Ple municipal de la Paeria del mes de juliol de 2023.

L’alcalde Larrosa proposa professionals de prestigi per participar en la governança de la ciutat

El primer Ple ordinari de la nova Corporació Municipal ha aprovat la renovació d’Òrgans de Govern dels ens dependents i la designació de representants municipals en altres ens en què participa la Paeria.

El primer Ple ordinari de la nova Corporació Municipal ha aprovat la renovació d’Òrgans de Govern dels ens dependents i la designació de representants municipals en altres ens en què participa la Paeria. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha manifestat la voluntat de proposar professionals amb experiència per participar en la governança de la ciutat. L’objectiu és obrir les institucions i eixamplar les bases amb persones de reconegut prestigi que poden aportar o col·laborar en l’àmbit institucional. La incorporació d’experts ha d’afavorir el bon govern i beneficiar la ciutat. La composició d’alguns òrgans passa per incloure als organismes:

-Institut Municipal d’Ocupació “Salvador Seguí” (IMO): Marta García Setó

-Consell Rector de Turisme de Lleida: Jaume Macià (Universitat de Lleida)

-Empresa Municipal d’Agenda Urbana: David Pàmpols i Sergi Hedo

-Llotja Agropecuària Mercolleida: Pere Roqué (president ASAJA)

-Centre de Negocis i Convencions: Paco Cerdà, Ramon Molins (director artístic ZUM ZUM Teatre), Anna Torres

-consorci per a la Gestió del Servei d’Acolliment a Persones Sense Llar: Carles Alsinet (Universitat de Lleida)

-Consorci del Turó de la Seu Vella: Antoni Llevot, Xavier Miranda (secretari del Comitè Català d’ACNUR)

-Fundació per a la Sostenibilitat Lleida 21: Lluïsa F. Cabeza (catedràtica Universitat de Lleida), Marc Ferre

-Fundació del Paisatge de Lleida: David Pàmpols, Lluís de la Fuente (president COAC Lleida)

-Estació Duanera Lleidatana (Edullesa): Josep Presseguer

-Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal: Antoni Gelonch

-Fundació Julià Carbonell: Carmina Pueyo Grassa, Néstor Bayona (director i pianista)

-Consorci Normalització Lingüística: Paquita Sanvicens 

Modificació  de crèdits al pressupost de la Paeria

La segona modificació de crèdit al pressupost de l’Ajuntament de Lleida 2023 s’ha aprovat per 19 vots a favor, 2 en contra i 6 abstencions. L’import de la modificació és de quasi 5,8 milions d’euros. Aquesta partida ha de servir per garantir el funcionament d’alguns serveis, com, per exemple, els menjadors de les escoles bressol, l’organització de les Festes de la Tardor o la millora de l’accessibilitat al Teatre de l’Escorxador i el Centre d’Art La Panera. També hi ha una partida de 330.000 euros per finalitzar les obres del Museu Morera. La tinent d’alcalde i regidora de Bon Govern, Carme Valls, ha explicat que hi ha partides per a una ajuda a l’AEM, per donar suport a l’esport femení, de la mateixa manera que s’obrirà una línia d’ajuts a l’esport, inclòs el femení, o una aportació a Fira de Lleida per a carpes que puguin suplir l’espai del Palau de Vidre. D’aquesta modificació, quasi 3,3 milions d’euros corresponen a l’amortització de préstecs.

Pel que fa al reconeixement extrajudicial de crèdits, s’ha tramitat un segon expedient per despeses del 2022 de subministrament i serveis que no tenien consignació pressupostària o no s’havia fet la tramitació. L’import és de 294.611 euros.

En la modificació de crèdit, la regidora del Comú de Lleida, Laura Bergés, ha fet constar la previsió de rebaixa de la despesa energètica d’1.120.000 euros, aproximadament, que és la proposta de reducció d’aquesta partida que va presentar el Comú en l’aprovació dels pressupostos. Bergés ha emplaçat a revisar els increments en els consums per implementar mesures d’estalvi energètic.

De la comissió informativa del Bon Govern, Valls s’ha compromès a seguir treballant en la RLT (Relació de Llocs de Treball) de la Paeria, reconeixent el treball que s’havia fet fins ara i el que quedava per endavant. 

Gestió de la Ciutat

En aquest apartat, s’ha fet un pas més per avançar amb la futura estació d’autobusos. En concret, s’ha aprovat la desafectació del domini públic de part de tres finques municipals, situades al c/ de Marie Curie, en l’àmbit del polígon d’actuació urbanística de l’estació. La votació ha estat de 24 vots favorables i 2 abstencions. Larrosa ha assenyalat que cal fer una bona estació d’autobusos que atengui les necessitats de la ciutat, que confia que la Generalitat tingui la sensibilitat per incloure millores que es proposen al projecte i que, com ha quedat palès al debat, el més important és impulsar i avançar per beneficiar la ciutat i la ciutadania.

El portaveu adjunt d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal, Juanjo Falcó, ha reivindicat la feina feta i el llegat de l’anterior alcalde Miquel Pueyo perquè l’estació fos una realitat, ha considerat inadmissibles les interferències de l’empresa promotora del centre comercial a Torre Salses i ha felicitat Larrosa per reconsiderar el seu posicionament i impulsar els tràmits per seguir amb el projecte.

En representació de Junts per Catalunya Lleida – Compromís Municipal, Sergi Grimau, ha volgut remarcar el treball per l’antic equip de govern, especialment per Antoni Postius, per l’esforç en promoure l’actuació i per defensar un projecte estratègic per a la ciutat. Ha afirmat que aquest és un “bus que no es pot perdre” i ha recordat que, alhora, cal seguir dignificant el baixador, a l’antiga estació.

En el ple d’avui, s’ha aprovat incloure d’emergència un darrer punt sobre el conveni amb la Generalitat per seguir amb el Pla Educatiu d’Entorn. El regidor de Joventut, Educació i Ocupació, Xavier Blanco, ha apuntat que era essencial l’acord al ple municipal per mantenir el conveni amb el Departament d’Educació i desplegar aquest programa que és fa des del 2005 i que està molt ben valorat per la comunitat educativa.

La portaveu adjunta de Junts, Neus Caufapé, ha parlat del conveni, que respon al repte de garantir l’educació més enllà de l’horari escolar, amb activitats que apliquen una política igualitària, diversificada, de qualitat i per a tota la població.

Per part del grup municipal VOX, Josep Roca, ha valorat els aspectes positius del conveni, tot i que ha deixat constància, segons ha dit, de la discriminació que es fa amb l’espanyol. Ha dit que es fomenta la llengua catalana, remarcant que la llengua minoritzada institucionalment a Lleida és l’espanyol.

Mocions promogudes per entitats

La moció que ha presentat Plataforma Lleida contra la MAT per la defensa del terme de Lleida, enfront de l'amenaça que suposen les línies d'alta tensió, ha estat consensuada. El representat de la plataforma, Adrià Drago, ha exposat el sentit d’aquesta moció declarativa perquè es torni a estudiar l’estratègia a seguir pel que fa a les línies de Molta Alta Tensió. Els punts que es demanen passen perquè la Paeria denegui les llicències d’obres i altres permisos, de les plantes solars fotovoltaiques que incompleixin la normativa d’aplicació, que es consideri l’alternativa de la subestació d’evacuació de Montagut o que s’extremin les exigències compatibles amb la normativa vigent per evitar traçats lesius per al territori i els seus habitants.

Consultar la moció de la Plataforma contra la MAT

Mocions presentades pels grups municipals

Les dues mocions presentades pels grups municipals han estat aprovades.

La primera ha estat del grup municipal Comú de Lleida per a l’impuls de polítiques pel dret a l’habitatge, que ha tirat endavant, després de votar els punts per separat -tots favorables excepte un-. La regidora Laura Bergés s’ha encarregat d’argumentar-la. D’acord amb la Llei Estatal pel Dret a l’Habitatge 12/2023, que reconeix aquest dret com a un bé essencial de rang constitucional i té en compte la funció social i l’interès general que afecten aquest pilar del benestar social, la moció declarativa proposa diversos acords com: adoptar com a horitzó de treball (4 anys) l’objectiu d’arribar als 6% d’habitatge públic i de lloguer assequible sobre el total del parc d’habitatge de la ciutat, o desenvolupar una campanya informativa sobre les condicions en la signatura de nous contractes de lloguers, entre altres. En aquesta moció s’ha fet una esmena “in voce” al punt 7 on s’especifica que és “venta a tercers i cessió a l’ajuntament”. Consultar moció del Comú 

La moció del d’ERC-AM de compromís antifeixista per a la bona convivència a la ciutat de Lleida s’ha votat per punts i tots han estat aprovats. En aquest document, que ha presentat la regidora Sandra Castro, s’insta el govern de la Paeria a fer una formació basada en drets humans, lleis d’igualtat de tracte i no-discriminació, lleis d’igualtat i LGTBI als càrrecs electes del nou mandat i de lliure designació. Altres acords són promoure un pacte de ciutat al voltant dels drets humans, la igualtat de tracte i no discriminació o reforçar el discurs d’inclusió, així com els espais d’intercanvi cultural i cohesió social. Consultar la resta de punts de la moció d'ERC-AM

Junta General EMAU

Abans del Ple municipal, s’ha celebrat la Junta General de l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana de Lleida, SL, al mateix Saló de Sessions. D’acord amb els estatuts vigents de l‘EMAU que regulen l’organisme i atesa la renovació de la Corporació Municipal, s’ha procedit a cessar els actuals membres del Consell d’Administració per nomenar els nous consellers/es, que seran:

Begoña Iglesias, com a presidenta; Cristina Morón, com a vicepresidenta; David Pàmpols, Sergi Hedo, Anna Florista, Jordi Guiu, Jordina Freixanet, Juanjo Falcó, Santiago Solsona, Jordi Carné i Sergi Talamonte. La votació ha estat de 25 vots favorables i 2 abstencions.

L’alcalde ha fet extensiu l’agraïment de la Corporació als membres sortints i ha destacat el servei que, en aquests anys intensos, han prestat, amb serenitat i sentit comú.

Altres qüestions exposades al Ple

Abans d’acabar el ple, el paer en cap ha fet esment de les conseqüències que ha tingut el temporal d’aquesta nit. La pluja i el vent han tingut afectacions al subministrament de llum, branques i arbres caiguts, etc. També aquest dijous s’han produït a la ciutat incidències vinculades al servei telefònic, per un incendi en un quadre elèctric a Movistar. L’alcalde ha comentat que es va posar a disposició del secretari de telecomunicacions de la Generalitat. I, per últim, ha lamentat i ha condemnat el feminicidi que ha tingut lloc a Girona.

Larrosa ha anunciat que els #NextGenerationEU, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern, han concedit un nou projecte presentat per la Paeria en l’àmbit del comerç i ha aprofitat per agrair el treball realitzat per l’anterior equip de govern per aconseguir fons europeus.

En aquest darrer ple, s’ha acomiadat el treballador municipal Manel Brualla, qui ha estat al servei de la Corporació Municipal a l’àrea de Majordomia.

El pròxim ple municipal tindrà lloc el dijous 28 de setembre, com s’ha aprovat en el ple d’aquest divendres. S’ha canviat de dia, com és habitual, per la coincidència amb les Festes de la Tardor i la Fira Agrària de Sant Miquel.

Aprovació del calendari de festes 2024

Els festius locals aprovats per a l’any 2024 són l’11 de maig i el 30 de setembre a Lleida. A les Entitats Menors Descentralitzades seran el 27 d’abril i el 26 de juliol a Raimat, i el 15 de maig i el 16 d’agost a Sucs. La proposta és traslladarà al departament d’Empresa i Treball de la Generalitat per a la seva inclusió en la corresponent Ordre de la Conselleria. 

Ordre del dia – Ple Paeria juliol 2023 Àudio vídeo Actes (paeria.cat)

Mocions del Ple Paeria Juliol 2023 Mocions - La Paeria - Ajuntament de Lleida

Més informació del Ple Municipal del mes de juliol de la Paeria

Per tornar a veure el Ple Municipal Paeria – juliol 2023