La 9a edició de Cinemón Xic fomentarà el respecte al medi ambient i al planeta
El cicle de cinema infantil en valors que impulsa la Regidoria de Cooperació combina cinema i tallers en cinc sessions gratuïtes, del 27 d’octubre a l’1 de desembre, al Teatre de la Llotja i a l'Orfeó Lleidatà. La novetat és la projecció d’un curt dins el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya.
El Cinemón Xic: Cinema infantil en valors, tornarà a oferir, del 27 d’octubre a l’1 de desembre, un espai de reflexió familiar per treballar l’educació per a la transformació social mitjançant el cinema en català, donant a conèixer els Drets Humans, els Drets Humans de les Dones i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En concret, en la 9a edició del cicle impulsat per la Regidoria de Cooperació de l’Ajuntament de Lleida es treballaran els ODS que fan referència a l’acció pel clima, la vida submarina i la vida d’ecosistemes terrestres mitjançant quatre llargmetratges, una sessió de tres curtmetratges, tallers i contes. En la presentació del cicle, avui a La Llotja, el regidor de Cooperació, Jackson Quiñonez, ha destacat que enguany, com a novetat, s’incorporarà una sessió compartida amb el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC).
Com ha explicat Quiñónez, l’objectiu del Cinemón Xic és “promoure valors mitjançant projeccions i tallers sobre problemàtiques de les quals a vegades costa parlar” i "fomentar una societat més justa i igualitària". Es tracta de crear espais familiars on poder tractar temes que ens afecten en el dia a dia i promoure que els infants tinguin una mirada crítica cap a les desigualtats i les injustícies, fomentant entre la infància valors de solidaritat com el respecte a la persona i la cura al medi ambient.
Lídia Martos, del Fons Català de Cooperació, ha apuntat que, per primera vegada, Lleida participarà en les projeccions del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya, amb la sessió del dia 1 de desembre del curtmetratge senegalès “Daali-O”, que es podrà veure i sentir en fulani i amb subtítols en català. El Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya és un projecte pioner que es desenvolupa a 16 municipis que vol “posar al centre les narratives del continent africà” i ser una eina de “reflexió i difusió”. L’objectiu és apropar les cinematografies africanes i de la seva diàspora per així capgirar les mirades cap al continent veí a través de l'art.
“Daali-O” es va rodar col·lectivament com a part dels tallers de cinema SAHEL OUVERT FESTIVAL, un esdeveniment mundialment conegut, que va celebrar la seva 5a edició el febrer de 2020 al poble senegalès de Mboumba. El curt va comptar amb la participació de 17 joves i els habitants de Mboumba.
D’altra banda, després de l’èxit de l’any passat amb la sessió dels MINIMONS, aquest any el Cinemón Xic manté aquesta sessió adaptada a primera infància (d’1-4 anys) amb propostes més properes i experimentals i, a més, s’introdueixen els Drets Humans en la primera infància (de 2 a 4 anys) amb una sessió curts adaptats a la seva edat i a la seva capacitat d’atenció.
Com cada any, les sessions, que es faran al Teatre de la Llotja i a l'Orfeó Lleidatà, aniran acompanyades per tallers que realitzen les entitats de la ciutat de Lleida i que segueixen el fil dels films. Aquest any per als tallers compta amb la col·laboració d’Intermón Oxfam, GreenPeace, l'ONG Amics del Sàhara de les Terres de Ponent i OSMON. Pel que fa als contes, aniran a càrrec de Mertxe París, de la llibreria El Genet Blau. Entre les col·laboracions cal destacar que tant el FICAC com l’Associació per al Desenvolupament Cultural, Ambiental i Humà (CEHDA) han cedit els curts per al Cinemón sense drets d'autor.
Les activitats tornen a ser gratuïtes, però amb reserva prèvia a la pàgina web https://cooperacio.paeria.cat/cinemon-xic. Les reserves de les entrades s’obriran una setmana abans de cada projecció.
A més, a la pàgina web de la regidoria es facilitarà material educatiu de suport, per tal que les famílies puguin treballar a casa valors entorn l’acció climàtica.
Programació
- Diumenge, 27 d’octubre, al Teatre de la Llotja:
11.30 h - Llargmetratge “The Jungle Bunch: la colla de la selva” 97’ (+5 anys)
Maurice, un pingüí criat com a tigre, lluita com ho va fer la seva mare, per la justícia a la selva, contra el malvat koala Igor.
13.10 h - Taller ¡Més clar, AIGUA!, a càrrec d’Oxfam Intermón Lleida
- Dissabte, 9 de novembre, al Teatre de la Llotja:
16.30 h - Taller amb material reciclat amb Greenpeace.
17.00 h – Llargmetratge “Trash” 88’ (+6 anys)
Caixes, ampolles i llaunes són abandonades als carrers. En Prim, intentarà convèncer al seu amic Llamp que qualsevol deixalla pot ser una gran troballa.
- Diumenge, 17 de novembre, al Teatre de la Llotja:
11.30 h – Llargmetratge “Terra Willy: Planeta desconegut” 90’ (+7 anys)
Willy aterra en un planeta salvatge i, amb els seus nous amics, el robot Buck i l'alienígena Flash, exploren la seva flora i fauna mentre esperen ser rescatats.
13.00 h - Contacontes: “Palabras de caramelo”, a càrrec de l’associació Amics del Sàhara de les Terres de Ponent
- Dissabte, 23 de novembre, a Orfeó Lleidatà (Minimons):
11.00 h – Contacontes “Les 4 estacions”, a càrrec de Mertxe París, de la llibreria El Genet Blau
Contes sobre les estacions que permeten als infants experimentar els canvis d'un bosc al llarg de l'any amb narratives i objectes.
11.30 h – Curtmetratge “El petit ocellet” 16’
Quatre curtmetratges que mostren el pas del temps a través dels ulls d’un ocellet que cuida l’arbre on viu mentre conviu amb animals del bosc.
- Diumenge, 1 de desembre, al Teatre de la Llotja:
11.30 h Taller “Replanta un arbre” a càrrec de l’entitat OSMON
12.00 h – Curtmetratges (+8 anys)
“La història del Chihaa i l’Oraa” 2’’06’, de l’Associació per al Desenvolupament Cultural, Ambiental i Humà (CEHDA). Una faula coneguda entre els nens i les nenes de Sawla (Regió de Tuna-Kalba. Ghana) en la que dos arbres parlen i descobreixen la importància de la humilitat.
“Daali-O” 6’’43’. Dins el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC). Curt d'animació que reflexiona sobre la relació entre persones i el seu entorn, centrant-se en la presència de plàstics als rius a partir d’una troballa estranya que fa un pescador al riu Senegal.
“Vainilla” 29’ Una nena parisenca viatja a l’illa de Guadalupe per veure a la seva tieta de vacances, on viurà una aventura misteriosa a la selva amb personatges diversos, paisatges increïbles i flors màgiques.
Tota la programació es pot trobar a la pàgina web www.paeria.cat