posar en marxa el Pla de Rodalies, el polígon de Torreblanca i la construcció d’habitatge social, entre altres mesures
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha mantingut avui una trobada institucional amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, en la qual li ha plantejat la necessitat d’impulsar la capitalitat de Lleida amb un reconeixement específic i suport concret en diferents àmbits.
La reunió ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, a Barcelona, i posteriorment Larrosa ha atès als mitjans de comunicació presents, abans de fer-ho de nou, i més àmpliament, aquesta tarda a les 16.00 hores a Lleida.
Larrosa ha agraït el gest d’Aragonès amb la ciutat de Lleida i la seva bona predisposició, i ha assenyalat que li ha traslladat “la meva absoluta lleialtat per treballar i cooperar institucionalment” des de la Paeria amb el govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya per impulsar aquesta “agenda Lleida”.
“He demanat al president que avancem en termes de capitalitat. La configuració de la ciutat de Lleida, sense cap mena de dubte la capital del rerepaís, necessita i requereix d’una actuació decidida de l’administració de la Generalitat de Catalunya. Perquè la capitalitat genera moltes oportunitats, però també genera servituds i aquesta és una qüestió que no s’ha afrontat en els darrers anys. Mereixem un tracte diferencial”, ha declarat Larrosa, qui també ha recordat que Lleida exerceix com a capital per a 500.000 habitants, inclosa la Franja d’Aragó. “Això requereix prendre decisions i cooperació institucional”, ha afegit.
Reivindicacions en diferents àmbits
El paer en cap ha reivindicat expressament la necessitat d’impulsar el Pla de Rodalies de Lleida, que és l’única capital que no en disposa, una mancança que s’arrossega des de l’any 2010, ha explicat. “N’hem parlat i m’he ofert per a fer de baula amb el govern d’Espanya, però, en tot cas, les competències en gestió de Rodalies les té la Generalitat de Catalunya. He demanat al president que, al marge de les inversions que s’hagin de fer, volem conèixer el model de Rodalies que té el Govern per Lleida”, ha afirmat Larrosa.
En l’àmbit econòmic, Larrosa ha defensat la necessitat de potenciar el sector agroalimentari de Lleida perquè pugui competir i seguir sent referent a escala europea. “Som excel·lents en el sector agroalimentari. El President m’ha traslladat la necessitat de treballar plegats amb altres institucions per assumir aquesta capitalitat des de tots els punts de la cadena de valor del sector agroalimentari. Això vol dir no només recerca, també la implantació industrial i tots els elements que permetin transformar el nostre producte, generar valor afegit i ser referents a nivell europeu”, ha assenyalat.
Pel que fa a la política industrial, Larrosa ha destacat que el polígon de Torreblanca “és la baula que ha de permetre el gran creixement industrial no només a Lleida sinó a Catalunya” i ha apostat perquè la Generalitat avanci en aquest projecte amb diàleg i capacitat per arribar al consens. “Torreblanca té un rebuig per part de la població en una part del sector. És de sentit comú que ens puguem entendre en aquesta part i que puguem avançar en la part gran, que són 700 hectàrees, amb l’estació intermodal que comunica amb els ports i ens dona capacitat per acollir noves empreses que ens permetin avançar en dotar de valor afegit la producció agroalimentària”, ha afirmat Larrosa.
Durant la reunió també s’ha parlat de la necessitat d’impulsar l’habitatge social a Lleida, després d’un període de 15 anys en el que no se n’ha fet. El president Aragonès ha assumit el repte de parlar-ne amb les conselleries de Territori i Drets Socials per tal d’avançat també en aquest àmbit, ha informat l’alcalde. “Fa massa temps que hi ha massa coses pendents”, ha apuntat.
Una altra de les qüestions que s’han posat sobre la taula és la necessitat d’impulsar un pla del clima per als centres educatius. “Aquest dimecres a l’inici de curs a la nova escola Minerva estàvem a 32 graus. He demanat, que al marge del calendari escolar, hauríem de fer un pla específic per avançar en el confort que requereixen els nostres infants i adolescents en els centres educatius de la ciutat de Lleida. Som una ciutat de rigor, que fa fred a l’hivern i molta calor a l’estiu, per tant creiem que un pla del clima pensat amb els centres educatius és necessari. Cal posar-s’hi a treballar perquè sigui possible en els pròxims anys”, ha insistit.
Valoració de la consellera de Presidència
Per la seva banda, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha afirmat que la reunió ha posat de manifest que “Lleida ha de tenir un paper essencial en el país en molts àmbits, especialment en el desenvolupament econòmic i social i d’oportunitats per tothom i, per tant, hem posat en valor tota la feina que s’està fent des de l’IRTA o des del hub Agrobiotech de Lleida” i que s’han tractat dels deures que té el govern de la Generalitat per a fer-ho possible.
En particular, Vilagrà ha afirmat que la Generalitat treballarà conjuntament amb la Paeria amb diferents estratègies per impulsar l’habitatge assequible a la ciutat i que també s’ha tractat en la reunió sobre la seguretat i la possibilitat d’obrir a Lleida una comissaria de proximitat dels Mossos d’Esquadra.
En l’àmbit del transport públic, la consellera ha assegurat que “és un tema que depèn de l’Estat” i que la solució per a la millora de les Rodalies, també a l’entorn de Lleida, és el traspàs integral de tots els serveis”, que permetria millorar la connectivitat a la ciutat de Lleida.