La tinenta d'alcalde Begoña Iglesias ha presentat el projecte als mitjans de comunicació

L’avinguda Doctor Fleming comptarà amb una gran zona verda de 16 metres d’ample

L’avinguda Doctor Fleming comptarà amb una gran zona verda de 16 metres d’ample. La tinenta d’alcalde Begoña Iglesias presenta al veïnat el projecte, que contribuirà a generar una ciutat “més resilient davant el canvi climàtic”. Les obres s’iniciaran al mes d’octubre i inclouran la plantació de 81 arbres i 7.371 plantes

La primera tinenta d’alcalde i regidora de Sostenibilitat, Begoña Iglesias, presenta avui el projecte de renaturalització de l’avinguda Doctor Fleming, que permetrà generar una gran zona verda de 16 metres d’amplada en el tram situat entre el Passeig de Ronda i el carrer Alcalde Pujol.

L’actuació, que s’iniciarà al mes d’octubre, se centra en el costat més pròxim al Camp d’Esports, entre la vorera dels números parells i la calçada central, amb una superfície de 4.480 m², que es convertiran en un node de biodiversitat urbana i refugi climàtic.

“Volem ciutats més verdes, permeables, més resilients davant el canvi climàtic i més còmodes per a la ciutadania. Les ciutats que aspiren a ser modernes avui ja no són les que tenen grans gratacels i gran part de la ciutat asfaltada, sinó les adaptades al canvi climàtic”, ha destacat Iglesias.

Aquesta actuació a Fleming és molt similar a la que s’iniciarà al setembre al carrer Riu Ebre de Cappont i complementa d’altres que van també en la mateixa línia de renaturalització que s’han fet al Turó de la Seu Vella, Gardeny o Les Basses, entre d’altres espais, ha indicat la regidora.  “L’anàlisi que hem fet és que en aquestes zones, que serviran com a refugis climàtics, la temperatura pot arribar a baixar fins a deu graus. Per tant, és important que avancem amb aquest ombratge i reduïm l’asfalt a la ciutat”, ha afegit.

Les actuacions a Fleming inclouen la retirada del paviment, per tal de millorar la permeabilitat i la qualitat del sòl amb l’aportació de noves terres, reduint així l’efecte d’illa de calor a la zona urbana. Això també permetrà l’augment de la vegetació i la biodiversitat, així com la creació de zones de passeig i d’estada per al veïnat, amb paviment de sauló, bancs i cadires.

Està prevista la plantació de 81 arbres i 7.371 plantes herbàcies, enfiladisses, arbustives i subarbustives d’espècies adaptades al clima de Lleida. El carril bici es desplaçarà i quedarà entre la calçada central i la nova zona renaturalitzada, eliminant una part dels aparcaments. A més, s’ampliarà la xarxa de reg i s’aprofitaran les aigües pluvials per reomplir els nivells freàtics.

El projecte ha tingut en compte la previsió de moviments de vianants en aquest zona, tant pels accessos al Camp d’Esports com pel mercadet setmanal i dissenya tant espais de pas, marcats pels nous parterres, com zones d’ombra i de descans. Aquest carrer, i també Riu Ebre, formen part de la senda urbana verda que creuarà la ciutat des de la Bordeta fins a Les Basses, complementant la ja existent entre la Mitjana i Gardeny pel Parc de la Canalització del riu Segre.

Les obres es troben ara en procés de licitació i la previsió es que puguin iniciar-se al mes d’octubre i que durin vuit mesos. El pressupost d’execució per contracte és de 738.481,88 euros.

L’actuació s’inclou en el projecte URBAN- NAT Adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de Lleida, que s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea. Les subvencions estan convocades a través de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), per fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.

Aquesta tarda, la tinenta d’alcalde i els serveis tècnics de l’àrea de Sostenibilitat presentaran el projecte al veïnat al local social de Camp d’Esports.