L’òpera “Manon Lesacaut” arriba diumenge al Teatre de la Llotja de Lleida
L’òpera “Manon Lesacaut” arriba diumenge al Teatre de la Llotja Lleida. El mateix diumenge hi haurà xerrada prèvia de l’òpera per conèixer més en profunditat la que va ser el primer gran èxit de Giacomo Puccini. L’Auditori municipal també ofereix aquest cap de setmana concerts per a tots els públics, des d’un concert familiar a ritme de heavy, passant pel cicle de jazz Acústic amb Ray Gelato & Enric Peidro i fins al “Grans Finales” d’obres clàssiques.
La Fundació Òpera de Catalunya porta aquest diumenge al Teatre de la Llotja la producció “Manon Lescaut” de Giacomo Puccini, el primer gran èxit d’aquest compositor italià. La gira d’aquesta producció fa parada a set ciutats catalanes i arriba a Lleida, abans de cloure a Cornellà de Llobregat. És una òpera en quatre actes i sobretitulada en català.
Ambientada en l’època històrica coneguda com ‘la Regència’, a França (1715-1721), la història d’aquesta òpera és un fidel reflex de la hipocresia d’una societat corrompuda a tots els nivells. Manon Lescaut explora temes com l’amor, l’ambició i la influència corruptora de la riquesa i el luxe. Una història sobre la vanitat humana que conté moments de gran bellesa i dramatisme com les àries de Manon In quelle trine morbide i Sola, perduta, abbandonata. Estrenada al Teatre Reggio de Torí, l’1 de febrer de 1893.
Carmen Solís, Berna Perles i Enrique Ferrer encapçalen un repartiment de luxe i es compta amb les veus solistes de Milan Perišić, Jorge Juan Morata i Juan Carlos Esteve, entre d’altres. El director italià Elio Orciuolo assumeix la direcció musical de “Manon Lescaut” per primera vegada dins el cicle, on ha dirigit un gran nombre de produccions. La direcció d’escena va a càrrec del terrassenc Carles Ortiz, amb qui Òpera a Catalunya col·labora regularment.
El Circuit Òpera a Catalunya està integrat per les ciutats de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Granollers, Reus, Girona, Vic, Tarragona, Lleida, Viladecans, Barcelona, Figueres, Cornellà i, en l’àmbit estatal, Santander. El compromís d’aquestes ciutats i institucions fan possible que Catalunya compti amb un model únic que permet la difusió i accés democràtic de l’òpera al territori d’una manera eficient i sostenible.
Xerrada prefunció
Aquesta òpera comptarà amb una xerrada prefunció, amb el musicògraf i historiador de l’art, Albert Ferrer Flamarich. Es farà al mateix Teatre de la Llotja, a la cafeteria, a les 17 h. La conversa permetrà conèixer més en profunditat i entendre millor aquesta obra poderosa i commovedora de Puccini. L’entrada és gratuïta.
A l’Auditori, cap de setmana amb concerts per a tothom
L’Auditori municipal Enric Granados acull aquest dissabte a la tarda (18.30 h) el concert familiar “Heavy per Xics”, en què s’interpretaran grans himnes del heavy i del rock fusionats amb el cançoner català en versió rock, un concert especialment recomanat per a infants a partir de 3 anys. Aquest espectacle organitzat per l’Orfeó Lleidatà, s’adhereix a la campanya “Cap butaca buida” als teatres catalans que es durà a terme el dissabte 16 de març amb l’objectiu d’omplir les sales de teatre de Catalunya que s’hagin sumat a la iniciativa.
El mateix dia, a les 20.30 h, tindrà lloc el concert dels grans saxofonistes Ray Gelato i Enric Peidro, que posaran el punt final al Cicle de Jazz Acústic 2024. El seu nou projecte va dirigit als entusiastes del jazz i del saxo tenor i molt en particular als amants dels sons tòrrids, carregats de swing i impregnats amb l’essència del blues que aquest instrument és capaç de produir.
Al llarg d’hora i mitja de concert, l’espectador podrà gaudir dels sons exuberants que van fer del saxo tenor l’instrument rei a la dècada dels anys quaranta del segle passat. Interpretacions dinàmiques, alegres i plenes de swing que comprenen una paleta expressiva que va des del xiuxiueig al paroxisme, tot expressat en un llenguatge vital i extravertit, festiu i creatiu a parts iguals.
El diumenge, a les 19 h, a Banda Simfònica Unió Musical de les Terres de Lleida convida a celebrar el seu desè aniversari amb el concert “Grans Finales”, una selecció de partitures orquestrals de grans autors considerats clàssics en què s’ha atorgat importància a alguns moments conclusius (Finales) de les més famoses d’aquestes partitures. La BSUMLleida, dirigida per Esteve Espinosa, presentarà un programa on combinen la noble i massissa sonoritat germànica (La Walkíria, Mart, Júpiter) amb obres històricament transcendentals i conceptualment revolucionàries (Symphonie Fantastique) i amb moments esplèndids del simfonisme rus de caire més experimental i abstracte (L’ocell de foc, Cinquena Simfonia de Xostakóvitx, etc.).
Doble funció de l’espectacle infantil amb “...I les idees volen”
I el diumenge encara hi ha programat un darrer espectacle familiar al Teatre municipal de l’Escorxador. Animal Religion hi actuarà en doble funció, a les 12 h i a les 17 h, amb l’espectacle “... I les idees volen”. Ho farà en un espai circular i buit, amb circ contemporani. És una proposta fresca on pocs objectes tenen molt pes i petites accions creixen fins a esdevenir escenes intenses, divertides i plenes de complicitat per enlairar-se amb el públic. L’espectacle de circ i dansa, per a infants de +2 anys, s’inclou en el cicle Amb la tribu.