L’alcalde Larrosa destaca la vocació de Lleida de liderar el sector agroalimentari
ElPozo Alimentación, Ganados Nestares i Ganados Agustín y Josan, millors analistes de porcí del PronosPorc 2024
Juan Pedro Florido, de ElPozo Alimentación (Murcia), Javier Nestares, de Ganados Nestares (La Rioja) i Agustín Tomás, de Ganados Agustín y Josan (Osca), s'han proclamat avui guanyadors de la XIV edició del premis PronosPorc, guardons que lliura i organitza Mercolleida. L’acte ha tingut lloc al Palau de Congressos la Llotja de Lleida.
Els premis PronosPorc donen a conèixer el millor analista del sector porcí d'Espanya en base a les reunions del mercat porcí que cada setmana tenen lloc a les instal·lacions de Mercolleida. Juan Pedro Florido ha estat el guanyador del PronosPorc de la categoria Porc d’Engreix, Javier Nestares ho ha estat per la categoria Garrí i Agustín Tomás s’ha emportat el premi de la categoria Verra.
Els guardonats són:
Porc d’Engreix
Premi PronosPorc Or: Juan Pedro Florido, de ElPozo Alimentación.
Premi PronosPorc Plata: Federico Beltrán, de Famadesa.
Premi PronosPorc Bronze: Genís Borralleras, d’Escorxador Frigorífic d’Avinyó.
Garrí
Premi PronosPorc Or: Javier Nestares, de Ganados Nestares.
Verra
Premi PronosPorc Or: Agustín Tomás, de Ganados Agustín y Josan.
L’alcalde i president de Mercolleida, Fèlix Larrosa, ha felicitat els guanyadors i ha elogiat l’empenta del sector porcí i la seva capacitat d’adaptació per afrontar reptes com la densitat al transport i a les granges de producció, els aranzels xinesos i la competència amb Brasil en transformació.
A més, ha destacat el paper de lideratge que Lleida vol exercir en aquest àmbit. “La nostra ciutat és la capital d’un dels grans epicentres agroalimentaris del sud d’Europa i aquesta també és la nostra vocació i ambició. Ja fa anys que tenim ganes d'exercir de capital, al servei del progrés d'aquest sector. Amb entitats com Mercolleida, que m'honora presidir, i, per exemple, amb el Parc Agrobiotech que està llançat a sumar l'esforç del sector tecnològic a la sostenibilitat al sector agroalimentari”, ha afirmat Larrosa. El paer en cap, que ha estat acompanyat per la regidora de Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, també ha apuntat que la governança del hub agroalimentari que vol liderar Lleida haurà de tenir una presència important del sector porcí.
MERCOLLEIDA I ELS PREMIS PRONOSPORC
Les cotitzacions de porcí que cada setmana estableix Mercolleida en les seves diferents categories (porc d’engreix, garrí i verra) són el resultat de reunions setmanals on els productors i escorxadors o comercialitzadors més representatius del sector porcí espanyol aporten els seus coneixements sobre la situació del mercat per tal que Mercolleida pugui establir la cotització setmanal que millor reflecteixi la realitat. Aquestes cotitzacions són utilitzades com a preu de referència per a més del 90% de les compres i vendes de porcs que es realitzen a Espanya i, en el cas del porc d’engreix, és la referència europea del preu espanyol. És per aquest motiu que Mercolleida va ser reconeguda l’any 2023 com a Llotja de Referència estatal del mercat porcí i també d’altres sectors com el dels cereals. Des de llavors, Llotja Agropecuària Mercolleida SA forma part del registre nacional de llotges de referència del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
Els premis PronosPorc destaquen el treball dels millors analistes de la categoria Porc d’Engreix (or, plata i bronze), al millor de la categoria Garrí (or) i al millor de la categoria Verra (or). Per a escollir els guanyadors, els membres de les Juntes de Preus entreguen cada setmana a Mercolleida el pronòstic de la cotització amb la qual creuen que acabarà la sessió. Aquells que durant les 52 setmanes de l’any han encertat en més ocasions acaben sent els guardonats.
D’altra banda, durant l’acte d’entrega dels premis també té lloc el PreviPorc, un reconeixement que mica en mica ha anat agafant protagonisme dins els PronosPorc. Consisteix en que els assistents al PronosPorc facin una previsió de quina creuen que serà la cotització mitjana anual de l’any següent per a les tres categories de porcí (porc d’engreix, garrí i verra). Dipositen la seva butlleta dins d’una urna i Mercolleida la custodia durant tot un any. D’aquesta manera, els noms dels guanyadors, d’acord amb les dades de cotitzacions anuals de les què disposa Mercolleida, es donen a conèixer en la següent edició dels PronosPorc. Enguany, els vencedors han estat Àlex Daniel, de l’empresa Friusa, en la categoria Porc d’Engreix; Isidre Camí, de Piensos del Segre, en la categoria Garrí; i Jordi Bagés (BonÀrea) i Xavier Puigivila (Mafriges) han empatat en la categoria Verra.
UNS PREMIS AMB SABOR LLEIDATÀ
Com que els PronosPorc també són una oportunitat per a reunir presencialment a tots els membres que formen les Juntes de Preus -les sessions combinen l’assistència física amb la telemàtica-, és tradició dur a terme, el mateix dia dels PronosPorc, les sessions de preus setmanal pertinents.
Com a novetat d’aquesta XIV edició, les Juntes de Preus de les tres categories de porcí han tingut lloc al recinte de la Seu Vella de Lleida. D’aquesta manera, Mercolleida ha volgut posar en valor el patrimoni de la ciutat i donar a conèixer aquest espai tan emblemàtic i especial per a tots els lleidatans i lleidatanes.
Seguint la mateix línia, la llotja lleidatana ha volgut donar cabuda a l’artesania local en aquests premis PronosPorc i, per primera vegada, ha sigut una artista de Lleida qui s’ha encarregat de dur a terme els trofeus. Es tracta de Monti Mateu Costa, reconeguda ceramista i escultora amb una llarga trajectòria, qui ha dissenyat uns guardons exclusius per a aquest certamen vinculant la Seu Vella amb el mercat porcí.
LES JUNTES DE PREUS
La taula del Porc d’Engreix està formada per 8 escorxadors (Costa Brava Mediterranean Foods, Escorxador Frigorífic d’Avinyó, Famadesa, Fribin, Incarlopsa, Mafrica, Noel Alimentària SAU i ElPozo Alimentación) i 8 productors (BonÀrea Agrupa, Cincaporc, Jisap, Mazana Piensos Compuestos, Piensos Costa, Piensos del Segre, Pinsos Yak i Vall Companys). Paral·lelament, la taula del Garrí es compon per 3 compradors (Comercial Agropecuària Llinàs, Piensos del Segre i Pinsos Yak) i 3 empreses venedores (Bestiar Serra i Martí, Ganados Nestares, i Ramaderia Cortasa). Pel que fa a la Verra, la taula la formen 3 venedors (Cobadu, Ganadería Casals i Ganados Agustín y Josan) i 3 escorxadors (Aragón Matadero, Costa Food Meat i Primacarne, de Grupo Jorge).