Una de les sessions del projecte ”Eixart. Art i salut”, al Centre d'Art la Panera.

L’artista Gemma París investiga a La Panera sobre les soledats en el projecte comunitari “Als marges”, que uneix art i salut a partir del coneixement de les males herbes i la costura

Persones usuàries i professionals sanitaris del CAP Bordeta-Magraners acompanyen l’artista en el procés creatiu i de recerca

El projecte forma part del programa “Eixart. Art i Salut” de la Generalitat de Catalunya

Persones usuàries i professionals sanitaris del CAP Bordeta-Magraners acompanyen l’artista en el procés creatiu i de recerca

El projecte forma part del programa “Eixart. Art i Salut” de la Generalitat de Catalunya

El Centre d'Art La Panera i el CAP Bordeta-Magraners de Lleida participen en el projecte artístic comunitari de recerca, mediació i producció Als marges, de l’artista Gemma París, centrat en les soledats. La iniciativa s’emmarca en la primera convocatòria d’ ”Eixart. Art i salut”, impulsada pels departaments de Cultura i Salut de la Generalitat. En aquest cas concret, el projecte proposa millorar el benestar emocional, reduir l’aïllament social i la solitud no desitjada mitjançant la participació activa dels usuaris, familiars i professionals en les dinàmiques proposades per l’artista.

Als marges proposa empeltar coneixements dels àmbits de l’art i de la salut, habitualment allunyats, mitjançant la creació d’un espai per compartir temps i coneixements entre artistes, professionals de la ciència i usuaris del centre de salut. L’objectiu és que les persones que se senten soles trobin un espai tranquil i creatiu on les idees d’uns alimentin les dels altres, i on compartir un projecte de creació a partir de l’estudi de dos àmbits: l’agricultura i la costura. Així, la recerca de París gira entorn l’àmbit de les espècies vegetals conegudes popularment com a males herbes, les espècies que neixen de forma lliure als marges de la norma, de la civilització i el control humà, amb l'objectiu de reivindicar-les com a espècies necessàries per a la convivència de les diferents espècies.

El projecte es basa en un procés participatiu en el qual vuit usuàries del Centre d’Atenció Primària acompanyen el procés de recerca i creació de l'artista i afavoreixen així la transferència de sabers entre el món cultural i el de la salut. En el grup motor també hi participen representants del centre d'art, el centre sanitari, el Departament de Cultura, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i la coordinadora general del projecte.

Les usuàries del CAP seleccionades per part dels professionals sanitaris i que han volgut participar en la iniciativa són dones que tenen un vincle amb les arts, la costura i les plantes. A partir dels interessos que tenen en comú, s’ha dissenyat un calendari d’activitats com la creació d’un joc de memòria sobre botànica, una visita al bosquet del barri, un taller de dibuix i pintura de males herbes i diverses sessions de creació tèxtil.

El resultat del projecte serà una exposició comunitària al Centre d’Art La Panera.

Quatre projectes a Catalunya

La primera convocatòria d’ ”Eixart. Art i salut” es fa en quatre ciutats catalanes (Vic, Amposta, Mataró i Lleida) en col·laboració amb quatre centres d’art contemporani i quatre d’atenció primària del mateix territori, triats entre aquells que atenen persones i col·lectius amb una major vulnerabilitat. A més del Centre d'Art La Panera i el CAP Bordeta- Magraners de Lleida, els centres que hi participaran són Lo Pati - Centre d'Art Terres de l'Ebre; el M|A|C Mataró Art Contemporani i l’ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, el CAP El Remei de Vic, el CAP d’Amposta i el CAP Ronda Gatassa de Mataró.

Aquesta primera convocatòria, que s’emmarca en el Pla d’Impuls de les Arts Visuals, s’ha plantejat al voltant de quatre temes que són les soledats; els dolors, remeis i cures; la cura dels cuidadors, i els determinants socials de salut, l’addicció i les malalties cròniques, triades pels mateixos CAP com a temes d’interès. A posteriori, es farà una obra de nova producció, fruit de la recerca realitzada.