La 29a edició de l’Animac tanca amb 30.000 espectadors i la consolidació com a referent per als futurs professionals
La regidora de Cultura, Pilar Bosch, assenyala que "hem aconseguit arribar a un sostre d’ocupació proper al 90%" i que aquesta xifra, juntament amb l’acollida d’espectadors, “reflecteix la confiança que el públic deposita en la mostra”
La directora del festival, Carolina López, ressalta que "tota la part professional ha crescut", fent referència a l'increment notable dels projectes presentats a l’Incubator
Entrega del premi trajectòria a Javier Mariscal en la cloenda de l’Animac 2025, homenatjat per la seva trajectòria multidisciplinària i per la seva capacitat de fusionar art, disseny i animació en un estil únic
La regidora de Cultura, Pilar Bosch, assenyala que "hem aconseguit arribar a un sostre d’ocupació proper al 90%" i que aquesta xifra, juntament amb l’acollida d’espectadors, “reflecteix la confiança que el públic deposita en la mostra”
La directora del festival, Carolina López, ressalta que "tota la part professional ha crescut", fent referència a l'increment notable dels projectes presentats a l’Incubator
Entrega del premi trajectòria a Javier Mariscal en la cloenda de l’Animac 2025, homenatjat per la seva trajectòria multidisciplinària i per la seva capacitat de fusionar art, disseny i animació en un estil únic
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, ha tancat la seva 29a edició amb més de 30.000 persones que, del 20 al 23 de febrer, han gaudit d’una programació centrada en la nostra connexió amb el regne animal amb el lema “We Animals”. En total, s’han pogut veure 226 films: 7 llargmetratges, 5 migmetratges i 214 curtmetratges, entre els quals 5 estrenes mundials, 67 estrenes a Espanya, 50 a Catalunya i 3 estrenes internacionals.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch, ha destacat l'excel·lent acollida de l'edició, assenyalant que "hem aconseguit arribar de nou a un sostre ocupació proper al 90%" i que aquesta xifra, juntament amb la participació d'uns 30.000 espectadors, “reflecteix la confiança que el públic deposita en el festival”. Ha insistit en què el cinema d’animació és molt més que un mitjà per a infants, ja que "té totes les possibilitats per explicar històries plenes de sensibilitat i tendresa", cosa que el converteix en un espai capaç de connectar amb qualsevol edat. Així mateix, ha elogiat la diversitat de la programació, que combina estrenes i projeccions internacionals amb iniciatives innovadores i adaptades a diferents necessitats, reafirmant el compromís de l'esdeveniment com a referent cultural i d'excel·lència en el món de l’animació.
Per la seva banda, Carolina López ha destacat que aquesta edició ha estat excepcional tant pel contingut com per la qualitat de les propostes. Ha ressaltat que "tota la part professional ha crescut", fent referència a l'increment notable dels projectes presentats a l’Incubator, que ha consolidat el festival com a espai clau per als futurs talents.
La directora de la mostra, ha manifestat la seva satisfacció per la presència d’un ampli ventall de convidats internacionals, afegint que la resposta del públic ha estat tan entusiasta que, en alguns casos, "hi ha hagut gent que ni tan sols ha pogut entrar", com va ser el cas de la masterclass de Jordi Solanes. A més, aquest any l'Animac ha ampliat la seva oferta amb un augment d’activitats paral·leles en centres culturals, fet que ha contribuït a arribar a un públic més divers i a reforçar la presència del festival en diferents espais de la ciutat. Aquest impuls professional, especialment evidenciat a través de l’Incubator, reflecteix el compromís constant d’Animac amb la innovació i la qualitat en el món de l’animació.
Cloenda i entrega del premi trajectòria a Javier Mariscal
L’acte de cloenda d’Animac 2025 ha culminat amb l’entrega del Premi Trajectòria a Javier Mariscal, en reconeixement a la seva influència en el món de l’animació i el disseny gràfic. Mariscal, creador de personatges icònics com Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, i codirector amb Fernando Trueba de Chico y Rita (2010) i Dispararon al pianista (2023), ha estat homenatjat per la seva capacitat de fusionar art, disseny i animació en un estil únic.
El guardonat ha agraït el premi i ha destacat que l’Animac “cada cop està més animat i és el que està passant amb el món dels dibuixos animats, que cada cop és més fort. La relació que hi ha entre l’espectador i la pantalla en l’animació és emocionant, acabes oblidant que és un dibuix. És màgia”.
Mariscal ha elogiat la ciutat de Lleida i ha recordat que anys enrere va exposar a la ciutat, “no només al Pompidou i a Nova York, sinó també a Lleida”, unes paraules que han arrancat un aplaudiment del públic.
PREMIS DEL PÚBLIC D’ANIMAC 2025
El públic de l’Animac ha escollit els millors treballs d’aquesta edició, atorgant els següents premis:
- Premi Futur Talent: Cuando llegue la inundación (Espanya, 2024) d’Antonio Lomas Domingo. Una producció del Màster d’Animació de la Universitat Politècnica de València.
- Premi Petit Animac: Beurk! (França, 2024) de Loïc Espuche.
- Premi Millor Curt: Beautiful Men (Bèlgica, França, Països Baixos, 2023) de Nicolas Keppens.
L’última projecció de l’Animac 2025 ha estat el llargmetratge Dispararon al pianista, coodirigida per Javier Mariscal i Fernando Trueba, que ha posat el punt final a una edició marcada per l’excel·lència en l’animació i la consolidació de la Mostra com un referent internacional.
Tallers familiars Animacrea
Avui, diumenge, durant tot el dia han tingut lloc els tallers familiars Animacrea amb activitats com il·lustració amb aquarel·la, enquadernació artesanal, serigrafia sobre tela i creació de fanzín. A mà i més ha proposat un taller d’enquadernació artesanal amb costura japonesa, Polro estudi d’art ha guiat en la creació d’il·lustracions amb aquarel·la, Bonavista Taller ha permès als participants estampar tote bags reutilitzades amb la imatge d’Animac 2025, i PATAC Fest ha dinamitzat la creació de fanzins. El Genet Blau ha fet un taller de creació d’un titella del Marraco. A més, l’autora Glàfira Smith ha impartit un taller de còmic documental i prèviament, s’ha presentat el seu còmic Trufa. Dins d’aquest marc, la nordamericana Stephanie Blake, creadora del personatge infantil Simon Superlapin, ha signat exemplars. Justament la projecció del Petit Animac 5 s’ha centrat en aquesta sèrie animada. Les aventures d’en Simon han estat traduïdes a nombrosos idiomes i adaptades a l’exitosa sèrie animada Simon, de la parisenca GO-N Productions, on Blake també hi treballa com a guionista.
Animac Anime
Durant l’última jornada s'ha pogut veure el llargmetratge The Storm dins l’apartat Animac Anime. En Daguzi, un jove pobre, troba un nen, en Bao, a la deriva a la vora del mar i decideix adoptar-lo. Per oferir-li un futur millor, el porta a la Badia del Gran Drac per buscar els tresors d’un misteriós vaixell negre. Tanmateix, en Daguzi és capturat pel monstre del vaixell, que comença també a transformar-lo en un monstre. En Bao, desesperat, intenta salvar el seu pare.