Solidaritat i cooperació dels lleidatans i lleidatanes amb el poble ucraïnès
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha enviat una declaració de suport al Consolat General d’Ucraïna de Barcelona amb motiu de la commemoració del 32è aniversari del país. Larrosa ha tramès, en nom del conjunt de la ciutadania de Lleida, la seva salutació al poble ucraïnès i ha manifestat la solidaritat i afecte davant el patiment causat per la invasió de Rússia del seu territori.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha enviat una declaració de suport al Consolat General d’Ucraïna de Barcelona amb motiu de la commemoració del 32è aniversari del país. Larrosa ha tramès, en nom del conjunt de la ciutadania de Lleida, la seva salutació al poble ucraïnès i ha manifestat la solidaritat i afecte davant el patiment causat per la invasió de Rússia del seu territori.
El paer en cap ha expressat la predisposició de la ciutat de Lleida per a cooperar amb la comunitat ucraïnesa en projectes que contribueixin a la recuperació i la millora de la vida dels i les ucraïneses i per a continuar acollint de forma generosa a la ciutat a les persones i famílies d’aquesta nacionalitat. El Servei d’Acollida Municipal va atendre un total de 301 persones procedents d’Ucraïna durant l’any 2022, 131 d’ells infants.
Finalment, Larrosa també ha animat tots els lleidatans i lleidatanes a participar en els actes que la comunitat ucraïnesa organitza a la ciutat per tal de fer visible la seva causa, com el que té lloc aquest vespre a les 20.00 hores a la plaça Ricard Viñes.
Es tracta de l’acte de celebració del 32è aniversari del Dia de la Independència d’Ucraïna, que organitza l’Associació Ucraïnesa de Lleida, en commemoració d’aquesta diada i com a recordatori i reivindicació davant de la situació de guerra que pateixen per la invasió russa. La celebració comptarà amb una oració per les víctimes de la guerra, els parlaments de la junta de l’Associació i la lectura d’un manifest, així com dues cantates per part de la coral infantil i d’adults.
Commemoració de la independència d’Ucraïna
El 24 d’agost de 1991, els comunistes a la República Socialista Soviètica d’Ucraïna, van votar a favor de la Declaració d’Independència en el que es va establir el país com un estat independent i democràtic. L’1 de desembre del mateix any, es va celebrar el Referèndum d’independència d’Ucraïna, on amb una participació del 84,2%, el 90,32% de la població va votar a favor de la independència.
Un any i mig de guerra
El 24 de febrer de 2022 la invasió russa va donar l’inici de la guerra a Ucraïna, que ha provocat una crisi humanitària que ha portat moltes persones a buscar refugi a països veïns. Segons dades de les Nacions Unides del 2023, més de 14 milions de persones han hagut d’abandonar les seves llars a causa de la violència i els conflictes a la regió. Catalunya ha acollit més de 40.000 refugiats ucraïnesos.
A Ucraïna es calcula que el 90% de la població que s’ha quedat al país es troba en risc de pobresa, donat que més del 50% de les feines s’han vist suspeses. Un 40% de la població del país necessita ajuda, mentre que gairebé 5 milions d’infants depenen d’ajuda per poder continuar estudiant. Segons les dades de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, s'estima que el nombre de víctimes civils fins a finals de juny de 2023 és de 25.170 persones.
Com sempre, qui més pateix l’efecte devastador de qualsevol conflicte bèl·lic és la població civil, amb ciutats senceres destruïdes i milions de persones que s’han vist obligades a abandonar les seues llars. L’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) xifra en més de 5,3 milions el nombre de persones desplaçades internes, a les quals caldria sumar 8 milions de persones refugiades a altres països, segons l'ACNUR. Tot això en un context en el qual agències internacionals i les ONG s’esforcen per brindar col·laboració de tota mena davant de les escasses esperances que hi hagi una resolució política.
La invasió de Rússia a Ucraïna constitueix una clara violació del dret internacional, però també una vulneració constant dels Drets Humans de totes les persones que pateixen els efectes de la guerra. Per aquest motiu, en aquest dia és cabdal recordar la importància de protegir els drets humans i brindar suport proporcionant un ambient segur i condicions dignes a les persones que s'han vist obligades a buscar refugi fora del seu país per situacions de violència i persecució.